1

Achter de schermen op Schiphol

Van houten loods tot koninklijke luchthaven

100 jaar Schiphol - Klaar voor vertrek   Nieuws door
Foto 1. Duik in het rijke verleden van Schiphol. Foto: Paul Huf, Amsterdam Museum.

archief oud artikel 16 september 2016 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Het is precies honderd jaar geleden dat het eerste vliegtuigje op Schiphol landde. Toen was het nog een sompig weiland met wat houten loodsen. Het Amsterdam Museum laat in de tentoonstelling 100 jaar Schiphol zien hoe onze - inmiddels zelfs koninklijke - luchthaven is veranderd. Bekijk oude vliegtuigen, het interieur uit de jaren zestig én natuurlijk alle stewardessenkostuums.

Luchtverkeersleider voor een dag

De tentoonstelling 100 jaar Schiphol is geen statige tijdlijn of opsomming van historische feitjes. De tentoonstelling zit vol opdrachten en spellen, zodat de bezoekers elk aspect van Schiphol door de jaren heen zelf kunnen ervaren. Loes Wijnstekers van het Amsterdam Museum: "We hebben de tentoonstelling speciaal ontwikkeld voor kinderen. Dat betekent dat er in elke zaal een interactief element in de vorm van een spel is. Zo is er een douanespel, kun je in de luchttoren plaatsnemen en vliegtuigen veilig naar de landingsbaan loodsen en is er een mogelijkheid om met een virtualreality-bril achter de bagageband te kijken." Je kunt ook als marechaussee plaatsnemen achter de paspoortbalie en mensen zenuwachtig maken tijdens hun paspoortcontrole. Loes: "Uiteraard hebben we ook gezorgd dat de tentoonstelling leuk is voor ouders en grootouders. De tentoonstelling belooft een interactief én educatief dagje uit te zijn voor het hele gezin."

De tentoonstelling 100 jaar Schiphol is van 16 september 2016 tot en met 7 mei 2017 te zien in het Amsterdam Museum.

IJsberen op Schiphol

De tentoonstelling zit vol grappige weetjes. Grote kans dat je allerlei nieuwe dingen over Schiphol ontdekt. Zo is er een hotel voor dieren en werken er ijsberen op Schiphol. Nee, geen echte ijsberen - het is een bijnaam voor de mensen die er op kantoor werken en in de winter meehelpen de banen en paden van het vliegveld sneeuwvrij te houden. En wist je dat er tegenwoordig zo'n zestig miljoen mensen per jaar op Schiphol landen? Er wordt niet alleen naar het verleden gekeken, maar ook naar de toekomst. Hoe zal Schiphol zich verder ontwikkelen? Bezoekers mogen hun ideeën voor de toekomst van het vliegveld opgeven.

Mooie momenten en spannende vondsten

Aangezien Schiphol dag en nacht doorgaat, is het een plek waar veel gebeurt. Mooie dingen: mensen die elkaar na lange tijd weer zien, stelletjes die voor het eerst samen op reis gaan. En gekke dingen: mensen proberen de raarste dingen mee te smokkelen, zoals tropische dieren. In de tentoonstelling bekijk je spannende vondsten, gevonden door speurhonden. Op een groot scherm kun je een time-lapse bekijken van wat er in 24 uur allemaal gebeurt op een van 's werelds grootste luchthavens.

Foto 2. Wat heeft de toekomst in petto voor onze luchthaven? Denk mee en verzin ideeën voor Schiphol. Bron: Amsterdam Museum.
Foto 3. Foto links: Leon Warnies en speurhond Caesar. Door Hans Rijnaard, 1992. Foto rechts: Stewardessen kostuum Kenia Airlines, jaren negentig. Collectie Cliff Muskiet. Bron: Amsterdam Museum.

Laatst gewijzigd: 2016-09-21 16:07:16 · Gepubliceerd: 2016-09-14 12:18:58 - 1124

Activiteiten Amsterdam Museum

Nu te bezoeken

Welkom in de Noordside


Welkom in de Noordside gaat, hoe kan het ook anders, over Amsterdam-Noord. In deze tentoonstelling laten ze hun verhaal zien en gaan ze op zoek naar nieuwe sociale cohesie.