1

Hoezee, uitjes voor Koningsdag 2016!

Koningsdag 2016: feest voor jong en oud!

Eropuit op Koningsdag 2016! Redactioneel door
Foto 1. Optochten bekijken, gratis optredens bijwonen en genieten van het feest op straat! Fotograaf: spotter_nl. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

archief oud artikel 15 april 2016 Cultuur Landelijk Trek je oranje outfit maar weer uit de kast, want Koningsdag wordt ook dit jaar uitbundig gevierd. Hijs de vlag - of teken 'm op je wang - en haast je richting een feest bij jou in de buurt. DagjeWeg.NL reist door het land met een handig overzicht van fijne fuiven. Veel plezier op Koningsdag!

Feestelijke steden op Koningsdag 2016

ZWOLLE - Het 'officiële' feest is dit jaar in Zwolle. Volgens burgemeester Henk Jan Meijer wordt het een intiem en modern feestje. Met optredens op verschillende locaties in de stad, door onder anderen Glennis Grace, Typhoon, Xander de Buisonjé en de 3JS. De route die de koninklijke familie aflegt, gaat een stukje over het water en brengt Willem-Alexander en Máxima langs pittoreske plekken van de binnenstad. Door de hele stad zijn optredens, gratis feestjes en vrijmarkten. Bekijk het programma van Koningsdag 2016 in Zwolle!

GRONINGEN - Op de Grote Markt barst het feestgedruis op dinsdagavond 26 april al los en de volgende dag gaat het feestje vrolijk verder. Tijdens Koningsdag in Groningen zijn er op de Grote Markt en de Vismarkt de hele dag non-stop gratis optredens van bands en dj's. Met artiesten als Kenny B, We Are Match, Vangrail en Sandra van Nieuwland zit de sfeer er al snel lekker in. De hele dag lang is er vrijmarkt en er wordt af en toe een uurtje voor de kinderen gereserveerd op verschillende grote podia. Dan kunnen ze meedoen aan leuke activiteiten of genieten van een kinderdisco.

AMSTERDAM - Overal in de stad - letterlijk overal - is een feestje te bezoeken voor Koningsdag. Voor sommige feesten moet je tickets kopen, maar je kunt gerust op de bonnefooi de stad in. Op elke straathoek, in alle grachten, in de parken en op zo'n beetje ieder plein is wel iets te doen! Niet zo'n zin in al die dj's en feestjes? Voor kinderen en gezinnen zijn er allerlei parken en pleinen beschikbaar gesteld voor vrijmarkten en speciale activiteiten. Zo is er een markt in de haven van IJburg en eentje in het Vondelpark. Bekijk wat er op Koningsdag in Amsterdam te doen is!

ARNHEM - In Arnhem pakken ze weer flink uit met feesten dit jaar. Disco Inferno Gold Edition begint in de nacht van 26 op 27 april en vindt plaats in de Eusebiuskerk. Het KingSize Festival Arnhem zit bomvol grote dj's en is helemaal gratis. In de stad zijn op verschillende locaties vrijmarkten, feesten en festivals te vinden. Gezinnen kunnen de hele terecht bij het Sonsbeekpark, het Kerkplein en het Coehoornpark. Sluit de dag om 22:15 uur samen feestelijk af met de vuurwerkshow op de Rijnkade!

ROTTERDAM - De jaarlijkse kermis tijdens Koningsdag op het Lloyd Multiplein aan de Schiehaven is leuk voor kinderen en heeft meer dan zestig attracties. De grootste kermis voor volwassenen is Oranjebitter. Met dj's, livemuziek, eten, een ballenbak, een reuzenrad én een trampoline. Wie er precies komen optreden is nog een mysterie, maar Typhoon en Hans Kazàn zijn er sowieso bij. Op het Deliplein is op Koningsdag de Royal Rollerdisco. Een gratis festival vol skaten, dansen, livemuziek, workshops, een vrijmarkt en activiteiten voor kinderen. Je kunt er skates huren, dus die hoef je niet zelf mee te nemen.

UTRECHT - De knusse binnenstad van Utrecht verandert op Koningsdag 2016 in één grote feestlocatie. Geniet van optredens op het Neude en bij Sint-Janskerkhof met Janskerkhof Kleurt Oranje 2016. Er komen bekende dj's als Dennis van der Geest, Nicolas Nox én een mysterieuze special guest. Bij de Jaarbeurs wordt voor de tweede keer het Kingshouse Festival gevierd met artiesten als Fedde le Grand en Martin Solveig. Ook de traditionele vrijmarkt wordt weer uit de kast gehaald. De markt begint dinsdagavond op 26 april al om 18:00 uur en duurt op Koningsdag tot 18:00 uur.

DEN HAAG / SCHEVENINGEN - Vier de verjaardag van de koning in de Hofstad en stap aan boord van een gouden koetsje of een historische tram. Tijdens Koningsdag in Den Haag staat de stad bol van de culturele activiteiten, wandelingen, rondvaarten en rondleidingen. Een heleboel winkels zijn gewoon geopend en op meer dan twintig plekken is er een vrijmarkt, ook op De Pier in Scheveningen. De FoodBoulevard is tijdens Koningsnacht en Koningsdag geopend, maar je moet wel een kaartje kopen.

EINDHOVEN - De stad staat al jaren bekend als goede locatie voor een feestje. Het feest van Koningsnacht weet van geen ophouden. Het gratis Majestic Dance Event op het Stadhuisplein in Eindhoven begint 26 april om 19:30 uur en op Koningsdag doen ze hele boel vanaf 12:00 uur nog eens dunnetjes over. Tijdens Koningsdag 2016 zijn er vrijmarkten op verschillende locaties in het hart van de stad. Vier Koningsdag met een gemoedelijke sfeer, met diverse activiteiten voor het hele gezin en met gezellige livemuziek.

MAASTRICHT - Het bourgondische Maastricht pakt op Koningsdag 2016 uit voor feestgangers van alle leeftijden. Op de Vrijthof is een groot feest met optredens van regionale artiesten, in het Stadspark is sfeervolle livemuziek van coverbands uit de omgeving en een vrijmarkt en op de Markt is een feest voor jongeren - met optredens van Housequake, Kraak en Smaak en De Jeugd van Tegenwoordig. Ter afsluiting van Koningsdag is er om 22:00 uur vuurwerk op de Griend.

Geen zin in een oranjekleurige mensenmassa? Ontwijk de grote feesten en geniet van een dagje uit op Koningsdag!
Foto 2. Struin gezellig alle vrijmarkten af, of strijk zelf op een kleedje neer. Fotograaf: amsfrank. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com
Foto 3. Op straat, in de parken, in de grachten: het is overal feest. Fotograaf: inyucho. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com
Foto 4. Haal je oranje outfit maar weer van zolder, want Koningsdag 2016 belooft een groot feest te worden! Fotograaf: hans s. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Laatst gewijzigd: 2016-07-27 14:59:21 · Gepubliceerd: 15 april 2016 - 3510