Berlijn: de favorieten van Marjolein

Bekijk de stad door de ogen van een local

Zoek een uitstapje in Duitsland Redactioneel door
Foto 1. Marjolein in Modellpark Berlin Brandenburg. Foto: Berlijn-Blog

archief oud artikel 16 april 2016 Toerisme De Nederlandse Marjolein is dol op haar stad, Berlijn. Ze schreef zelfs een boek over de Duitse hoofdstad. Benieuwd naar de onbekende plekjes van deze hippe stad? Marjolein zette de leukste uitstapjes op een rijtje voor een weekendje Berlijn.

Wie?

  • Naam: Marjolein van der Kolk
  • Leeftijd: 28 jaar
  • Beroep: onlinemarketingmanager, blogger en auteur
  • Woonplaats: Berlijn
  • Zie ook: berlijn-blog.nl

Wat is je favoriete plek in Berlijn?

"Een voormalig vliegveld dat dienst doet als park. Klinkt gaaf? Is het ook! De enorme landingsbanen van Park Tempelhof, midden in de stad, bieden talloze recreatiemogelijkheden, zo kun je er heerlijk fietsen, hardlopen of skaten. Ook bij kiteboarders is het terrein geliefd! Andere delen van het luchthavenveld worden onder andere gebruikt als moestuinen en broedplaats voor vogels. Een veelzijdige locatie dus, waar je, dankzij het weidse uitzicht, kunt genieten van een waanzinnige zonsondergang. Het luchthavengebouw is een van de grootste gebouwen ter wereld, en vooral vanwege de indrukwekkende nazi-geschiedenis, ook zeker een bezoekje waard."

Wat vind je een leuk winkeltje?

"In de Hackesche Höfe, het meest bekende en mooie hovencomplex van Berlijn, vind je het kleine boetiekje Eat Berlin dat allerlei culinaire specialiteiten uit Berlijn verkoopt. En vergis je niet, dat gaat veel verder dan bier en worst. Zo kun je er onder andere honing, azijn, mosterd en nog allemaal meer lekkere dingen krijgen. Allemaal made in Berlin."

Welke leuke dingen kun je doen in Berlijn?

"Bij fervente Berlijnbezoekers is het Mauerpark allang geen Geheimtipp meer. De festivalsfeer die hier op zonnige zondagen hangt, is de moeite waard en trekt bezoekers van over de hele wereld. Er is een leuke vlooienmarkt waar je lokaal design en tweedehands kleding kunt scoren en verschillende straatmuzikanten maken de festivalsfeer compleet. Dat het Mauerpark deze naam heeft gekregen is trouwens geen toeval. Op deze plek stond ooit de Berlijnse Muur en een stuk daarvan kun je nog altijd bovenop de heuvel bewonderen. Van een grauw betonblok is echter geen sprake meer, verschillende graffiti-artiesten maakten van het voormalige stuk muur een waar kunstwerk!"

"Als je een globaal overzicht wilt van de geschiedenis van Berlijn dan is het museum Berlin Story wat voor jou! Het hele levensverhaal van Berlijn wordt in een notendop uiteengezet. Het is daarmee de perfecte locatie om je geschiedeniskennis een beetje op te frissen. Als geschiedeniskenner is vooral de bunker waarin het museum is gevestigd interessant om te zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden reizigers op station Anhalter Bahnhof schuilen in de bijbehorende Anhalter Bunker, die met ondergrondse tunnels met elkaar waren verbonden."

Wat is je favoriete restaurant in Berlijn?

"Op culinair gebied is er ontzettend veel te ontdekken in Berlijn. De diversiteit in verschillende keukens en bijzondere locaties is echt enorm! Een leuke manier om veel van culinair Berlijn te ontdekken is het bijwonen van een tour van bijvoorbeeld Eat The World. Tijdens een rondleiding door een van de Berlijnse wijken hoor je niet alleen veel over de uitgekozen wijk maar bezoek je ook een aantal verschillende restaurants waar je iets te proeven krijgt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je eigen tour samen te stellen, daarvoor kun je terecht op een van de leuke streetfoodmarkten van Berlijn, zoals Auf Achse (zondag in de Kulturbrauerei) en Street Food Thursday (donderdagavond in de Markthalle IX)."

Welke tips heb je nog meer?

"Restanten van de duistere geschiedenis van Berlijn kom je overal tegen, ook in het prachtige Volkspark Humboldthain. De Flak-bunkers die hier zijn gebouwd waren uitgerust met zwaar geschut en moesten Berlijn bescherming bieden tegen luchtaanvallen. Vandaag de dag kun je de bunkers beklimmen en vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over Berlijn. De rozentuinen aan de rand van het park vormen een bijzonder contrast met de betonkolossen."

"Leuk voor klein (en groot) is het Miniatuurpark Berlin Brandenburg. Het Pfaueninsel, de Reichstag en de Gedächtniskirche bekijk je hier op één dag, in het Berlijnse equivalent van ons Madurodam. In het Miniaturpark Berlin Brandenburg zijn tientallen bekende bezienswaardigheden uit Berlijn en de omliggende provincie Brandenburg te bekijken, allemaal aangelegd in een mooi park."

Foto 2. Local Marjolein toont de leukste plekjes in Berlijn. Foto: Berlijn-Blog
Foto 3. Alle ruimte om te fietsen in Park Tempelhof. Foto: Berlijn-Blog
Foto 4. Delicatessen uit Berlijn! Foto: Berlijn-Blog
Foto 5. Muziek in het Mauerpark. Foto: Berlijn-Blog
Foto 6. Berlin Story, een museum in een bunker! Foto: Berlijn-Blog
Foto 7. Uitzicht over de stad. Foto: Berlijn-Blog

Laatst gewijzigd: 2022-10-27 16:28:15 · Gepubliceerd: 2016-04-05 11:47:41 - 3653