Egyptische koninginnen komen tot leven

Bezoek het Rijksmuseum van Oudheden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Wereldberoemde Egyptische topstukken in Rijksmuseum van Oudheden

17 november 2016 Geschiedenis Leiden, Zuid-Holland Pak virtueel een mummie uit, stap in het leven van oude Egyptische koninginnen en ontdek de schoonheid van de Egyptische kunst. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden neemt je mee in de weelderige wereld van Egyptische farao's en koninginnen. Bekijk alvast wat de tentoonstelling 'Koninginnen van de Nijl' te bieden heeft.

Foto 1. Een beeld van Koningin Ahmose. Foto: Museo Egizio Turijn

Vooruitstrevende vrouwen

Hatsjepsoet, Nefertiti en Nefertari. Het zijn de drie grootste vorstinnen in de Egyptische geschiedenis. Samen met andere koninginnen en prinsessen komen ze dit weekend tot leven in de bijzondere tentoonstelling Koninginnen van de Nijl. Op de eerste verdieping van het Rijksmuseum van Oudheden, waan je je in de wereld van deze machtige vrouwen. De koninginnen hadden niet alleen een grote politieke invloed, maar ook een goddelijke status. Dit zie je terug in de indrukwekkende koninklijke portretten, godenbeelden, kleurrijke handgemaakte juwelen en een grafkamer die op ware grootte is nagemaakt.

Naast rijkdom ook duistere kant

Achter de oneindige rijkdom, duurste parfums, mooiste sieraden en macht schuilt ook een hele duistere kant. Op de papyrus van meer dan vijf meter zie je onder andere hoe een groep vrouwen en haremmedewerkers farao Ramses III vermoorden. Loop langs levensgrote beeldhouwwerken. Deze blikvangers zijn een mooi voorbeeld van de schoonheid van de Egyptische beeldhouwkunst. Naast de tijdelijke tentoonstelling opent het museum ook een bijzondere Egyptische collectie op de begane grond, die na 18 maanden verbouwen in een nieuw jasje wordt geopend. "Deze collectie behoort tot de top tien van de wereld en zal de komende tien, vijftien jaar blijven staan", vertelt Selkit Verberk, medewerker van het Rijksmuseum van Oudheden. "Op de begane grond is ook een geavanceerde 3D-visualisatie van CT-scans te zien." Je kunt hiermee een mummie van een krokodil en van priester Anchhor onderzoeken.

Speurtocht met Dummie de mummie

Ga mee op speurtocht met de grappige Dummie de mummie. Hij laat de kinderen de mooiste plekjes van het museum zien op zoek naar de geheime hiërogliefencode. Wie de code kraakt, wint een Dummie mummieprijzenpakket. Kom meer te weten over oude farao's, mummies, piramides en mysterieuze hiërogliefen. Met behulp van een 3D-spel onderzoek je de mummie van een krokodil. Daarnaast neemt Klaas van Kruistum je mee op audiotour met interessante weetjes over de oude Egyptenaren. De speurtocht is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar.

Tip: Kom langs tijdens de kerstvakantie tussen 24 december 2016 en 8 januari 2017 en laat je kinderen aanschuiven bij de speciale kinderactiviteiten. Pyramides bouwen met lego, op de foto als farao, een Egyptische kroon knutselen, het kan allemaal. De genoemde activiteiten zijn gratis bij een bezoek aan het museum. Op 28 december organiseert het museum een speciale Kidsweek Egyptedag met onder andere kindercolleges over het oude Egypte en een prijsvraag.
Foto 2. Naast de tijdelijke tentoonstelling over Egyptische koninginnen vind je een vaste Egyptische collectie op de begane grond. Foto: Rob Overmeer

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-11-18 08:18:59 · Gepubliceerd: 2016-11-15 14:47:07 - 999