1

Help een handje in de natuur!

Natuurwerkdag 2015 op vijfhonderd locaties in Nederland

Natuurwerkdag 2015 Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Met het hele gezin aan de slag in de natuur.

archief oud artikel 26 oktober 2015 Natuur Landelijk De natuur heeft soms een handje nodig. Een paar stevige volwassen handen, die wat bomen snoeien of poelen opschonen, maar ook kleine handjes. Doe mee aan de Landelijke Natuurwerkdag 2015 en steek zelf de handen uit de mouwen. Er zijn leuke activiteiten voor het hele gezin!

Een dagje in de buitenlucht is gezond voor iedereen. En op de Natuurwerkdag help je de natuur en de beheerders van het groen een handje. Op bijna vijfhonderd locaties verspreid door het hele land staan er activiteiten gepland. Ontmoet andere vrijwilligers of neem het hele gezin mee en het wordt beslist een gezellige dag. Op veel locaties zijn er speciale activiteiten voor kinderen, zodat zij ook mee kunnen doen.

In elke provincie is werk aan de natuur

Benieuwd wat je kunt doen op de Natuurwerkdag? In elke provincie staan er leuke klussen op het programma. Dus schrijf je in, help de natuur en geniet van een nuttige dag in de buitenlucht.

  • HOOGEVEEN - Op de markegronden van het Hoogeveense Spaarbankbos verwijderen kinderen en vrijwilligers samen met IVN Hoogeveen de opslag. Ook zetten ze de zoom van de bosrand terug en wordt er misschien gehooid. Voor kinderen zijn er educatieve activiteiten.
  • BEETSTERZWAAG - Landgoed Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag is sinds WOII een klein beetje verwaarloosd. Help jij mee om dit mooie landgoederenlandschap in ere te herstellen? Vrijwilligers verwijderen op de Natuurwerkdag boompjes van een voormalige parkeerplaats, zodat dit weer mooie heide kan worden. Voor kinderen zijn er special activiteiten.
  • PIJNACKER NOOTDORP - Trek, net als wethouder Minderhout van Pijnacker en Nootdorp de werkhandschoenen aan en ga aan de slag in het Bieslandse Bos. Op dit scouting kampeerterrein werken jongeren mee voor hun maatschappelijke stage.
  • LAAG ZUTHEM - Op het landgoed Soeslo, op een steenworp afstand van Zwolle, helpen jongeren met het knotten van wilgen.
  • VEENDAM - Het hele gezin zaagt, snoeit en harkt erop los in het recreatiegebied Borgerwold. Voor iedere leeftijd is hier iets te doen.
  • UTRECHT - Ook bij Fort Ruigenhoek in Utrecht kan het hele gezin terecht. Volwassenen starten met zagen, snoeien, hooien en opruimen. De kinderen gaan mee met IVN Scharrelkids voor leuke activiteiten, speciaal voor hen.
  • DEN BOSCH - Op de Nulandse heide ligt handgereedschap klaar om kleine struikjes Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Aan de slag met zagen, takkenscharen en schoppen!
  • BIDDINGHUIZEN - Vrijwilligers vanaf 12 jaar kunnen aan de slag op de natuurstrook van Van Werven. Dit tot op het pleistoceenzand afgegraven terrein heeft een bijzondere vegetatie.
  • GROESBEEK - Bij de voormalige spoorlijn Nijmegen-Kleve hebben de reptielen meer heide nodig. Om daar ruimte voor te creëren, worden kleine boompjes weggehaald.
  • LIMBURG - Landgoed Erenstein heeft onderhoud nodig. Het hele gezin kan in dit bosrijke gebied met bloemrijke graslanden aan de slag.
  • AXEL - Rondom de watertoren van Axel werkt natuurvereniging De Steltkluut aan de omringende heemtuin. Voor jeugdige vrijwilliger, van vijf tot zestien jaar, staan er verschillende activiteiten op het programma. Denk aan een kabelbaan, een net tussen de bomen om te chillen en een speurtocht. En natuurlijk moeten zij mee werken buiten.
Bekijk alle locaties van de Natuurwerkdag 2015 en doe ook mee aan dit mooie initiatief.

Ons landschap kan niet zonder vrijwilligers

Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Veel van het onderhoud in het landschap wordt door vrijwilligers gedaan en zij kunnen wel wat hulp nodig. LandschappenNL organiseert daarom deze Natuurwerkdag en is ook initiatiefnemer van het Jaar van de Groene vrijwilliger. De belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap krijgt hierdoor in 2015 extra aandacht. Nieuw dit jaar is de samenwerking met het Groen & Fit collectief van De Friesland Zorgverzekeraar. Samen met provinciale natuurbeschermings- en landschapsbeheerorganisaties zetten zij zich in om buiten actief te bewegen te promoten voor een groener en fitter leven.

Foto 2. Ook Sipke Jan Bousema doet dit jaar mee aan de Natuurwerkdag.
Foto 3. Genoeg te doen!
Foto 4. Samen bomen snoeien.
Foto 5. Ook kinderen kunnen helpen op de Natuurwerkdag.

Laatst gewijzigd: 2015-10-26 08:57:43 · Gepubliceerd: 2015-10-20 16:46:03 - 936