1

Poëzie is overal!

Poëzieweek 2016: van Gedichtendag tot het NK Poetry Slam

Poëzieweek 2016 Nieuws door

archief oud artikel 27 januari 2016 Cultuur Landelijk Poëzie, daar snap ik geen bal van. Denk je dat? Laat je tijdens de Poëzieweek 2016 verleiden om het nog eens te proberen. Door verschillende activiteiten, workshops en masterclasses delen poëten de rijkdom van hun verzen. Ontroerend, verrassend en soms heel grappig!

Het feest der poëten start op 28 januari met Gedichtendag en iedereen is uitgenodigd. Hoe doe je mee? Door een gedicht op te schrijven, op je muur, spiegel of gewoon een papiertje, en dat te delen via sociale media met #Gedichtendag. Daarna volgt nog een hele week vol activiteiten rondom poëzie. In bibliotheken, boekwinkels en andere locaties klinken de welluidende verzen van bekende dichters. Zo schuiven bekende dichters Ellen Deckwitz - ook tafeldame bij DWDD - en Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, aan voor een dichtersontbijt in Haarlem.

NK Poetry Slam

Een waar spektakel is het NK Poetry Slam. Dichters staan hier op het podium om één voor één hun verzen voor te dragen in een echte wedstrijd, een 'slam'. De jury bepaalt ter plekke wie de winnaar is. Het draait hier niet alleen om inhoud, maar ook om voordracht, en nog belangrijker: wie krijgt het publiek mee? Op vrijdag 29 januari gaan de toppers van de poëzie de strijd aan in de finale in TivoliVredenburg.

Poëzie voor kinderen

Het Kinderboekenmuseum viert de Poëzieweek op zondag 31 januari met de voorstelling Bobbie & Zora. Op een speelse manier maken kinderen kennis met gedichten, door het verhaal van Zora die uit het circus is gevlucht. Haar oude circusdirecteur besluit haar op een dag te ontvoeren en Bobbie gaat haar zoeken. Weet hij haar te vinden? De voorstelling is eigenlijk één groot gedicht, omlijst door muziek.

Met de kinderen komen kijken? Het begint om 14:00 uur en voor de voorstelling geldt een toeslag van € 2,50 op een ticket voor het museum. Op dezelfde dag kunnen bezoekers van het Kinderboekenmuseum meedoen aan de poëzieworkshop. Kinderen gaan op zoek naar mooie zinnen uit gedichten en maken hier een tekening van.

Foto 1. Overal gedichten! Foto: https://www.flickr.com/photos/pascalmaramis/11456757673, CC BY 2.0

Laatst gewijzigd: 2016-01-27 10:06:01 · Gepubliceerd: 27 januari 2016 - 309