1

Carnaval voor beginners: feestvieren doe je zo

Oeteldonkse tips voor carnavalstoeristen

De leukste uitjes in Den Bosch Nieuws door
Foto 1. Met het Prins Peer embleem ziet iedereen gelijk of je toerist of Bosschenaar bent. Foto: Prins Peer.

archief oud artikel 25 februari 2019 Toerisme Den Bosch, Noord-Brabant Alaaf roepen is niet overal normaal en jezelf klem zuipen al helemaal niet. Bosschenaren zijn het zat dat toeristen een vertekend beeld van carnaval hebben en zich misdragen als ze verkleed naar het zuiden afreizen. Carnaval is juist een gemoedelijk en gezellig feest en niet een losbandig zuipfestijn. Een paar tips voor de onwetende carnavalstoerist!

Doe een beetje research

De ergernis van Bosschenaren: alaaf-schreeuwende carnavalstoeristen. Deze kreet komt oorspronkelijk uit Keulen en over de officiële betekenis is het zuiden des lands het nog niet helemaal eens. Waar ze het wel over eens zijn, is dat 'alaaf' schreeuwen in Oeteldonk nergens op slaat. Lees je dus een beetje in voordat je gaat feestvieren in plaatsen als Lampegat of Kruikenstad. Als je niet weet welke steden dat zijn, is dit misschien het ideale moment om aan je research te beginnen. Bekijk hier alvast de mooiste carnavalsoptochten van het land!

Zo weet je of iemand uit Den Bosch komt: het Prins Peer embleem. Op deze broche staat een kikkertje met een draaischijfje met twee icoontjes. Een peertje betekent dat je uit Den Bosch komt, een kroontje betekent dat je van boven de rivieren bent. Met het embleem kun je ook aangeven of je al een relatie hebt of juist wel interesse hebt in versiertrucjes.

Vermijd clichés

Gezelligheid kun je niet forceren, maar je kunt er wel aan bijdragen door dooddoeners en clichés te vermijden. Ken je klassiekers is één ding, maar carnaval is wel iets meer dan 'ik heb een toe-toe-toeter op mijn waterscooter' en 'er staat een paard in de gang'. Onderdruk die drang om constant dat ene liedje van Frans Bauer te zingen en verbreed je muzikale horizon met het repertoire van plaatselijke artiesten! Local celebrity's met gouden keeltjes zorgen voor sfeer en doen het altijd goed tijdens carnaval.

Wees gewoon jezelf (soort van)

Houd in gedachten dat je weer en wind moet kunnen doorstaan in je carnavalspak: veel feestjes vinden op straat plaats. Kleed je dus een beetje warm en comfortabel aan. Geen inspiratie? Geen zorgen, je hoeft niet per se iets of iemand voor te stellen. Gooi een boa om, zet een pruik op, doe een gek shirt aan en hupsakee: je bent er klaar voor. Wees gewoon een extra feestelijke versie van jezelf!

De leukste carnavalsoptochten van dit jaar op een rij.
Foto 2. Gemoedelijk met veel gezelligheid en natuurlijk de mooie optochten. Fotograaf: Super Formosa. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com
Foto 3. Carnaval in Oeteldonk? Ga gewoon als een extra feestelijke versie van jezelf! Foto: Prins Peer.

Laatst gewijzigd: 2024-02-12 15:48:32 · Gepubliceerd: 2016-01-29 10:17:11 - 4651


-advertentiepositie-