1

Duizenden kaarsjes branden in Gouda

60e editie van een bijzonder sfeervolle traditie: Gouda bij Kaarslicht

Gouda bij Kaarslicht Nieuws door
Foto 1. Gouda bij Kaarslicht: een prachtig plaatje! Credit: Remco Gielen

archief oud artikel 9 december 2015 Cultuur Gouda, Zuid-Holland Geen kunstlicht, maar slechts flakkerende kaarsjes verlichten het stadhuis en de Markt in Gouda. Tijdens Gouda bij Kaarslicht, op 11 december, is het alsof je terug gaat in de tijd. In het schijnsel van de duizenden kaarsjes zingen duizenden stemmen kerstliederen en leest de burgemeester het kerstverhaal voor.

Als de grote kerstboom wordt verlicht

Gouda bij Kaarslicht is een bijzondere traditie, die alweer een hele tijd meegaat. Dit jaar viert de stad de 60e editie van het sfeervolle evenement. Hoogtepunt van de dag, en het begin van de traditie, is het verlichten van de enorme kerstboom die voor het middeleeuwse stadhuis staat. Ieder jaar krijgt de stad een kerstboom van de Noorse zusterstad Kongsberg, en dat is beslist geen kleintje! De boom is meestal tussen de 20 en 30 meter lang. Vanaf 19:00 uur gaan de lichtjes van de kerstboom aan, leest de burgemeester het kerstverhaal en zingen duizenden mensen mee met de kerstliedjes. De historische binnenstad is dan alleen verlicht met kaarsjes.

Overal muziek en concerten

Maar het feest in Gouda begint al voor het donker wordt. De Goudse binnenstad hult zich voor de gelegenheid compleet in kerstsferen en overal klinkt muziek. De eerste noten klinken al aan het begin van de middag en in bijna alle kerken staan er concerten op het programma. "Speciale activiteiten zijn onder meer de optredens vanaf 20.05 uur. De Taptoe op de Markt, O'G3ENE, Berget Lewis, allemaal gratis. En het Weihnachstoratorium in de Sint Jan, helaas niet gratis", vertellen Ronald van Rossum en Anne-Marie Portiek, van de organisatie achter Gouda bij Kaarslicht.

Gouda bij Kaarslicht: ook voor kinderen

Gouda bij Kaarslicht is ook leuk voor kinderen. In de middag kom je op de Markt de schapenherder en de ganzenhoeder tegen met hun dieren, onder begeleiding van de hond. De 60e editie van Gouda bij Kaarslicht wordt gevierd meteen luxe Gouden Boekje De Goudse Kaarsjes. In de Chocoladefabriek is op 11 december een voorstelling met de schrijver en illustrator te zien. "Vanaf donderdag (10 december red.) tot en met zondag (13 december red.) is er een extra kerstmarkt met veel bijzondere, Goudse, kraampjes op het Lombokterrein, naast NS station. Er rijdt dan een toeristisch treintje door de stad om mensen van binnenstad naar de kerstmarkt te brengen en andersom", tippen Ronald en Anne-Marie. "Verder kunnen we niet teveel verklappen, omdat er ook verrassingen zijn!"

Inspiratie voor meer winterse uitjes? Vind ze met leuke korting op DagjeWeg.NL Tickets.
Foto 2. Het hoogtepunt van de dag: het verlichten van de kerstboom en het stadhuis. Credit: Hedwig Schipperheijn
Foto 3. Overal in Gouda klinkt muziek. Credit: Remco Gielen
Foto 4. Ook de levende kerststal is weer van de partij, te vinden achter de Waag. Credit: Astrid den Haan

Laatst gewijzigd: 2015-12-10 08:55:52 · Gepubliceerd: 9 december 2015 - 2346