NFF 2016: vleugje Hollywood in Holland

NFF 2016 | Nieuws door

Filmfeest van het jaar zet Utrecht op z'n kop

20 september 2016 Showbizz Utrecht, Utrecht Rode lopers, BN'ers in glamoureuze outfits, gezellige bioscopen op straat en vooral heel veel films. Een feestje van tien dagen om de Nederlandse film te vieren, dat is het Nederlands Film Festival 2016 in een notendop. Behalve veel films zijn er op verschillende locaties in de stad talkshows, optredens en feestjes te bezoeken. Met als ultieme afsluiter natuurlijk de uitreiking van de Gouden Kalveren op vrijdag 30 september.

Foto 1. Actrice Sigrid ten Napel en acteur Géza Weisz op de rode loper. © Nederlands Film Festival

Gouden kalveren en breinbrekers

Tien dagen lang films kijken lijkt lang, maar de tijd vliegt voorbij en er is ontzettend veel te zien tijdens de 36ste editie van het Nederlands Film Festival 2016 - ook wel NFF 2016. Je zult dus een keuze moeten maken. Om die keuze tussen al die pareltjes wat makkelijker te maken zijn alle films die van woensdag 21 september tot en met vrijdag 30 september te zien zijn, onderverdeeld in vijf categorieën. Gouden Kalveren, Grenzeloos Nederlands, Hollands Nieuwe, Dwarse Verbanden en Hollands Diep. De films in de categorie Gouden Kalveren zijn allemaal genomineerd of van de hand van makers en acteurs die ooit zijn genomineerd. Grote films zoals 'Publieke werken' en 'Knielen op een bed violen', maar ook korte films en documentaires. Zo heeft elke categorie zijn eigen charme. Het is absoluut niet plat entertainment wat de klok slaat: veel films gaan over een maatschappelijk of historisch onderwerp. Voor mensen die echt hun hersens willen laten kraken, zijn films uit de categorie 'Hollands Diep' echte aanraders. Dit zijn films die kijkers actief aan het denken zetten.

Voor de jonge filmfanaten

Het filmfestival is niet alleen weggelegd voor feestende creatievelingen, ook een gezin vermaakt zich prima op NFF 2016. Vanaf donderdag 22 september tot en met woensdag 28 september zijn er voorstellingen speciaal voor kinderen. Films van bijvoorbeeld Woezel & Pip, Dummie de Mummie en Meester Kikker. Er wordt op zaterdag 24 september zelfs een compleet feest voor kinderen tot en met twaalf jaar georganiseerd. Onder begeleiding bekijken ze meerdere voorstellingen en gaan ze aan de slag met creatieve opdrachten. Zo hebben kinderen lol terwijl hun ouders een andere film bezoeken.

Dit wil je niet missen

  • Wereldpremière van misdaadfilm 'De Held' op woensdag 21 september in de Stadsschouwburg Utrecht, met in de hoofdrol Monic Hendrickx. Het is een echte première, met bekende acteurs die vooraf over de rode loper wandelen;
  • Publiekspremière van 'Meesterspion' op zaterdag 24 september. Een spannende komedie voor het hele gezin
  • De tragikomedie 'Alberta', op maandag 26 september. Over een succesvolle reclameman met een midlifecrisis.
  • Bekijk het complete programma van NFF 2016 en bestel gelijk kaartjes voor een film.
Foto 2. Tijdens NFF 2016 kun je op verschillende locaties in Utrecht films kijken. © Nederlands Film Festival
Foto 3. Susan Visser, Monic Hendrickx en Kitty Courbois in de film De Held. © Nederlands Film Festival | © Martijn van Gelder
Foto 4. De film Meesterspion, met de tienjarige Stijn van der Plas en acteur Beau Schneider. © Nederlands Film Festival

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-09-20 11:29:27 · Gepubliceerd: 2016-09-19 17:01:51 - 910