Keulen: de favorieten van Pim

Zoek een uitstapje in Duitsland | Redactioneel door

Bekijk de stad door de ogen van een local

2 april 2016 Toerisme Pim trok als Hollandse jongen naar Duitsland en nu is Keulen echt 'zijn' stad. Niemand kan dus beter de leukste plekjes tippen en de beste restaurantjes. Lees de tips voor een dagje Keulen!

Foto 1. De favorieten van Pim in Keulen. Grote foto: Flickr, ilovebutter

Wie?

  • Naam: Pim Rakers
  • Beroep: Grafisch vormgever
  • Leeftijd: 31 jaar
  • Woonplaats: Keulen
  • Zie ook: pimrakers.nl

Favoriete bezienswaardigheid?

"Stiekem vind ik de Keulse Dom toch nog steeds wel een heel indrukwekkend ding. Als we na een lang autorit die twee torens aan de horizon zien opduiken is dat toch elke keer weer een apart gevoel. Nooit gedacht dat ik als "boerenjongen" uit het oosten des landes dat ooit zou voelen of zeggen, maar zo is het toch echt."

"Voor de kunstfans is het Museum Ludwig natuurlijk erg interessant. Een grote collectie en veel popart werk. Ben je meer geïnteresseerd in de (romeinse) geschiedenis van Keulen dan moet je naar het Römisch Germanisches Museum. Soms ietwat droog en ik vond de missende tekst en uitleg soms storend, maar genoeg moois te zien wat het wel een beetje goed maakt."

"Mijn favoriete museum is het Kolumba. Een museum van het Keulse aartsbisschop dus de vaste collectie omvat vooral religieuze kunst, maar de wisselende collectie is zeer modern. De inhoud van het Kolumba is niet wat er voor zorgt dat het mijn favoriet is, want dat komt meer door het gebouw. Ontworpen door Peter Zumthor en gebouwd over/om/op de ruïnes van de kapel "Maria in den Trümmern" en opgravingen uit 1973. Die kapel kun je van buitenaf bezoeken, maar de opgravingen bereik je alleen via de ingang van het museum."

Favoriete plekje in de stad?

"Toen ik hier net kwam wonen en ik nog niet direct een vaste baan had, ben ik vaak 's middags in de Dom gaan zitten. Kopje koffie, broodje en gewoon mensen kijken. Ook met bezoek uit Nederland vaak gedaan en is toch ook best rustgevend. Niet snel door die kerk haasten, maar gewoon ergens rustig gaan zitten en alles in je op nemen. Natuurlijk is een tripje naar boven ook het uitzicht waard. Pas wel op bij het traplopen, want het is krap en er is maar één trap voor iedereen die naar boven en ook weer naar beneden wil. Dringen geblazen dus."

Waar vind je de leukste winkeltjes?

"Een 'winkeltje' is het niet. En ook met een smalle beurs kom je hier niet ver, maar mijn favoriete winkel is toch wel Manufactum. Al is het alleen maar om er dromerig langs alle mooi huishoudwaren, kleding, schoenen en andere producten te struinen. Hier ligt de nadruk op kwaliteit, de prijzen zijn daardoor soms iets hoger dan je verwacht of kent, maar dat wordt goed gemaakt door de levensduur."

"Verder is er nog de Ehrenstrasse, de hippere winkelstraat (Ben Sherman, Esprit, COS, Fred Perry, Levis, Carhartt, Starbucks). Aan het einde van de straat (als je hem richting het westen af loopt) zit een winkel van Taschen waar ze dus lekker veel en goedkope boeken hebben. Als je de echte koopgoot van Keulen zoekt moet je op de Schildergasse zijn. Niet mijn gebied, maar voor wie er van houdt..."

Wat is je favoriete restaurant?

"Ik woon zelf in de wijk Nippes, in het noorden van Keulen. Een wijk die tegenwoordig erg in trek is en waar het stikt van de gezinnen met kinderen. Mijn tip is dan ook voor een restaurant daar: Mitica Italia (Scharnhorststraße 8, halte Florastrasse). Een Keulse Siciliaan met een vlotte babbel, een altijd lekkere dagkaart maar ook goede vaste gerechten. Niet duur, maar erg lekker."

"Mocht je het iets Keulser en authentieker hebben dan is Haus Töller (Weyerstrasse 96, halte Barbarossaplatz) een dikke vette aanrader. Laat je niet uit het veld slaan door de directe, en soms als onvriendelijk overkomende gemoedstoestand van de Köbes (Keuls voor ober) en pas op je (Kölsch)glas. Is die (bijna) leeg, dan wordt er direct een nieuwe neergezet. Geen zin meer in verse Kölsch? Dan leg je je bierviltje op je glas. Fris drinken kan natuurlijk ook, maar wat je in ieder geval in een "Brauhaus" niet moet bestellen is melk. Dat is als vloeken in de kerk."

Leuk om te doen in Keulen

"Altijd mooi is een ritje met een gondel over de Rijn. Als je geluk hebt en het een beetje helder is krijg je zo een mooi uitzicht over het oude centrum van Keulen. Aan de andere kant van de Rijn (de Schäl Sick of ook wel de verkeerde kant) kun je dan een wandeling maken door het Rheinpark of langs de Rijn naar het zuiden lopen en dan over de Hohenzollernbrücke weer terug."

"Een wandeling door het oude stadscentrum is natuurlijk ook de moeite waard, hoewel het daar wel echt stikt van de toeristen. Leuker en gezelliger is het op de Aachener Strasse, vanaf het Rudolfplatz stad-uitwaarts (veel cafés en restaurantjes) en in het Belgische Viertel. Dat ten noorden van de Aachener Strasse ligt, met veel boetiekjes en hippe kleine winkeltjes."

Een echte aanrader

"Als je gelukt hebt, ben je in Keulen op een zonnig dagje en haal je een paar koude Kölsch (hét lokale bier) bij een kiosk en ga je aan de Rijn zitten. Mensen kijken, lekker in het zonnetje zitten... Het tripje met de kabelbaan naar de andere kant van de Rijn is toch ook wel een must. En een keer wat anders dan het bekijken van het oude centrum dat toch al overvol is met andere toeristen."

Foto 2. Local Pim toont de leukste plekjes in Keulen. Grote foto: Flickr, ilovebutter
Foto 3. Museum Kolomba is de favoriet van Pim. Foto: Flickr, Timothy Brown
Foto 4. De Dom in Keulen is niet te missen. Foto: Flickr, ilovebutter
De hippe winkelstraat Ehrenstrasse. Foto: Flickr, photobeppus
Maak een vaartocht over de Rijn, dan heb je een prachtig uitzicht op de 'Altstadt' van Keulen! Foto: Flickr, Oliver Wald
Het is leuk slenteren en shoppen in het Belgische Viertel. Foto: Flickr, Remon Pijper
De Rijn. Foto: Flickr, Alexander Gorlin
Laatst gewijzigd: 2018-10-09 15:41:32 · Gepubliceerd: 2016-03-24 11:46:22 - 1623