door

Kunst van de buitenbeentjes

Foto 1. Links: Keisuke Ishino, Girl, 35 x 20,7 x 4,5 cm, paper, oil-based marker, cellophane tape, 2011, Collection of the artist. Rechts: Derk Wessels, Portret Zwarte haren, 50 x 65 cm, vetkrijt op papier, 2011, Collectie Dolhuys.

Outsider Art Museum opent in Hermitage Amsterdam

archief oud artikel 16 maart 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Iedereen kan een kunstenaar zijn, daar staat de stroming Outsider Art voor. Deze kunstwerken van buitenbeentjes zonder kunstopleiding banen zich een weg naar het museum. Woensdag 16 maart opent koningin Màxima het nieuwe Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam.

Erkenning als kunstenaar

"Internationaal was er al langer belangstelling voor Outsider Art", vertelt Carine Neefjes van Museum Het Dolhuys. "De laatste decennia komt dat hier ook meer." Voor Het Dolhuys was het werk van Shinichi Sawada en de succesvolle tentoonstelling met zijn werk, de aanleiding voor de het verzamelen van Outsider Art. Omdat het museum te weinig ruimte had, bood de Hermitage Amsterdam uitkomst en kan de collectie schitteren in het nieuwe Outsider Art Museum. Koningin Máxima opent het museum op 16 maart. Ook zorginstelling Cordaan speelt een rol in het nieuwe museum. Er zijn straks twee ateliers beschikbaar voor kunstenaars van Cordaan. De instelling streeft ernaar dat ook mensen met een beperking erkenning krijgen als kunstenaar.

Wat is Outsider Art?

Outsider Art, wat is dat eigenlijk? Onder Outsider Art valt eigenlijk alle kunst gemaakt door mensen zonder opleiding aan de kunstacademie. Geen geschoolde kunstenaars dus. Sommige van hen zitten in een instelling, hebben te maken met een beperking of verbleven zelfs in de gevangenis. Wat ze gemeen hebben, is dat ze zich niet storen aan de heersende normen van de kunst en op een naïeve manier hun werk vormgeven. Beroemde kunstenaars als Salvador Dalí en Karel Appel haalden hun inspiratie uit werk van dergelijke outsiders.

Shinichi Sawada

De meest prominente kunstenaar in het nieuwe Outsider Art Museum is de Japanse Shinichi Sawada. In stilte vormt deze autistische kunstenaar uiterst gedetailleerde sculpturen, die ook wel met monstertjes worden vergeleken. Zijn wonderbaarlijke beeldjes fascineren veel mensen, maar wat er achter schuilgaat? Dat kan Sawada niet vertellen. Hij heeft namelijk een aangeboren afwijking en praat nauwelijks. Toch blijkt uit zijn manier van werken dat hij een beeld voor ogen heeft; hij werkt zonder aarzelen door en voltooid de sculpturen binnen enkele dagen. Sawada komt twee keer in de week naar de pottenbakkerij om zijn sculpturen te maken. Daarnaast werkt hij als broodbakker in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het Outsider Art Museum bevindt zich in de Hermitage Amsterdam, maar is wel een zelfstandig museum. Er is een vaste collectie te bewonderen en regelmatig staan er wisseltentoonstellingen op het programma.
Foto 2. Shinichi Sawada 05, Untitled. © Wellcome Trust

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-03-21 17:07:46 · Gepubliceerd: 16 maart 2016 - 757

Activiteiten H'ART Museum

Nu te bezoeken

Familieatelier


Haal de Rembrandt in jezelf naar boven deze zomervakantie in deze schilderworkshop voor kinderen én volwassenen in H’ART Museum Studio.

Van Rembrandt tot Vermeer


H’ART Museum presenteert: The Leiden Collection. Een uniek en intiem inkijkje in het Amsterdam van de 17de eeuw, door de ogen van de grote Hollandse meesters.

Vanaf volgende week te bezoeken

Schilderworkshop


Tijdens de schilderworkshop bezoek je eerst met een museumdocent de Van Rembrandt tot Vermeer, meesterwerken van The Leiden Collection-tentoonstelling om vervolgens zelf een geïnspireerd werk op...

Binnen enkele weken te bezoeken

Movies @ H'ART Museum


De grootste en mooiste buitenbioscoop van de stad keert terug naar de binnentuin van H'ART Museum

Activiteiten Museum van de Geest | Dolhuys

Nu te bezoeken

Animal Therapy


Met Animal Therapy worden kunst, zorg en mentale gezondheid verbonden. Deze expositie toont hoe dieren een ondersteunende rol kunnen spelen in het welzijn van mensen, en hoe deze unieke relatie...

Who Cares? Vergeten slachtoffers en verborgen held


Museum van de Geest | Haarlem presenteert Who Cares?, een tentoonstelling over de geschiedenis van de zorg in de Tweede Wereldoorlog.

Who cares?


Museum van de Geest presenteert Who Cares?, een tentoonstelling over de geschiedenis van de zorg in de Tweede Wereldoorlog.