Beleef de bevrijding op 3 hectare

Bevrijdingsmuseum Zeeland |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bevrijdingspark Nieuwdorp open voor publiek

4 mei 2016 Geschiedenis Nieuwdorp, Zeeland In aanloop naar Bevrijdingsdag opende het Bevrijdingspark Nieuwdorp haar deuren voor publiek. Het park rondom het Bevrijdingsmuseum is een miniatuur van Zeeland, met strand, zee, polders en dijken. Een landschap waarin bunkers en een uniek noodkerkje getuigen van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Foto 1. Bevrijdingspark in Nieuwdorp. Foto: Facebookpagina Bevrijdingsmuseum Zeeland

Zeeuws landschap

Snel na de opening in 2009 trok het Bevrijdingsmuseum in het Zeeuwse Nieuwdorp zoveel bezoekers, dat de organisatie al vlot begon te denken aan een uitbreiding. Ze rolden een ambitieus plan uit en afgelopen 30 april opende het nieuwe Bevrijdingspark voor publiek. Op 3 hectare lopen bezoekers door een miniatuur Zeeland. Dijken, polders, zee en strand, alles waar Zeeland bekend om staat is hier terug te vinden. In dit typisch Zeeuwse landschap én in het bijbehorende museum staat de Slag om de Schelde centraal. In deze strijd waren de gebieden rond de Westerschelde het toneel en een vrije vaarweg naar het bevrijde Antwerpen de inzet. De slag was van groot belang voor de uiteindelijke bevrijding van Nederland.

Een uniek kerkje

Een bijzonder bouwwerk in het nieuwe Bevrijdingspark is het noodkerkje van Ellewoutsdijk. Het kerkje werd in 1946 gebouwd voor de inwoners van het dorp, ter vervanging van de oorspronkelijke kerk. Deze was volledig aan puin geschoten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vijf jaar lang kwamen de kerkgangers bijeen in het gebouw, daarna kocht een boer het kerkje om zijn machines in te stallen. Nu het bouwwerk niet langer in gebruik was, besloot het Bevrijdingsmuseum het over te nemen en op te knappen. Bezoekers van het Bevrijdingspark kunnen de noodkerk van binnen bekijken en stil staan bij Zeeuwse oorlogsslachtoffers.

Nieuwe plannen

Met de opening van het Bevrijdingspark is het werk nog niet gedaan. Er wordt nog gewerkt aan een nieuwe expositieruimte, voor de vaste collectie en wisselende exposities.

Foto 2. De noodkerk van Ellewoutsdijk. Foto: Facebookpagina Bevrijdingsmuseum Zeeland

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-04-23 10:34:11 · Gepubliceerd: 2016-05-03 11:38:47 - 369