Wat hebben Elvis en Danny Vera met elkaar gemeen?

Reis door tijd en cultuur in het Tropenmuseum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Rhythm & Roots gaat terug naar de basis

12 mei 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Van Afrika tot Europa, van B.B. King tot Giovanca: de tentoonstelling Rhythm & Roots laat zien hoe muziek mensen overal ter wereld bij elkaar brengt. Bekijk items van muzikale legendes en krijg tussendoor een lesje muziekgeschiedenis. Ga op reis door verschillende landen, muziekstijlen en culturen in het Tropenmuseum.

Foto 1. Zangeres Giovanca samen met blueslegende B.B. King. Foto Giovanca: Cees Beumer. Foto B.B. King: Getty Images.

Muzikale tijdlijn

Of je nu in Afrika of Europa woont: bij dat ene liedje heeft iedereen een eigen dierbare herinnering. De tentoonstelling Rhythm & Roots - van blues tot hiphop laat zien hoe genres als jazz, salsa, hiphop en rock-'n-roll invloed hebben gehad op bevolkingen en tijdperiodes - en waar hun oorspronkelijke roots liggen. Wie weet ontdek je wel een link tussen een bekende artiest van vroeger en je favoriete artiest van nu! Wist je bijvoorbeeld dat veel hedendaagse muziekstijlen eigenlijk uit Afrika komen? Leer hoe de Afrikaanse ritmes en klanken via Amerika naar Europa reisden en welke mensen ze tijdens hun reis inspireerden.

Het jasje van Elvis

Een bezoekje aan Rhythm & Roots is misschien wel de enige kans in je leven om de spullen van 's werelds grootste muziekiconen met eigen ogen te zien. In de tentoonstelling zie je de gitaren van Chuck Berry en Jimi Hendrix, het leren motorjack van Elvis en de cape van James Brown. Vanaf 13 mei tot en met 30 oktober zijn deze bijzondere items in het Tropenmuseum te bewonderen. Naast tentoongestelde spullen van muzikale legendes, vertellen muzikanten van nu welke invloed muziek op hun leven heeft gehad. Artiesten als Giovanca en Danny Vera verklappen in filmpjes wie hun grootste inspiratiebronnen zijn.

Tip: neem je oordopjes of koptelefoon mee. De tentoonstelling zit vol mooie muziekfragmenten.
Foto 2. Bekijk oude albumhoezen en posters van legendarische artiesten. Foto: Tropenmuseum.
Foto 3. The King of the Blues: B.B. King. Foto: David Corio.
Foto 4. Ga op reis en ontdek de link tussen verschillende muziekstijlen en culturen. Foto: Tropenmuseum.

Laatst gewijzigd: 2016-05-11 15:54:33 · Gepubliceerd: 2016-05-11 14:49:57 - 1264