1

6x Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag 2015: voor dag en dauw de natuur in!

Eropuit op Hemelvaartsdag   Redactioneel door
Foto 1. 's Morgens in alle vroegte is de natuur op haar mooist. Foto: Flickr CC BY 2.0

archief oud artikel 8 mei 2015 Natuur Begin het hemelvaartweekend fris en fruitig, wandel door de prachtige ochtendnevel en ga dauwtrappen op Hemelvaartsdag! Per fiets, auto of benenwagen: door de nevels van het ochtendgloren wijst DagjeWeg.NL je de weg.

Prikkelende tocht

MIDWOLDA - Bind de stappers maar onder en maak je klaar voor een stevige wandeling! Het dauwtrappen op Landgoed Ennemaborgh begint om 5:00 uur 's morgens. Terwijl de natuur om je heen langzaam ontwaakt, vertelt een gids van het Groninger Landschap over alles wat je zintuigen prikkelt. Aan het einde van de twee uur durende tocht staat een ontbijtje klaar in Het Koetshuys.

Door het nevelige bos

DROUWEN - Langzaam komt de zon op, de rust strekt zich uit en de eerste vogels laten van zich horen. 's Morgens is de natuur op zijn mooist en dat laat de boswachter van Staatsbosbeheer Gieten-Borger maar wat graag zien! Wandel om 6:00 uur met de boswachter mee door de stille bossen en langs de nevelige bosranden van de Hondsrug. Na de wandeling staat er een ontbijtje klaar in Paviljoen de Woudstee.

Vroege vogels ontmoeten vroege vogels

ZWOLLE - Bij het dauwtrappen in de Vreugderijkerwaard wacht om 6:00 uur 's morgens een vijf kilometer lange tocht. Dwars door het weidse landschap neemt de boswachter je mee naar de bijzondere plekjes. De uiterwaard staat bekend om de grote aantallen vogels die er vertoeven. Vergeet daarom vooral niet de verrekijker mee te nemen. Een ontbijtje is optioneel.

Dauwtrappen per auto

LAREN - Slecht ter been of gewoon geen wandelliefhebber? Geen zin om vroeg op te staan? In het Gelderse Laren kun je tussen 9:00 uur en 11:30 uur dauwtrappen per fiets en auto! Door de landelijke omgeving van de Achterhoek slingert zich een fietsroute van 38 kilometer en een autoroute van zeventig kilometer voort. Bewonder de vergezichten en geniet halverwege van een lekker ontbijtje.

Vaar het ochtendgloren tegemoet

NAARDEN - Vaar voor dag en dauw het ochtendgloren tegemoet en ga dauwtrappen op het Naardermeer. De overdekte fluisterboot vertrekt om 6:00 uur en is ook geschikt voor mensen in een rolstoel. Zie op het water hoe de nieuwe dag aanbreekt en verbaas je bij de observatiehut wat een kabaal de aalscholvers maken. Na afloop is het mogelijk om te ontbijten.

Lentebloemen en duinen

DEN HAAG - Stap op de fiets en doe mee met de Dauwtrap Fietstocht van Den Haag naar Scheveningen. Gids Verita neemt je om 6:00 uur 's morgens mee in haar zoektocht naar lentebloemen. Fiets op het gemak door de duinen van Scheveningen en langs de groene weilanden van Den Haag. De tocht wordt afgesloten met een stevig ontbijt.

Waar komt dauwtrappen vandaan?

Naar alle waarschijnlijkheid gaat de traditie van het dauwtrappen helemaal terug tot de Germaanse tijd. Met de Meifeesten vierden de Germanen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur, waarbij het volksgeloof uit die tijd claimde dat de dauw - zeker op bepaalde dagen - een magische en genezende kracht had. (Bron: Historiek.net)
Foto 2. Voor dag en dauw schiet je de mooiste plaatjes. Foto: Flickr CC BY 2.0
Foto 3. Zie hoe de natuur langzaam ontwaakt. Foto: Flickr/Paul van de Velde CC BY 2.0
Foto 4. Mooi, hé. Foto: Flickr/Jannes Pockele CC BY 2.0

Laatst gewijzigd: 2015-05-11 16:33:20 · Gepubliceerd: 2015-05-06 14:45:57 - 2896