1

Dwaal door de verborgen tuinen van Utrecht

Tien nieuwe tuinen open tijdens de Open Tuinendag Utrecht

Open Tuinendag Utrecht 2016 Nieuws door
Foto 1. Een stadstuin ligt verscholen achter een 17de-eeuws woonhuis aan de Nieuwegracht 155.

archief oud artikel 30 juni 2016 Natuur Utrecht, Utrecht Op een gewone doordeweekse dag heb je geen benul van het bestaan, maar op de Open Tuinendag ontdek je de verborgen tuinen van Utrecht. Achter de gevels en muren in de binnenstad floreert het groen! Geniet van de rust, schitterende planten en tuinontwerpen.

Voor één dagje, op 2 juli van 10:00 uur tot 17:00 uur, gunnen bijna vijftig particulieren het publiek een kans om hun unieke tuin te bewonderen. Naast tuinen kun je ook zogenaamde pandhoven bezoeken - een pandhof is een binnenplaats van een klooster - die als tuin in gebruik zijn. Dit jaar heeft de Open Tuinendag Utrecht tien nieuwe deelnemers. Dus ook als je vorig jaar al geweest bent, is het de moeite waard om nog eens te komen.

Fris groen

Aan de Hofpoort zijn er twee nieuwe, klassieke tuinen te bewonderen. Ook nieuw is de voormalige bedrijfstuin achter de Jeruzalemstraat, waar Dick Bruna zijn atelier had. Weelderige tuinen vol bloemen en strakke, klassieke tuinen: elke tuin heeft zijn eigen karakter. Met een passe-partout heb je de hele dag toegang tot alle tuinen. In het programmaboekje staat een beschrijving van iedere locatie en een plattegrond. Door de looproute te volgen mis je geen enkele tuin. De passe-partouts voor de Open Tuinendag zijn verkrijgbaar op drie locaties:

  • VVV-Utrecht, Domplein 9
  • Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38
  • Grand Hotel Karel V, ingang Springweg (tegenover Springhavertheater)

Tuinen die altijd open zijn

Eén dag per jaar, dan kan het zijn dat je net iets anders wilde gaan doen. Ook op andere dagen kun je in de Utrechtse binnenstad volop groen vinden. Gewoon voor publiek toegankelijk! Zoals de tuin in de pandhof van de romaanse Mariakerk. Deze staat vol met kruiden en mediterrane bomen. Wie meer wil weten over de verschillende planten kan een rondleiding aanvragen. Ook een pareltje is Flora's Hof, waar amateurtuinders met liefde een volkstuintje beheren. Misschien beginnen je groene vingers wel te kriebelen!

Ook de Oude Hortus is altijd open voor publiek. Hier staat één van de oudste Gingko Biloba's ter wereld en de grootste waterlelie ter wereld: de Victoria amazonica.
Foto 2. Bewonder de mooiste tuinen tijdens de Open Tuinendag in Utrecht. Op de foto: Uylenspiegel (links) en Hofpoort 3.

Laatst gewijzigd: 2016-06-30 17:12:08 · Gepubliceerd: 30 juni 2016 - 1372