1

Schaapjes kijken in Drenthe

Bijzonder: het Drentse heideschaap staat op erfgoedlijst UNESCO

Bezoekerscentrum Dwingelderveld - Nationaal-Park Nieuws door

archief oud artikel 4 november 2015 Natuur Ruinen, Drenthe Schapen horen echt bij het Drentse landschap. Het is zo onlosmakelijk verbonden met de cultuur, dat de kuddes Drentse heideschapen sinds kort op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed staan. Reden temeer om het mooie landschap eens te verkennen en de schaapskuddes en hun herders te bezoeken.

Schaapskuddes op het Dwingelderveld

RUINEN - Vlakbij het bezoekerscentrum van het Dwingelderveld keert de schaapskudde van Ruinen iedere middag terug bij de schaapskooi. Doorgaans vertrekt de kudde, met herder en hond, om 10:00 uur en graast dan tot 16:00 uur op het Dwingelderveld. De kudde van Ruinen is een van de twee kuddes die in het natuurgebied grazen. Knoop eens een praatje aan met de herder en leer meer over het Drentse heideschaap. Vanuit het bezoekerscentrum worden er regelmatig activiteiten rond de kudde georganiseerd.

Drents heideschaap op UNESCO-lijst

Sinds kort staan de kuddes Drentse heideschapen, die met herder rondtrekken, op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Op deze lijst staan rituelen en tradities, die belangrijk zijn voor de Nederlandse cultuur. Het Sinterklaasfeest is hier een voorbeeld van, wat we allemaal kennen. Maar wie kent de Acht van Chaam of de Passiespelen in Tegelen? Bekijk hier de complete lijst met immaterieel erfgoed.

De grootste schaapskudde van Drenthe

AMEN - Ook in Nationaal Park Drentsche Aa lopen de echte Drentse heideschapen rond. Op het Balloërveld graast de grootste schaapskudde van de hele provincie. Maar liefst vierhonderd schapen grazen het gebied af, onder leiding van hun herders. Omdat het gebied zo groot is, komt de kudde niet elke dag terug naar de schaapskooi. Wie ze zeker wil zien, kan het best op zondagmiddag langskomen. Rond vier uur brengt de herder de schapen dan bij hun onderkomen aan de Crabbeweg 2 in Balloo.

In Drenthe valt nog meer te zien in en te doen. Bekijk alle uitjes in Drenthe.

Laatst gewijzigd: 2019-12-03 09:13:35 · Gepubliceerd: 4 november 2015 - 4406

Activiteiten Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Vanaf volgende week te bezoeken

Vogels en planten kijken in de Bantpolder


Boswachter Hans Gartner neemt je mee op excursie in en rond de Bantpolder. Hans heeft zijn hele leven gewerkt als boswachter en kan als geen ander vertellen over de geschiedenis van het...

Duinsafari op Schiermonnikoog


Tijdens deze struintocht in het duingebied ga je samen met de boswachter op zoek naar sporen van grote n kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. Hopelijk de grazers zelf ook wel tegen.

Wolvenexcursie Dwingelderveld


Wat weten we eigenlijk van de wolf? Tijdens deze excursie gaan we gn echte wolf zien, maar we gaan wel dieper in op wolven in het algemeen; hoe herken je een wolvenspoor, hoe oud worden ze, hoe...

Beklim de Watertoren in Sint Jansklooster


Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie.

Rondleiding door eendenkooi Breukeleveen


Ontdek de geheimen van eendenkooi Breukeleveen!

Vaartocht naar de oudste aalscholverkolonie


Varen door het prachtige landschap van De Wieden om aan land te gaan bij de observatiehut bij de oudste aalscholverkolonie van Nederland.

Koningsdag Excursie - Ontdek de fascinatie van de Oranjes voor de Sint-Pietersberg


Wat bracht het Koningshuis tussen 1842 en 1925 meer dan 5 keer naar Slavante? En waar zetelde zich de aartsvijand van Willem van Oranje?

Rondleiding door eendenkooi Breukeleveen


Ontdek de geheimen van eendenkooi Breukeleveen!

Koningsdagwandeling, genieten van de veelzijdige natuur en de rust in het Zwanenwater


Op zoek naar rust, ruimte en stilte op deze feestelijke dag? En de unieke natuur van het Zwanenwater ontdekken? Ga met de boswachter mee op pad!

Eendenkooi Schiermonnikoog


Een eendenkooi is van oudsher een oase van rust. Eenden komen er graag een bezoekje brengen. Kom de mooi gerestaureerde eendenkooi bekijken en ga mee met de kooiker die vertelt over zijn oude ambacht.

Wadden experience


Ga mee op de Wadden Experience en doorklief stukken van de Waddenzee en de Noordzee. Beleef de Wadden op een unieke en avontuurlijke manier.