FietsLAB: spring achterop bij de wetenschap!

Spring achterop bij de wetenschap! Nieuws - gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Spring achterop bij de wetenschap en kom langs bij het FietsLAB in het Universiteitsmuseum Utrecht! Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

archief oud artikel 3 mei 2015 Wetenschap Utrecht, Utrecht Fietsen, voor de meeste Nederlanders de normaalste zaak van de wereld. Ook niet zo gek dus dat er veel onderzoek gedaan wordt naar fietsen. Tot en met 5 juli kun je in het FietsLAB van het Universiteitsmuseum in Utrecht hier meer over leren. Stap zelf op een fiets en ontdek hoe belangrijk fietsen is voor de maatschappij, voor je gezondheid en hoe motivatie je helpt om harder te fietsen.

Fiets zo hard je kunt

Door het fietspad in het museum te volgen, kom je al snel in het FietsLAB. In het oog springen de twee fietsen waar je uitgedaagd wordt om zo hard te fietsen als je kunt. Twee keer maar liefst. Fiets je de tweede keer harder of juist niet? En waar komt dat door? En? Elke zondag zijn er FietsLAB specials waar je dit samen met een publieksbegeleider onderzoekt. Vragen als waarom val je niet om als je fietst, hoe werkt evenwicht en kunnen dieren ook fietsen, komen allemaal aan bod.

Het FietsLAB is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Op zondag, in de schoolvakanties en tijdens feestdagen zijn er diverse extra activiteiten. Kijk voor meer informatie op de website van het Universiteitsmuseum Utrecht.

Doe mee aan onderzoek

Bijzonder is dat je in het FietsLAB niet alleen onderzoek ziet, maar ook een bijdrage kunt leveren aan echt onderzoek. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Hogeschool Utrecht doen onderzoek naar het effect van sport op de gezondheid van kinderen en jongeren van twaalf tot en met achttien jaar met een lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte. Ze hebben daarvoor een test ontwikkeld om de aandacht te meten. Voor deze test hebben ze ook gegevens nodig van gezonde kinderen en daar kunnen kinderen die het museum bezoeken bij helpen. Op een tablet maak je drie testen waar studenten van neuropsychologie je mee helpen. Heb je zelf vragen over fietsen, dan kun je deze in de Onderzoekshoek achterlaten voor experts.

Vier de meivakantie in het FietsLAB

FietsLAB specials
Elke zondag om 12:30 en 15:30 uur
Waarom val je niet om als je fietst? Onderzoek dit samen met een publieksbegeleider.

Bottencolleges in de meivakantie
Op 4, 7 en 8 mei om 13.30 en 15.00 uur
Nieuwe heupen, herstellen van kromme ruggen en gebroken botten rechtzetten; orthopeden kunnen het allemaal! Orthopeden zijn artsen die alles weten van spieren, gewrichten, pezen en botten. Tijdens de meivakantie komen verschillende orthopeden vertellen over een bijzonder bottig onderwerp.

Fietsen en de maatschappij
Zondag 17 mei, 10:00 tot 17:00 uur
Wetenschapper Joost de Kruijf vertelt over zijn onderzoek met de oculus rift bril en zijn fietssimulator. Ook andere wetenschappers zoals Bake van Dijk komen langs en vertellen over wat fietsen voor onze maatschappij betekent.
Foto 2. Spring achterop bij de wetenschap en kom langs bij het FietsLAB in het Universiteitsmuseum Utrecht! Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

Laatst gewijzigd: 2015-05-01 17:45:15 · Gepubliceerd: 2015-05-01 17:28:15 - 531