1

Iconische jurk Marilyn Monroe komt naar Amsterdam

De witte jurk is een van de topstukken van 90 Jaar Marilyn

Tentoonstelling: 90 Jaar Marilyn Persbericht door
Foto 1. Foto: Marilyn Monroe, Hollywood, 1953. Photo Alfred Eisenstaedt /The LIFE Picture, Collection /Getty images.

archief oud artikel 1 juni 2016 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland De iconische witte opwaai-jurk van Marilyn Monroe zal te zien zijn in de tentoonstelling 90 Jaar Marilyn in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Vanaf 1 oktober tot en met 5 februari 2017 is de tentoonstelling te bezoeken op de Dam. Marilyn Monroe zou vandaag negentig jaar zijn geworden.

Topstuk van de tentoonstelling

In de tentoonstelling 90 Jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw zal ook de legendarische opwaaiende witte jurk als te zien zijn. De tentoonstelling laat ruim 140 persoonlijke spullen van Monroe zien, waaronder voorwerpen uit haar laatste huis in Californië. De iconische witte jurk werd in 1955 ontworpen door William Travilla voor de wereldberoemde scène in de film 'Seven Year Itch'. Cathelijne Broers, directeur van De Nieuwe Kerk Amsterdam, is dolgelukkig: "Dat we de wereldberoemde jurk kunnen krijgen is heel bijzonder, omdat die meer dan vijftig jaar geleden van een kwetsbare stof is gemaakt. Maar dit iconische object kan natuurlijk niet ontbreken in een biografische tentoonstelling over Marilyn Monroe. We zullen de jurk een bijzondere plaats geven."

Uniek en intiem beeld van Marilyn

Na haar dood werden haar eigendommen gezamenlijk opgeslagen en decennialang genegeerd door de erfgenamen. Bijna veertig jaar na haar dood werden haar spullen geveild in New York. Een groot deel werd opgekocht door Monroe-verzamelaar Ted Stampfer. Beroemde kledingstukken, accessoires en persoonlijke documenten geven in combinatie met foto's en filmfragmenten een uniek en intiem beeld van de legendarische superster. Van de blije en uitdagende Marilyn voor de camera en van de bedachtzame Marilyn achter de schermen.

Bekijk de wereldberoemde scène met de jurk



Foto 2. Foto: Marilyn in a scene of the movie Bus Stop (1956). Photograph by Milton Greene. Copyright owner: Ted Stampfer.

Laatst gewijzigd: 2016-08-15 15:06:05 · Gepubliceerd: 1 juni 2016 - 1527