Gemekker en lekker eten in het Amsterdamse Bos

Geitjes voeren en naar de markt op Geitenboerderij Ridammerhoeve

Geitenboerderij Ridammerhoeve Reportage door
Foto 1. Tientallen geiten staan te trappelen om geaaid te worden. Foto: Geitenboerderij Ridammerhoeve.

27 juni 2016 bijgewerkt: 28 mei 2020 Natuur Amstelveen, Noord-Holland Knorrende biggen, mekkerende geiten en een restaurant met producten van eigen boerderij. Geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos is het ideale uitje in de natuur, vlakbij de hoofdstad. Geef kleine geitjes de fles en ga niet naar huis zonder het biologische schepijs te proeven. DagjeWeg.NL bracht een bezoekje aan de boerderij.

Gezellig druk in het bos

"Can you take a picture, please?" Een vrouw in tuinbroek staat met haar fiets tegen het hek aangeleund. Achter haar bespringen geiten en bokken elkaar alsof hun leven ervan afhangt. Het is een mooie dag op Geitenboerderij Ridammerhoeve. Het is lekker druk, de zon schijnt en in de omgeving klinkt het geluid van mekkerende beesten en gierende kinderen. Na de foto blijft de vrouw nog minutenlang verwonderd naar de geiten in de wei kijken. De dieren zijn hartstikke mak en rennen naar het hek voor een aai en een traktatie. Een paar mensen trekken wat gras uit de grond en geven het aan de geiten. Een stukje verderop slepen twee gigantische varkens zich in de wei voort naar een modderpoel, op zoek naar wat verkoeling. Zodra ze beginnen met woelen, komen er mensen met camera's op ze af. Kinderen rennen rond op de boerderij, gezinnen koelen af met een ijsje op het terras en het restaurant zit binnen en buiten vrijwel helemaal vol. Het is op deze zondagmiddag allesbehalve rustig in het Amsterdamse Bos.

Dieren voeren en schepijs proeven

We lopen verder naar de stal, waar grote en kleine geiten en lammetjes rondhuppelen. Ze staan te trappelen om te worden gevoerd door bezoekers. Je kunt binnen in het restaurant voor een prikkie een babyflesje met melk kopen om de geitjes mee te voeren. Ze zijn absoluut niet verlegen en springen je vrolijk tegemoet in de stal, die een beetje doet denken aan een gebouw uit het wilde westen. Er lopen kippen, kuikens, varkens, koeien, paarden en een pony rond op de boerderij. Binnen in de boerderijwinkel zijn alle producten van de boerderij te koop. Vlees, yoghurt, kaas, boter, kwark: je kunt er van alles inslaan om mee naar huis te nemen. Aanschuiven voor een bio maaltijd in het restaurant kan ook - de hamburgers en taartjes zijn aanraders. Houd wel wat ruimte over, want het heerlijke schepijs - gemaakt van geitenmelk - mag je absoluut niet missen.

Koppige kippen op bezoek

Buiten op het terras met een biologisch schepijsje zitten, is absoluut geen straf. Er is genoeg schaduw door alle bomen in de terrastuin en er is een prieeltje voor mensen die echt even helemaal uit de zon willen zitten. Wees wel voorbereid op bezoek: er lopen nieuwsgierige kippen rond die er niet van houden om afgewezen te worden. Ze zijn absoluut niet gevaarlijk of iets dergelijks, maar het zijn volhouders. Binnen in het knusse restaurant lopen geen dieren rond en er is ontzettend veel zitruimte. Mocht het koud zijn of regenen, kun je daar altijd terecht. Een bezoekje aan de kinderboerderij is sowieso het hele jaar te doen; veel dieren staan gewoon binnen.

Tip: Boerenmarkt

Als je dan toch een dagje naar Geitenboerderij Ridammerhoeve wilt gaan, ga dan op een zaterdag. Elke zaterdag - zelfs in de winter - is er vanaf 10:00 uur de Boerenmarkt. Het boerenerf staat dan vol met marktkraampjes, allemaal met een biologisch aanbod. Kruiden, vlees, zuivel, groente, fruit en brood - alles wat je ook in de supermarkt vindt. Er zijn zelfs cosmeticaproducten te koop, zoals zeep gemaakt van geitenmelk. Met een bezoekje aan de markt combineer je boodschappen doen met een gezinsuitje - de ouders doen inkopen en de kinderen spelen met de dieren op de boerderij. Op de markt kun je gewoon pinnen.
Foto 2. In de stal kun je dichtbij de geiten komen en ze voeren. Foto: Geitenboerderij Ridammerhoeve.
Foto 3. De boerderij ligt in het Amsterdamse Bos. Je kunt vlakbij in het bos gratis parkeren. Foto: Geitenboerderij Ridammerhoeve.
Foto 4. Wandel over de boerderij en geniet van de natuur vlakbij de stad. Foto: Geitenboerderij Ridammerhoeve.
Foto 5. Proef verse producten, gemaakt van geitenmelk. Zoals het heerlijke schepijs! Foto: Geitenboerderij Ridammerhoeve.
Foto 6. Behalve geiten zijn er onder andere koeien, kippen en varkens op de boerderij te vinden. Foto: Geitenboerderij Ridammerhoeve.

Laatst gewijzigd: 2020-05-28 16:46:00 · Gepubliceerd: 27 juni 2016 - 6771