Phantasialand opent Klugheim: een must voor adrenalinefans

Duizelingwekkende dag in Attractiepark Phantasialand |  deel via WhatsApp | Reportage door

Duistere achtbanen Taron en Raik domineren Phantasialand

30 juni 2016 Toerisme Het nieuwe themagebied in attractiepark Phantasialand is bourgondisch en mysterieus. Achtbanen Taron en Raik komen als twee monsters uit hun grotten tevoorschijn om de inwoners van het bergdorpje Klugheim de stuipen op het lijf te jagen. De redactie van DagjeWeg.NL reisde af naar Brühl en probeerde de nieuwe attracties uit!

Foto 1. De bloedstollende Taron sjeest voorbij in Klugheim. Foto: Phantasialand.

De stalen monsters van Klugheim

Omgeven door gigantische rotsblokken lopen we over het stenen pad, dat wordt verlicht door lantaarns die hier en daar uit de rotsen steken. Een onheilspellend muziekje speelt op de achtergrond en in de verte klinkt een kwade stem in een onbekende taal. Klugheim, het nieuwe en langverwachte themagebied in Phantasialand, doet denken aan een mysterieuze avonturenfilm. Alsof je de wereld van Game of Thrones of Lord of the Rings bent binnengestapt en Gollum elk moment naar beneden kan komen klimmen. Een stuk duisterder dan we van het pretpark gewend zijn, vol felle kleuren en vrolijke attracties. Diezelfde vrolijkheid komt weer terug als we het dorpsplein van Klugheim bereiken. Het is er beregezellig en heerlijk bourgondisch. Mensen genieten van bier, pretzels en zoete snacks. Er lopen grappige dorpsgekken rond en er is een hoop bedrijvigheid. In een hoekje is een smid aan het werk, het puntje van zijn tong uit zijn mond gestoken. Een jonkvrouw maakt een schilderij van het plein. Verderop doen mopperende vrouwen hun was in een ton en staan mooie mädchen verveeld toe te kijken. Alles is vredig en gezellig, tot de stalen monsters plots uit hun hol komen.

Bekijk de beelden van onze eerste rit in Taron en Raik!

Als eerste nieuwe video's bekijken?

Twee achtbanen, zes wereldrecords

De nieuwe achtbanen Taron en Raik teisteren het vredige dorpje met hun snelheid en lawaai. Ze racen over het houten dak van de herberg, rakelings door een rotswand langs het dorpsplein en onder de loopbruggen door. Een hoop actie op een kleine plek: Klugheim is niet groot. Eén van de redenen dat de ontwikkeling van het themagebied drie tot vier jaren geduurd heeft. Want hoe deel je twee extreme achtbanen veilig en handig in op zo'n kleine plek? Een uitdaging die absoluut is overwonnen - en het pretpark ook nog zes wereldrecords heeft opgeleverd. Raik is als een vriendelijke reus: op het eerste gezicht best eng, maar uiteindelijk doet 'ie geen vlieg kwaad. Het is de snelste én langste familie-boomerang ter wereld: de achtbaan rijdt voor- én achteruit. Toegankelijk vanaf een lengte van één meter, dus ideaal voor het hele gezin. Taron ziet er wat extremer en bozer uit - en dat is 'ie ook. Het is de snelste en langste multi-lanceer-achtbaan ter wereld, met de meest intensieve katapult-lancering op aarde. Hij gaat zo snel dat je wangen er van gaan trillen en net als je denkt dat je de maximum snelheid hebt bereikt, krijg je ineens nóg een boost. De achtbaan is een wirwar van bochten en schijnbewegingen: de baan kruist zichzelf 116 keer op 58 punten - óók een wereldrecord.

Een nieuw hoogtepunt

Bij de ingang van Taron staat een magiër met lange grijze haren, een rood gewaad en een toverstaf met een dierenskelet er op. Hij waarschuwt je - weet je zeker dat je echt naar binnen durft? Het weerhoudt de honderden bezoekers niet - integendeel. Een Belgische über fan vertelt: "We zijn er net in geweest, we gaan zo voor een tweede rondje. Ik reis de hele wereld over, heb in wel vijfhonderd achtbanen gezeten. Taron staat absoluut in mijn top tien." Zo lopen er meer enthousiastelingen rond, met grote glimlachen op hun gezicht en warrige haren. Een van de bezoekers hupt zelfs mank op krukken de achtbanen bij langs. De positieve reacties vliegen ons om de oren. "How can such a small area contain so much fun", roept een kale Engelsman uit. "Een nieuw hoogtepunt voor Phantasialand", zegt een Belgische jongen. Kinderen zijn ook enthousiast. Vier meisjes - met allemaal precies dezelfde outfits en kapsels - komen vrolijk uit Raik gerend en hollen gelijk weer naar de ingang. Tussen de achtbaanritten door komen mensen eventjes op adem op het plein. Ze krijgen bekers bier, glazen fris en allerlei hapjes aangeboden. Een jonge vrouw met piercings en tatoeages neemt een warme pretzel. "Mag ik twee? Ook eentje für Vati."

Geheimzinnig en magisch

Klugheim is absoluut een spannende en magische toevoeging aan Phantasialand. Een geheimzinnige wereld, met een gezellig dorpsleven waar spanning in de lucht hangt - want het gevaar van Taron en Raik ligt altijd op de loer. Bijzonder hoe zes wereldrecords samen kunnen smelten tot één groot mysterie in het kleine Klugheim. Beide achtbanen zijn familievriendelijk, maar wel heftig. Aanrader dus om tussendoor even gezellig bij te komen op het knusse dorpsplein!

De zes wereldrecords op een rijtje:

RAIK
  • De snelste familie-boomerang ter wereld;
  • De langste familie-boomerang ter wereld.

  • TARON
  • De snelste multi-lanceer-achtbaan ter wereld;
  • De langste multi-lanceer-achtbaan ter wereld in deze bouwstijl;
  • De meest intensieve katapult-lancering ter wereld (en ook nog eens twee keer in één rit);
  • De achtbaan kruist zichzelf 116 keer op 58 punten - een wereldrecord voor een multi-lanceer-achtbaan.
Foto 2. Klugheim is een klein en mysterieus dorpje in de bergen. Foto: Coby Boschma.
Foto 3. De allereerste bezoekers van het nieuwe Klugheim in Phantasialand krijgen een warm welkom. Foto: Coby Boschma.
Foto 4. Aan bier en pretzels in het bourgondische Klugheim geen gebrek. Foto: Coby Boschma.
Mensen genieten volop van Taron - de snelste en langste multi-lanceer-achtbaan ter wereld. Foto: Coby Boschma.
Een mädchen maakt een schilderij op het dorpsplein - ze schildert ook ook nog echt. Foto: Coby Boschma.
In Klugheim lopen jonkvrouwen en ouderwetse ambachtslieden rond. Foto: Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 15:22:44 · Gepubliceerd: 2016-06-29 13:06:53 - 4483