door

Cultureel genieten in Leiden

Foto 1. Molen de Valk: baken op de Leidse stadswal.

Leiden barst van de interessante musea

3 november 2015 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Cultuur, je struikelt er over in Leiden! De oude lakenstad herbergt een keur aan musea en andere bezienswaardigheden. Bekijk de eeuwenoude Hortus Botanicus of bewonder Antonie van Leeuwenhoek's eerste microscopen.

Hortus Botanicus Leiden: groene oase in de stad

Vind een oase van rust in de Hortus Botanicus Leiden! Al meer dan vier eeuwen lang verzamelen en kweken ze hier in de tuin en kassen planten uit alle windstreken. Om te bewonderen en te bestuderen. De plantenverzameling in deze oudste botanische tuin van Nederland is nog steeds een bron voor wetenschappelijk onderzoek. De Hortus werd in 1590 gesticht en herbergt plantencollecties uit met name Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika. Bezoekers kunnen de afwisselende beplanting bewonderen en de oeroude bomen, die nog steeds fier overeind staan na al die eeuwen.

Bezoek Japan in Nederland

Het mooiste uit Japan, dat vind je in Leiden. Japanmuseum SieboldHuis opent in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg een schatkist met prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. De Beierse arts Philipp Franz von Siebold verzamelde alle objecten tussen 1823 en 1830. In 1830 kwam Siebold terug in Nederland en in de decennia daarna werd hij gezien als dé Europese Japandeskundige bij uitstek. Naast de vaste collectie zijn er meerdere tijdelijke tentoonstellingen per jaar te zien in Siebolds voormalige woonhuis. Daarnaast worden er activiteiten, lezingen en workshops georganiseerd. Bekijk het actuele programma van het SieboldHuis.

Molen de Valk: baken op de Leidse stadswal

Met zijn zeven verdiepingen en 29 meter hoogte kun je Molenmuseum De Valk moeilijk over het hoofd zien. Ooit was de stellingkorenmolen één van de negentien die er ooit op de Leidse stadswallen stonden, nu staat hij er nog alleen. De molen herbergt onder andere de enige bewaard gebleven stadsmolenaarswoning in Nederland. De wieken draaien regelmatig en vanaf de stelling heb je een schitterend uitzicht over Leiden. Een film met prachtige opnames bij de Leidse molens vertelt in vier talen het verhaal van de ontwikkeling en werking van molens. Voor allerlei leuke molenartikelen en souvenirs kunt u in de museumwinkel terecht. Met ruim 25.000 bezoekers per jaar is Molen De Valk met recht het unieke uithangbord van de molenstad die Leiden nog steeds is. Kijk alvast op de website van Molen De Valk of volg de molen op Twitter (@devalkleiden) en Facebook (molenmuseumdevalk)

Antonie van Leeuwenhoek's eerste microscoopjes

Neem plaats in het Anatomisch Theater in Museum Boerhaave en geniet van de indrukwekkende film over de geschiedenis van de wetenschap. Daar zie je waar het allemaal om draait in het museum en in de wetenschap: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. In het museum staat een wereldberoemde collectie met wetenschappelijke en geneeskundige uitvindingen. Bijvoorbeeld de microscoopjes van Antoni van Leeuwenhoek, de eerste slingerklok van Christiaan Huygens, het oudste Nederlandse planetarium, anatomische preparaten en voorwerpen van Nederlandse Nobelprijswinnaars. In dit Rijksmuseum van de geschiedenis van de wetenschap en de geneeskunde zijn er op diverse zondagen gratis instap-rondleidingen. Ook voor kinderen is er veel te doen: De doe-tentoonstelling Schateiland, de populaire Wiskunderoute en leuke wisselende familietentoonstellingen, zoals Rijk van Rotzooi (t/m 31 januari 2016)! In de schoolvakanties organiseren we ook nog eens extra activiteiten.

De eeuwenoude Lakenhal vol mooie schilderijen

Treed binnen in de prachtige oude 'Laecken-Halle' en ontdek de mooiste schilderijen! Vroeger was dit gebouw uit 1640 het bruisende centrum van de Leidse lakenhandel. Tegenwoordig huist er hét museum voor kunst en geschiedenis in Leiden. Het museum richt zich op kunst, kunstnijverheid en de geschiedenis van de stad Leiden. Bewonder werk van wereldberoemde meesterschilders als Rembrandt en Jan Steen, de Leidse hutspot en Nieuw Leids Laken, gemaakt door bekende ontwerpers van nu. De geschiedenis van Leiden leeft hier! Maak gebruik van de verschillende audiotours, waaronder speciaal voor kinderen de kijk-je-wijs tour. Liever met een professionele gids door het museum? Sluit op zondagmiddag om 14 uur aan bij de gratis instaprondleiding. Bekijk alle activiteiten in Museum De Lakenhal.

Vergaap je aan een mammoet in Naturalis

Een bezoek aan Naturalis is elke keer weer een avontuur. In het museum staan meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen uit de hele wereld. Sta oog in oog met een 18 meter lange dinosaurus of een wolharige mammoet. Of vergaap je aan dieren, stenen en planten van nu. Van olifant tot reuzenkrab en van smaragd tot vogelbekdier. Nu in Naturalis: Freeks favorieten. De bekende bioloog Freek Vonk heeft 45 favoriete dieren en planten in het museum uitgekozen. Benieuwd welke dat zijn?

Negenhonderd jaar geschiedenis in de Pieterskerk

Al sinds de 12e eeuw is de Pieterskerk een centraal monument in Leiden. De kerk staat voor negenhonderd jaar geschiedenis, waarin het een ontmoetingsplaats was. De oprichtingsakte van de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, werd hier in 1575 getekend. Loop naar binnen via het Pieterskerkcafé, waar je in een gemoedelijke sfeer kunt lunchen, een kopje koffie drinken of borrelen met een bijzonder biertje. Buiten de reguliere openingstijden is het Pieterskerkcafé te huren voor (afstudeer)borrels en kleine diners. Het Pieterskerkcafé is dagelijks geopend van 11:00 uur tot 18:00 uur.

Een weekendje Leiden? Vind een overnachting in Leiden en nog meer leuke uitjes!
Foto 2. Lakens en hutspot: de Leidse Historie vind je in Museum De Lakenhal.
Foto 3. Een oase van groen in de Hortus Botanicus.
Foto 4. Japanse schatten in het SieboldHuis.
Foto 5. Antonie van Leeuwenhoek's eerste microscoopjes in Museum Boerhaave.
Foto 6. Vergaap je aan een mammoet in Naturalis.
Foto 7. Negenhonderd jaar geschiedenis in de Pieterskerk.

Gesponsorde bijdrage - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 16:13:44 · Gepubliceerd: 3 november 2015 - 7431