1

Haarfijne kunst in HAAR!

Waarom is haar zo boeiend? Centraal Museum legt het tot in de puntjes uit

Tentoonstelling HAAR! Nieuws door
Foto 1. Kunstwerk: Julien d'Ys for comme des garçons ss16. Jaartal: 2015. Kunstenaar: Julien d'Ys. Photo credit: Ilker Akyol.

archief oud artikel 13 februari 2016 Opmerkelijk Utrecht, Utrecht Vroeger bewaarden mensen haarlokken in medaillons of zakdoekjes, als herinnering aan een dierbare. Tegenwoordig maakt onze coupe deel uit van onze identiteit en doen we steeds gekkere dingen met menselijk haar. Bekijk de gekste en mooiste creaties gemaakt van menselijke manen in de eigenzinnige tentoonstelling HAAR! in het Centraal Museum. Bekijk vanaf 20 februari tot en met 29 mei onder andere schoenen, schilderijen, accessoires en jurken gemaakt van haar.

Soms mooi, soms vies

Of het nu per ongeluk of bewust is, je lichaamshaar bepaalt je uitstraling. Het bepaalt zelfs een groot deel van je identiteit en je rol in de maatschappij. Hipsters met baarden, huismoeders met pittig korte kapsels, gabbers met een kale kop: haar - of juist geen haar - is bepalend voor hoe anderen jou zien. Niet zo gek dus dat mensen in de negentiende eeuw dol en trots waren op hun haar en zelfs haarlokken van geliefden afknipten en bewaarden als sieraad. Dit was de inspiratiebron voor HAAR!, waarin de scheiding tussen schoonheid en smerigheid dun is. Centraal Museum directeur Edwin Jacobs: "De bewondering en afschuw van mensenhaar komt in HAAR! op verschillende manieren tot leven."

Harige hoogtepunten

Pumps waarin je elegante maar harige Hobbit-voeten krijgt, designerjurken gemaakt van geweven of geborstelde haren en zelfs een lief schilderijtje met borduursels van mensenhaar: je kunt van alles met haar. De harige kunstwerken hebben iets persoonlijks en breekbaars, al is het eerst misschien even wennen. Sommige stukken zijn ook een beetje smerig, zoals plastic zakjes met afgeknipte haarlokken of een vlinderstrikje gemaakt van haar. Je krijgt de kriebels bij het idee dat iemand dat ding om zijn nek knoopt, maar origineel en grappig is het wel.

Aanlokkelijk aanbod

Spontaan zin gekregen om met je eigen haar aan de slag te gaan? Het Centraal Museum heeft een workshopruimte ingericht waar je met je eigen haren kunt borduren. Geen zin om zelf aan het werk te gaan, maar vind je het wel leuk om iets aan de expositie bij te dragen? Bied aan het einde van HAAR! je eigen haarlok aan. Alle gedoneerde lokken van bezoekers worden verzameld om iets moois van te maken. Wat die creatie precies is, ontdek je in het laatste weekend van de tentoonstelling op 28 en 29 mei.

Foto 2. Kunstwerk: Babe. Jaartal: 2013. Kunstenaar: Zhu Tian. Materiaal: rubber, human hair, pigment. Fotocredits: courtesy of the artist.
Foto 3. Kunstwerk: Natural Transfers III. Jaartal: 2009. Kunstenaar: Levi van Veluw. Materiaal: hair. Fotocredits: Galerie Ron Mandos.
Foto 4. Kunstwerk: Leaf. Jaartal: 2011. Kunstenaar: Jenine Shereos. Materiaal: human hair. Afmetingen: 18 x 11.5 cm. Fotocredits: Robert Diamante.

Laatst gewijzigd: 2016-02-22 14:56:35 · Gepubliceerd: 13 februari 2016 - 875