Weekendje Utrecht? Dit moet je bezoeken!

Geniet van het bruisende hart van Nederland in de Domstad.

Uit in Utrecht   Redactioneel door
Foto 1. De Oudegracht. Foto: E. Dronkert.

7 augustus 2015 Toerisme Utrecht, Utrecht Weekendje Utrecht en niet alleen voor de Dom? Deze historische stad heeft veel mooie plekjes die zeker een bezoek waard zijn. Zet onze tips op je lijstje voor een geslaagd weekend toerist zijn in eigen land!

Bloemenmarkt Janskerkhof

Gek op bloemen! Op het sfeervolle Janskerkhof in de binnenstad is er elke zaterdag bloemenmarkt. Begin de dag met een kopje koffie op het Neude en dwaal daarna rond over het Janskerkhof. Geniet op dit plein van de prachtige kleuren en de heerlijk geurende bloemenzee. Naast bloemen worden er ook veel planten, bloembollen, zaden en boompjes verkocht.

Lunchen bij Anne & Max

Na een bezoek aan de bloemenmarkt loop je onder de Dom door richting de Oudegracht en lunch je in de huiskamer van de stad bij Anne & Max. In dit historische pand serveren Anne & Max de lekkerste salades en broodjes samen met een vers sapje of een goede koffie. Dit koffiecafé werkt met verse en eerlijke ingrediënten en wil een plek zijn waar iedereen zich op elk moment van de dag thuisvoelt. Plof neer op de banken in de gezellige woonkamer van Anne & Max en smul van de lekkerste gerechten!

Het Kruideniersmuseum

’s Middags bezoek je het karakteristieke Kruideniersmuseum midden in de stad. Hier waan je je terug in de tijd door de verhalen uit dagboeken van Betje Boerhave, een kruideniersvrouw uit de negentiende eeuw. Het museum voor het Kruideniers-bedrijf is gratis toegankelijk en zit verstopt in een klein huisje uit de zeventiende eeuw aan een binnenplaats tussen Hoogt en de Lange Jansstraat. Boven zit het museum waar het even voelt alsof je rondsnuffelt in oma’s voorraadkast door de oude blikken en verpakkingen. Beneden is de oude kruidenierswinkel omgetoverd tot snoepwinkel met oud-Hollandse lekkernijen. Ga terug in de tijd en smul van typisch Hollands snoepgoed in dit bijzondere museum!

Hapje eten in de binnenstad

Alles in de binnenstad van Utrecht ligt binnen handbereik en op elke straathoek is er wel een horecagelegenheid voor een lekker hapje eten. Zin in goede burgers? Die eet je bij de gezellige Utrechtse burgerbar Meneer Smakers aan de Nobelstraat. Vleesliefhebbers eten bijvoorbeeld de Tante Truus met een portie handgemaakte frietjes. Meer zin in vis? Bestel dan de Ome Jimmie burger met Schotse zalm. Of eet gezonde salades en wraps bij Salad Co in de Lange Jansstraat. Beide eetgelegenheden serveren gerechten met uitsluitend verse producten, zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen.

Filmpje pakken in de voormalige politiepost

Na het eten wandel je via de gracht naar de Tolsteegbrug voor een filmpje in Filmhuis Louis Hartlooper. Hoewel het vaak vanzelfsprekend is om naar bekende bioscopen als Pathé te gaan, is het soms leuker om film te kijken in een inspirerende omgeving. Filmhuis Louis Hartlooper is een culturele ontmoetingsplek in een voormalige politiepost en draait zowel oude klassiekers als minder bekende filmhuisfilms.

Blijven slapen in een historisch pand in de stad

Na een dag rondslenteren in de bruisende Domstad, maak je een avondwandeling langs de Singel en plof je neer op de comfortabele boxspring van Bed & Breakfast Cornelis. Het één-kamerhotel van Cornelis zit in een koetshuis achter een oude kruidenierswinkel, die nu is omgetoverd tot koffiezaak. Na een goede nacht slapen word je wakker met een uitgebreid biologisch ontbijtje. Toch liever in een hotel iets buiten het drukke stadscentrum? Slaap dan bij Badhu. Badhu zit in een oud badhuis in een groene wijk in de stad. Het hotel heeft acht tweepersoonskamers, ieder in een eigen kleur en geïnspireerd op de Arabische hamam.

Nog meer uitstapjes in Utrecht? Je vindt ze hier!
Foto 2. Lunchen in de huiskamer van Anne & Max. Foto: Facebook-pagina Anne & Max.
Foto 3. Het zeventiende eeuwse Kruideniersmuseum. Foto: Kruideniersmuseum.
Foto 4. Lekkere salades bij Salad Co in de binnenstad. Foto: Facebook-pagina Salad Co.
Foto 5. Slapen in een oud badhuis bij Badhu. Foto: Badhu Restaurant Bar Hotel.
Foto 6. Filmpje kijken in een oude politiepost. Foto: Louis Hartlooper Complex.
Foto 7. Zitgedeelte in B&B Cornelis met rechts een trap naar het slaapdeel. Foto: Cornelis Utrecht.
Foto 8. Bloemenmarkt Janskerkhof. Foto: Jurjen Drenth / Toerisme Utrecht.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 16:14:54 · Gepubliceerd: 2015-08-07 11:35:14 - 9568