Groene geheimen van Amsterdam

Bezoek schitterende tuinen achter de grachtenpanden

Open Tuinen Dagen Amsterdam Nieuws door
Foto 1. Altijd welkom in de tuin van Museum van Loon. Foto: Open Tuinen Dagen

archief oud artikel 16 juni 2016 Natuur Amsterdam, Noord-Holland Sommige dateren al uit de 17e eeuw en zijn werkelijk plaatjes. Tijdens de Open Tuinen Dagen in Amsterdam, op 17, 18 en 19 juni, zijn dertig grachtentuinen open voor publiek. Bewonder de groene pareltjes van de stad, verscholen achter de statige gevels.

Groen in de stad

Is er in een stad als Amsterdam een spoortje groen te ontdekken? De meeste Amsterdammers moeten het doen met de grote parken of wellicht een kleine tuin. Maar tijdens de Open Tuinen Dagen op 17, 18 en 19 juni zwaaien deuren van dertig statige grachtenpanden open en mag iedereen doorlopen naar de tuin. Ja, de tuin! Achter de grachtenpanden worden groene geheimen bewaard, die het bekijken meer dan waard zijn.

Open Tuinen Dagen

Al sinds de 17e eeuw hebben de verschillende blokken van grachtenhuizen in Amsterdam een verplichte tuin. Om te voorkomen dat de tuinen hun groene karakter verliezen, gelden in Amsterdam voorschriften voor de tuin achter de grachtenhuizen. Deze zijn nog steeds actueel en zorgen er voor dat het groen ook in de toekomst behouden blijft! De meeste tuinen zijn particulier bezit en dus gesloten voor publiek. Tijdens de Open Tuinen Dagen in Amsterdam zijn er meer dan dertig grachtentuinen open voor wie van het groen wil genieten. Schitterende landschappen, oude bomen, zeldzame planten en bijzondere mooie tuinhuizen: elke tuin heeft een eigen uiterlijk. Met een passe-partout kun je tijdens de drie dagen alle tuinen eenmaal bezoeken.

Waar te beginnen?

De passe-partouts kosten € 20,- per persoon en zijn verkrijgbaar bij de startadressen. Kinderen tot twaalf jaar mogen onder begeleiding de tuinen gratis bezoeken. Startadressen zijn:

Tip: de tuinen van bovengenoemde musea zijn het hele jaar door toegankelijk voor publiek. Dit geldt ook voor de tuinen van het Geelvinck Hinloopen Huis, het Fotografiemuseum (FOAM) en het Bijbels Museum.

Foto 2. Een verborgen tuin op de Keizersgracht. Foto: Open Tuinen Dagen
Foto 3. De groene oases van Amsterdam. Foto: Open Tuinen Dagen
Foto 4. De schitterende tuin van Museum van Loon. Foto: Peter Kooijman (links)

Laatst gewijzigd: 2016-06-16 15:37:53 · Gepubliceerd: 16 juni 2016 - 1788

Activiteiten Foam Fotografiemuseum

Nu te bezoeken

Dialect - Felipe Romero Beltrán


Foam presenteert met trots de solotentoonstelling van Felipe Romero Beltrán. Dialect geeft het leven van een groep Marokkaanse migranten weer die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning na...

Foam Talent 2024-2025


Foam presenteert met trots het werk van 20 visionaire kunstenaars in de groepstentoonstelling Talent 2024-2025. De tentoonstelling toont werk in een nieuwe en gedurfde richting binnen de wereld van...

GIGA - Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik


In een drietal videos werpt het kunstenaarsduo Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik een blik op de hedendaagse ontwikkelingen en gevaren van radicalisering in de online omgeving en via sociale media.

Binnen enkele weken te bezoeken

Rebels - Janette Beckman


De tentoonstelling Rebels is het eerste grootschalige retrospectief van iconisch punk- en hiphopfotograaf Janette Beckman. Gedurende de afgelopen 40 jaar heeft ze underground-bewegingen...