Op pad als een Van Rossem

Ga een dagje naar Den Haag |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Doe inspiratie op voor een dagje in Den Haag met de tips van de Van Rossems

11 januari 2016 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Voor een dagje pretpark zijn ze waarschijnlijk niet te porren, maar de Van Rossems weten wel hoe ze Den Haag moeten verkennen. In een nieuwe serie gaan de drie op pad door verschillende plaatsen en steden en duikelen elke keer onontdekte pareltjes op. Benieuwd wat ze in Den Haag ontdekten? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Foto 1. Galerij Prins Willem V. Foto: Takeaway - Eigen werk. Licentie CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Interessante plekken in Den Haag

Als kunsthistoricus, architectuurhistoricus en historicus kijken de Van Rossems iets anders om zich heen dan de gemiddelde dagjesmens. In de nieuwe serie Hier zijn de Van Rossems bezoekt het drietal zes steden en deelt hier de mooiste, interessante en onbekende plekken. Op vrijdag 8 januari was de eerste aflevering op tv, waarin de Van Rossems Den Haag bezochten. En dit lieten ze zien!

Natuurlijk, musea!

Met een gezelschap als de Van Rossems is het geen wonder dat er drie musea in de uitzending voorbij komen. Een voor velen onbekend museum is Galerij Prins Willem V. Deze galerie hangt van onder tot boven vol met schilderijen. Onder anderen Jan Steen, Paulus Potter en Peter Paul Rubens hangen aan de muur. En een leuk weetje, wat in de uitzending voorbij komt: het was de privé-verzameling van Prins Willem V en het was de eerste galerij die voor het publiek geopend werd. Een andere onbekende parel is het Museum Meermanno, het oudste boekenmuseum ter wereld. Baron Van Westreenen van Tiellandt, een 'vreemde snuiter', aldus Maarten van Rossem, verzamelde een grote collectie handgeschreven en handgedrukte boeken. Een prachtig stukje historie.

Geschiedenis van de vrouw in Den Haag

Nog een bijzonder stukje historie vinden de Van Rossems in de Hof van Wouw, één van de mooiste hofjes in Den Haag. Hier wonen sinds 1647 uitsluitend alleenstaande vrouwen boven de vijftig, nog steeds volgens de regels van stichtster Cornelia van Wouw. Het hofje is tijdens speciale evenementen, zoals Open Monumentendag, open voor publiek. Ook een leuke vondst is het Damesleesmuseum, een bibliotheek alleen voor vrouwen. Deze leeszaal opende in 1894, toen vrouwen niet welkom waren in publieke ruimtes.

Weer een museum: het Haags Gemeentemuseum

Een museum waar je haast niet omheen kunt in Den Haag, dus ook de Van Rossems niet: het Gemeentemuseum. Alleen het gebouw is al het bekijken waard, benadrukt Vincent van Rossem. Hij vertelt hoe de 71-jarige Berlage inspiratie opdeed in Amerika en zich door Frank Lloyd Wright liet inspireren tot het ontwerp van het museumgebouw. Binnen vindt de kunstliefhebber een grote collectie kunstwerken van Piet Mondriaan en is de ontwikkeling van de beroemde kunstenaar goed te volgen.

Je kunt de aflevering met de Van Rossems natuurlijk ook zelf bekijken. Hier vind je de eerste aflevering van Hier zijn de Van Rossems.

Na de tips van de Van Rossems nog wat aanraders van de redactie van DagjeWeg.NL.
Foto 2. Een screenshot van de intro van het programma Hier zijn de Van Rossems. Foto: NPO.nl

Laatst gewijzigd: 2016-01-11 21:00:26 · Gepubliceerd: 2016-01-11 11:30:23 - 1095