Reis door de popcultuur met David Bowie

Ontdek de invloedrijke carrière en het leven van muzieklegende David Bowie

Tentoonstelling 'David Bowie is' Redactioneel door
Foto 1. Foto: The Archer Station to Station tour, 1976 - ® John Robert Rowlands.

archief oud artikel 11 december 2015 Cultuur Groningen, Groningen David Bowie (1947 - 2016) was een van de meest baanbrekende en invloedrijke artiesten uit zijn tijd. Hij moedigde een generatie van jongeren aan om zichzelf te zijn en lak te hebben aan de normen van de maatschappij. Zijn muziek, talent, invloed en persoonlijke verhalen zie je terug in David Bowie is. De wereldberoemde tentoonstelling is voor de allerlaatste keer tot en met 10 april te zien bij het Groninger Museum.

Afscheid van een legende

David Bowie overleed op 10 januari 2016, twee dagen na zijn 69e verjaardag. Op zijn verjaardag bracht hij zijn laatste en langverwachte album Blackstar uit. Ontdek alles over het leven van deze muzieklegende in de tentoonstelling David Bowie is. De tentoonstelling in het Groninger Museum is de enige Bowie-tentoonstelling ter wereld, die eerder te zien was in wereldsteden als Chicago, Londen en Parijs. Groninger Museum verwacht een toenemende drukte vanwege het trieste nieuws. Tot en met 10 april is de tentoonstelling in Groningen te bezoeken: daarna valt definitief het doek voor David Bowie is.

Condoleancebezoek: Voor fans die Bowie willen bedanken en herdenken is er in het Groninger Museum een hoek ingericht met een condoleanceregister. Het boek tekenen is gratis en staat los van een bezoek aan de tentoonstelling.

David Bowie is...

De titel van de tentoonstelling - David Bowie is - is erg typisch. Want David Bowie is niet met één woord te omschrijven en dat maakte hem juist zo bijzonder. Hij was muzikant, zanger, liedjesschrijver, acteur, producent en ontwierp ook nog eens zijn eigen kleding, decors en platenhoezen. Wat je in de tentoonstelling te zien krijgt, zijn dus allerlei verschillende kanten en talenten van David Bowie. Meer dan driehonderd items uit zijn persoonlijk archief. Het zijn niet zomaar spullen waar je naar kijkt. Je beleeft een stukje muziekgeschiedenis. Annetje de Boo, Groninger Museum: "Zijn carrière beslaat zo'n lange periode dat het een tijdsbeeld geeft van zo'n vijftig jaar popcultuur."

Een stapje dichter bij Bowie

Bekijk persoonlijke en beroemde foto's en ontwerpen van albums. Handgeschreven songteksten van nummers die later wereldberoemd zouden worden, liggen nu in het Groninger Museum vlak voor je neus. "Je wordt helemaal ondergedompeld in popcultuur en dat voelt heel bijzonder," aldus Annetje. Ook de originele kostuums van Bowie zijn tentoongesteld: creaties die hij op het podium droeg en in videoclips of films. Annetje: "Persoonlijk vind ik zijn outfits heel geweldig. Die zijn natuurlijk ontzettend bekend en daardoor extra speciaal. Die ken je van platenhoezen en concerten en die staan daar dan in het echt! Je hebt dan echt het gevoel dat je héél dichtbij David Bowie zelf komt. Voor echte fans echt geweldig om te zien."

Een persoonlijke beleving

Ontdek hoe Bowie's werk werd beïnvloed door kunst, design, theater en cultuur. Maar ook hij Bowie zelf invloed uitoefende op het gebied van muziek, mode, design en film. "Het is een hele persoonlijke tentoonstelling geworden. Je krijgt een headset op en die koptelefoon leidt je persoonlijk door de tentoonstelling heen. Als je ergens voor staat, krijg je automatisch het bijpassende geluid te horen. Dat gaat via zendertjes in de vloer," zegt Annetje. Het is alsof iemand je aan de hand meeneemt door de wereld van Bowie, de geschiedenis van muziek en de ontwikkeling van popcultuur.

Belangrijk om te weten: alle foto's op deze pagina zijn bewerkte versies van het origineel en aangepast voor publicatie op DagjeWeg.NL. De originele versies van de foto's zien er in het echt en bij de tentoonstelling David Bowie is dus anders uit.
Foto 2. Foto: Album cover shoot for Aladdin Sane, 1973 Photo Duffy - ® The David Bowie Archive and (under license from Chris Duffy) Duffy Archive Limited.
Foto 3. Foto: Photo collage of manipulated film stills from The Man Who Fell to Earth Film stills - ® STUDIOCANAL Films Ltd Image - ® V&A Images.
Foto 4. Foto: David Bowie and William Burroughs, 1974 Photograph by Terry O'Neill Courtesy of The David Bowie Archive 2012.
Foto 5. Foto: Striped bodysuit for Aladdin Sane tour, 1973 Design by Kansai Yamamoto Photograph by Masayoshi Sukita - ® Sukita The David Bowie Archive 2012.

Laatst gewijzigd: 2016-02-22 14:52:49 · Gepubliceerd: 11 december 2015 - 6422