Ontdek de kunst en het leven van Barbara Hepworth

Kröller-Möller Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Abstracte kunst met geschiedenis en een vleugje romantiek.

21 november 2015 Cultuur Otterlo, Gelderland Bij ieder kunstwerk hoort een verhaal. Soms romantisch en soms nostalgisch. Leer de kunstwerken en het levensverhaal van Barbara Hepworth - één van de beroemdste beeldhouwsters van Engeland - kennen in Barbara Hepworth: Sculpture For A Modern World. Bekijk de expositie vanaf 28 november 2015 tot en met 17 april 2016 bij het Kröller-Müller Museum.

Foto 1. Barbara Hepworth in het Kröller-Müller Museum, in 1965.

Wie is Barbara Hepworth?

Van Kooten: "Het zijn juweeltjes van sculpturen"

Barbara Hepworth werd in 1903 geboren in Yorkshire, Engeland. In de jaren twintig gaat ze naar de Leeds School of Art en daarna reist ze door Europa om meer te leren over beeldhouwen. Op haar tweeëntwintigste leert ze al sculpturen uit marmer te maken en al snel is ze internationaal bekend om haar moderne beelden van hout, steen en meer materialen. Sommige kunstwerken zijn verloren gegaan in de Tweede Wereldoorlog, toen Hepworth vluchtte naar de kust van Engeland. De natuur was een grote bron van inspiratie voor haar werk en haar relaties ook: in haar leven kende ze twee grote liefdes waardoor ze zich liet inspireren. Ze stierf in 1975 in een brand in haar atelier als Dame Barbara Hepworth: ze werd in 1965 in Engeland geridderd voor haar bijdrage aan de kunst.

Een levensverhaal in beelden

Achter alle werken van Hepworth gaan persoonlijke verhalen schuil. Lees bij elk beeld wat haar inspiratie was en hoe het kunstwerk is ontstaan. Behalve haar sculpturen zijn er ook foto's, schilderijen, tekeningen en een film van zeventien minuten uit haar leven te zien. Toos van Kooten van het Kröller-Müller Museum: "Deze expositie brengt haar dichterbij. Het is een kijkje in het atelier en in de gedachten van de kunstenaar." Leer Hepworth kennen als artiest en als een vrouw die los wilde komen van traditie. Van Kooten: "Een van haar kunstwerken staat voor het United Nations gebouw in New York. Als vrouw in de jaren vijftig en zestig was zo’n grote opdracht erg bijzonder."

Liefdes en geschiedenis

Liefde en relaties vormden de basis voor haar werk. Hepworth werkte lange tijd nauw samen met kunstenaar Ben Nicholson, haar echtgenoot. Zijn schilderijen zijn ook te zien in de expositie Barbara Hepworth: Sculpture For A Modern World. "Om te laten zien hoe twee kunstenaars elkaar bijzonder kunnen inspireren", aldus Van Kooten. Door het leren kennen van de verhalen die achter Hepworths kunst schuilgaan, komen haar beelden tot leven en krijgen ze een romantisch randje. Van Kooten: "Het is heel menselijk en maakt de abstracte kunst persoonlijker. Ze staat niet op een voetstuk, maar we laten ook haar menselijke kant zien. Ze was ook gewoon een hardwerkende moeder van vier kinderen."

Foto 2. 'Squares With Two Circles', uit 1963/1964.
Foto 3. Een kunstwerk van Hepworth uit 1962/1963. Foto: Marjon Gemmeke.
Foto 4. 'Pastorale' uit 1953 staat voor de kalmte van de zee, heuvels en golven aan de kust.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-11-24 09:41:06 · Gepubliceerd: 2015-11-19 15:20:27 - 330