Picasso en zijn Hollandse boerenmeisjes

Stedelijk Museum Alkmaar |  
Nieuws door
Foto 1. Poster met 'Les trois Hollandaises'. Links: Pablo Picasso, Les trois Hollandaises, 1905 © Succession Picasso 2016.

Picasso's Hollandse werken voor het eerst herenigd

7 juni 2016 Cultuur Alkmaar, Noord-Holland In 1905 logeerde een jonge Pablo Picasso een paar zomerweken in Noord-Holland en raakte geïnspireerd door Hollandse vrouwen. Vanaf 7 juni 2016 laat Stedelijk Museum Alkmaar zijn Hollandse werk zien. Nog niet eerder werden de beroemde schilderijen 'La belle Hollandaise' en 'Les trois Hollandaises' herenigd. Ook de stoel waar hij naar verluidt vaak op zat, is te zien in de tentoonstelling Picasso in Holland. Les belles Hollandaises.

Dol op boerenmeisjes

Voor het eerst is het Hollandse werk uit de jonge jaren van Pablo Picasso (1881-1973) in één ruimte te zien. En uitgerekend in Stedelijk Museum Alkmaar, in de regio waar hij zijn kunstwerken 111 jaar geleden maakte tijdens een bezoek aan Holland. De tentoonstelling Picasso in Holland. Les belles Hollandaises laat unieke bruiklenen uit Frankrijk en Australië zien. Schilderijen van Nederlandse vrouwen, die destijds waarschijnlijk geen idee hadden dat ze door een meester-schilder werden vastgelegd. Ook de stoel waar vaak Picasso op zat terwijl hij werkte, is deel van de tentoonstelling. De tentoonstelling is te zien vanaf 7 juni tot en met 28 augustus 2016.

Picasso vond Holland exotisch

In totaal zijn er vier bruiklenen te zien in de tentoonstelling. Twee schetsboeken en twee schilderijen van boerenmeisjes: 'Les trois Hollandaises' uit Musée Picasso Parijs en 'La belle Hollandaise' uit de Queensland Art Gallery in Brisbane. Een van de schetsboeken kocht Picasso hoogstwaarschijnlijk in Alkmaar, tijdens zijn bezoek aan Nederland in 1905. Picasso was toen 23 en bezocht Schoorl, Schoorldam, Alkmaar en Hoorn. Hij ging naar de kaasmarkt, bestudeerde windmolens en legde de 'exotische' wereld van Nederland vast in zijn schetsboeken. Hij schilderde bordeelbezoekers, boerderijen, molens en de historische binnensteden van Hoorn en Alkmaar. Van de boerenmeisjes maakt hij gouaches.

Bekijk meer actuele tentoonstellingen op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Links: Stoel van Picasso. Foto: © Margareta Svensson, 2016. Rechts: Pablo Picasso, La belle Hollandaise, 1905 © Succession Picasso 2016.

Laatst gewijzigd: 2016-06-09 14:52:18 · Gepubliceerd: 2016-06-06 16:11:41 - 257