1

Wat is echt Nederlands? De kaasschaaf!

Bekende schrijvers kozen een voorwerp wat typisch Nederlands is

Museum van de 20e eeuw in Hoorn Nieuws door
Foto 1. Stamppotten eten en yoghurt likken.

archief oud artikel 9 oktober 2015 Cultuur Hoorn, Noord-Holland "Moet jij soms met de mattenklopper hebben?" Schrijver Kees van Kooten koos de mattenklopper als typisch Nederlands object. Benieuwd naar de vijftig objecten die andere schrijvers kozen? In het Museum van de Twintigste Eeuw zie je alle voorwerpen uit het boek Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen.

Wat is nou typisch Nederlands? Deze vraag stelden schrijvers van het boek Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen aan bekende schrijvers als Youp van het Hek en Kees van Kooten. Bekijk alle echt Nederlandse voorwerpen in het Museum van de Twintigste Eeuw. Van kaas tot flessenlikker!

Van tuinkabouter tot tompouce

Het Museum van de Twintigste Eeuw ligt vol met voorwerpen uit Nederlandse woonkamers en keukens. Toen het boek Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen uitkwam, besloot het museum een expositie aan deze Nederlandse voorwerpen te wijden. Een tuinkabouter, een tompouce, een Solex en een draaiorgel: binnen no time waren alle 51 voorwerpen gevonden. Daarom noemt het museum het een pop-up expositie! Bekijk alle voorwerpen en lees waarom de schrijvers deze kozen.

Over de kaasschaaf zegt Henk van Os bijvoorbeeld: "In een wereld van "the winner takes it all" zijn ze natuurlijk niet gewend om in dunne plakjes te denken." Het favoriete Nederlandse object van Paul Witteman is Haarlemmer Olie: "Het spul stonk zo hevig dat het wel moest helpen."

Tentoonstelling over Playmobil

Ook te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw - en heel leuk voor kinderen - is de tentoonstelling Playmobil, 40 jaar speelplezier. Reusachtige landschappen vol Playmobil, levensgrote Playmobilfiguren en overal plek om met Playmobil te spelen! Helemaal leuk is de machine, die waar je bijstaat een Playmobil-poppetje voor je maakt.

Foto 2. Typisch Nederlands: een mattenklopper en een kaasschaaf.

Laatst gewijzigd: 2015-10-12 12:18:34 · Gepubliceerd: 9 oktober 2015 - 571

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 130.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.