Vier Chinees Nieuwjaar!

Gelukkig (Nieuw)Jaar van de Aap!

Meer uittips voor in de voorjaarsvakantie Nieuws door
Foto 1. Vier Chinees Nieuwjaar! Foto: Flickr/André Meyer-Vitali

archief oud artikel 30 januari 2016 Cultuur Landelijk Het belangrijkste feest in de Chinese cultuur staat voor de deur: het Chinese Nieuwjaar! Vier een feestje mee in het Chinatown van Den Haag, Amsterdam of Rotterdam en laat je verwonderen door dit kleurrijke festijn. Let op: het Chinees Nieuwjaar wordt op verschillende data gevierd.

DEN HAAG - Het Chinees Nieuwjaar wordt in Den Haag groots gevierd in het centrum. Op zaterdag 13 februari is het de hele dag feest bij het stadhuis en in China Town. Met de kleurrijke draken- en leeuwendansparade, heerlijke Chinese feestmaaltijden en prachtig siervuurwerk wordt het jaar 4713 goed ingeluid. De parade start om 13:00 uur op de Gedempte Burgwal met de openingsceremonie.

2015: 4713 - Jaar van de Aap

Op maandag 8 februari begint het Jaar van de Aap. De aap is het negende dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Volgens diezelfde kalender leven we vanaf 19 februari in het jaar 4713.

Feest in Chinatown Amsterdam

AMSTERDAM - Chinatown Amsterdam barst van de uitbundigheid tijdens de Chinese jaarwisseling. Deel mee in de vreugde en geniet van de haast vergeten symbolen uit de Chinese Leeuwendans-traditie op zaterdag 6 februari. Vier de start van het Jaar van de Aap bij de Chinese Tempel op de Zeedijk, waarna de vrolijke stoet zich voortzet langs de vier windstreken van Chinatown. Op 8 februari is ook de Dam in de ban van Chinees Nieuwjaar.

Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

ROTTERDAM - Drink en vier feest op het jaar van de Aap in Rotterdam! Na een jaar afwezig is het spektakel nu weer terug rond de West-Kruiskade. Bezoekers genieten gratis van alle festiviteiten en leren meer over de Chinese cultuur. Volg bijvoorbeeld een workshop Mandarijn of kalligrafie. En mis vooral traditionele openingsceremonie van het Chinees Nieuwjaar niet. De vrolijke stoet vertrekt om 13:00 en zal met dansende leeuwen en draken iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen! Een vuurwerkshow sluit de feestelijkheden af.

Waarom vieren Chinezen Nieuwjaar op een andere datum?

Hoewel China sinds 1912 de westerse kalender hanteert, is de traditionele maankalender van groot belang voor de feestdagen. De datum van het Chinees Nieuwjaar wordt bepaald door deze maankalender en valt altijd op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december - tussen 21 januari en 20 februari. Dit jaar is het Chinees Nieuwjaar op maandag 8 februari 2016.
Foto 2. Vier Chinees Nieuwjaar in Rotterdam! Foto: Chinees Nieuwjaar Rotterdam / Studio Zi
Foto 3. Happy 4712! Foto: Flickr/Photocapy

Laatst gewijzigd: 2016-02-02 15:45:10 · Gepubliceerd: 2016-01-28 11:25:15 - 897