1

Overal met je neus in de boeken

Wat is er te doen tijdens de Kinderboekenweek 2016?

Kinderboekenmuseum in Den Haag Nieuws door
Foto 1. Van Zwolle tot Eindhoven: de muzikale voorstelling Loet en Oma is in verschillende bibliotheken te zien tijdens de Kinderboekenweek. Foto: Niels de Vries.

archief oud artikel 5 oktober 2016 Cultuur Landelijk Overal met je neus in de boeken! Kinderen van alle leeftijden doen van 5 tot 16 oktober mee aan de Kinderboekenweek. Door op school te lezen of met het Kinderboekenweekgeschenk op de bank te ploffen. Maar daar blijft het niet bij! Ga op bezoek in een bibliotheek, boekenwinkel of theater, waar allerlei activiteiten op het programma staan.

Verhalen van opa's en oma's

De Kinderboekenweek heeft ieder jaar een aansprekend thema, waarop alle activiteiten aansluiten. Dit jaar is dat 'Voor altijd jong!' en opa's en oma's spelen hierin de hoofdrol! In het Kinderboekenweekgeschenk vertelt schrijver Dolf Verroen een verhaal uit zijn eigen jeugd: hij was elf jaar toen de Tweede Wereldoorlog begon. In zijn boek Oorlog en vriendschap beleeft hoofdrolspeler Joop ook hoe het leven verandert door de komst van de Duitsers. Gelukkig heeft hij altijd zijn vriend Kees, maar blijft die vriendschap bestaan als het niet zo duidelijk meer is wat goed en fout is? Illustrator Floor Rieder maakte speciaal voor de Kinderboekenweek het Prentenboek. Waar is Ludwig? is een schitterend vormgegeven boek, waarin je door verschillende huisjes op zoek gaat naar Ludwig, de kat van oma. Dolf Verroen en Floor Rieder gaan tijdens de Kinderboekenweek op tournee langs boekwinkels door het hele land. Kom ze ontmoeten en laat je boek signeren!

Aan het begin van de Kinderboekenweek wordt de Gouden Griffel uitgereikt: een prijs voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar. Dit jaar is de prijs voor schrijfster Anna Woltz, voor haar boek Gips, een verhaal over een meisje wat besluit nooit verliefd te worden.

Honderden verhalen door het hele land

Tijdens de Kinderboekenweek organiseren bibliotheken en boekwinkels door het hele land allerlei activiteiten. Bekijk snel welke activiteiten in de buurt te vinden zijn! In een aantal bibliotheken - van Eindhoven tot Zwolle - staat de muzikale voorstelling Loet & Oma op het programma. Het meisje Loet leest samen met haar oma voor uit haar boek 'Loet Moet'. En dat doet ze op een wel heel gekke manier... Beslist een bezoekje waard tijdens de Kinderboekenweek is het Kinderboekenmuseum! De hele week lang kun je in het Verhalenlab een fotolijstje maken voor de liefste opa en oma. En op woensdag en in het weekend lezen voorlezers van de VoorleesExpress de mooiste verhalen voor over grootouders. Op zondag 16 oktober sluit Jacques Vriens de Kinderboekenweek af met de hilarische en muzikale theatervoorstelling Grootmoeders grote oren. Hierin vertelt de bekende kinderboekenschrijver bekende sprookjes opnieuw, op zijn eigen manier.

Na de Kinderboekenweek volgt de herfstvakantie! Bekijk hier alvast leuke uitjes voor de herfstvakantie.
Foto 2. Omslag Kinderboekenweekgeschenk en de schrijver, Dolf Verroen. Foto/copyright: Martijn van de Griendt, met dank aan het Tropenmuseum Amsterdam.
Foto 3. Jacques Vriens de Kinderboekenweek af met de hilarische en muzikale theatervoorstelling Grootmoeders grote oren in het Kinderboekenmuseum.

Laatst gewijzigd: 2016-10-05 13:40:11 · Gepubliceerd: 5 oktober 2016 - 911