1

Als je haar maar goed zit

Alles over jouw haar, zijn haar en haar haar tijdens het Good Hair Festival

Good Hair Festival Nieuws door
Foto 1. Links: Ook Stevens kapsel is te zien op het Good Hair Festival. Rechts: Estrella's haar bestaat uit meerdere tinten blauw. Foto's: Sharon Jane.

archief oud artikel 18 mei 2016 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Heb je al jarenlang hetzelfde kapsel of probeer je elke week een andere look uit? Het Good Hair Festival laat zien dat je kapsel een verlengstuk van je persoonlijkheid is - ook als je er juist niet veel mee bezig bent. Het evenement wordt georganiseerd door het Tropenmuseum en is zondag 22 mei te bezoeken in ha(a)rtje Amsterdam.

Markt vol tips en inspiratie

Je hoeft geen hair-addict te zijn om te genieten van het Good Hair Festival. Er is een gigantische Sunday Market - gratis toegankelijk vanaf het Oosterpark - met een extra gedeelte vol haar- en verzorgingsproducten. Her en der zijn workshops te volgen, houden beroemde mensen praatjes - zoals de hairstylist van Lady Gaga - en is er een vlechthoekje voor kinderen. Allerlei kappers laten hun trucjes zien en je kunt je ter plekke laten knippen in de Pop-Up Barbershop. Er is muziek en er worden gesprekken gevoerd over de thema's 'haar als subcultuur', 'de wereld van barbiers' en 'haartrends'.

Stukje cultuur op je hoofd

Het festival wordt georganiseerd door het Tropenmuseum, dus een leerzaam tintje mag niet ontbreken. Op het festival gaan experts en bezoekers met elkaar in gesprek: welke rol speelt haar in verschillende subculturen? Is het een vorm van zelfexpressie, verbonden aan onze identiteit? Ook het bedekken van haar of het afscheren van haar betekent iets en bepaalt hoe mensen naar elkaar kijken. Tijdens een panelgesprek zoomen kunstenaar Silvia Martes en haarspecialist dr. Sarah Cheang verder in op haar als kunstobject en de sociaal culturele betekenis van haardracht.

Kun je maar geen genoeg krijgen van harige evenementen? De bijzondere tentoonstelling HAAR! in Centraal Museum Utrecht loopt nog tot en met zondag 29 mei. Met jurken, schoenen en kunstwerken gemaakt van - hou je vast - menselijk haar. Je kunt zelfs je eigen lokken doneren.
Foto 2. Links: L'eta met haar kleurrijke vlechtjes. Rechts: Jazzmin heeft grijze krullen. Foto's: Sharon Jane.

Laatst gewijzigd: 2016-05-23 08:58:32 · Gepubliceerd: 18 mei 2016 - 1304