Unieke schatkist 'op zolder' bij Ons' Lieve Heer

Museum Ons' Lieve Heer op Solder opent gerenoveerd gebouw |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Oude verhalen in een spiksplinternieuw museum

23 september 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Koningin Máxima heeft het gerestaureerde Museum Ons' Lieve Heer geopend. Het museum is na zes jaren hard werken uitgebreid en heeft een nieuwe entree gekregen. Ontdek het unieke erfgoed op een verrassende manier.

Foto 1. De zolderkerk. Foto: Arjan Bronkhorst

Onder de grond

Museum Ons' Lieve Heer op Solder is één van de oudste musea in onze hoofdstad. De bijzondere verhalen en collecties uit het museum krijgen nu alle ruimte in het gerenoveerde en uitgebreide museum. Neem vanaf woensdag 23 september een kijkje en steek zelf ondergrondse passage door naar het historische huis dat aan de overkant van de steeg ligt. Het nieuwe entreegebouw, gebouwd van oude bakstenen, ligt nu namelijk aan de overzijde van de Heintje Hoekssteeg.

Slecht ter been of met een rolstoel op bezoek? Dat is in het vernieuwde museum geen probleem meer door het nieuwe concept van de Co-Visittour. Maak een virtuele tour door het huis! Door middel van een soort Skype-verbinding kun je je gezelschap volgen.

Kerk op zolder

Het historische huis aan de Oudezijds Voorburgwal is na de renovatie weer het zeventiende-eeuws huis waar mensen woonden, werkten en hun geloof beleden. De 'kerk op solder', waarnaar het museum vernoemd is, ontstond toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden. De bijzondere zolderkerk is nu gerestaureerd, net als de woonvertrekken, twee keukens en verschillende bedstedes. De ruimtes zijn opnieuw ingericht, de verhalen van de bewoners staan nu centraal. Het museum richt zich op het verleden, maar heeft ook ruimte gemaakt voor de actuele betekenis van vrijheid en tolerantie.

Amsterdam in de Gouden Eeuw

Onder de grond vind je de Proloogruimte, waar je je waant in het Amsterdam in de Gouden Eeuw. Hier wordt getoond hoe het Museum Ons' Lieve Heer op Solder is ontstaan. In het historische huis is een reconstructie gemaakt van de Momkamer ('mom' is een soort bier). Hier zijn honderden objecten die tijdens graafwerkzaamheden werden ontdekt in een eeuwenoude beerput. Volg de gratis audiotour door de ruimtes en kijk ook op de tweede verdieping bij de presentatie 'Voices of Tolerance', die fungeert als bezinningsruimte. Hier is tijd om stil te staan bij de waarde van vrijheid en (religieuze) tolerantie.

Praktische informatie

Het Museum Ons' Lieve Heer op Solder opent op 23 september de deuren van het vernieuwde museum voor publiek. Het museum is elke dag te bezoeken van 10:00 uur tot 17:00 uur en op zon- en feestdagen vanaf 13:00 uur.
Foto 2. Doorkijkje van het nieuwe entreegebouw naar het oude monument. Foto: Arjan Bronkhorst
Foto 3. Bijzondere opgravingen. Foto: Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Laatst gewijzigd: 2015-09-22 11:59:51 · Gepubliceerd: 2015-09-21 14:34:44 - 1266