Valkenburg is een winters sprookje

Winterse uitjes |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Versierde ruïnes, kerstparades en grotten vol glühwein

28 oktober 2019 Toerisme Valkenburg, Limburg Het is het hele jaar door een mooie stad om te bezoeken, maar in de donkere dagen verandert Valkenburg in de 'Christmas capital' van Nederland. Beleef een betoverende kerst in Valkenburg, of je nou de grotten verkent of in de binnenstad boven de grond blijft. Vanaf 15 november 2019 tot en met 5 januari 2020 is het Kerststad Valkenburg en barst de stad van de gezellige kerstactiviteiten. Nog een laagje sneeuw erbij en het is net een idyllisch stadje in een sneeuwbol!

Foto 1. Het is een gezellige boel in Valkenburg, ook onder de grond tijdens de kerstmarkt in de Gemeentegrot. Foto: Kerststad Valkenburg.

Kerstmarkt in de Fluweelengrot

Een van de klassiekers voor kerstliefhebbers: Kerstmarkt Fluweelengrot in Fluweelengrot Valkenburg. Van 15 november tot en met 29 december geniet je van dit kerstfestijn. De kerstmarkt straalt met kerstige decoraties, sfeervolle muurschilderingen en een kapel uit de achttiende eeuw - ja, onder de grond. Groot voordeel: de markt is geheel toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel of scootmobiel of met een rollator. Kleine tegenvaller voor blaffende kerstliefhebbers: honden zijn niet toegestaan.

Kerstmarkt in de Gemeentegrot

Er is in Valkenburg een hoop ondergrondse gezelligheid: van 16 november tot en met 23 december is de Kerstmarkt Gemeentegrot in de Gemeentegrot aan de Geul. De kilometerslange gangenstelsels zijn sfeervol aangekleed met lichtjes, slingers en complete kerstdecors. Je vindt er stands met cadeautjes, kerstartikelen en hapjes en drankjes - want een kerstmarkt is natuurlijk niet compleet zonder warme chocolademelk met slagroom. Ook deze feestelijke grot is toegankelijk voor mindervaliden. Honden zijn helaas niet toegestaan.

Christmas Fairytales Parade

Feeën met lichtgevend haar, prinsessen in grote jurken met sneeuwvlokken en bont en rijdende kerstdecoraties. De iconische Christmas Fairytales Parade is terug in de binnenstad van Valkenburg. De parade is een kerstfeestje van licht en magie en gratis te bekijken! De sprookjesachtige stoet trekt van 16 november tot en met 28 december door de straten. Natuurlijk kunnen alle winterse figuren niet de hele dag paraderen. Check dus voor vertrek de tijden en de route van de parade zodat je niets mist.

Route d'Amuse

Natuurlijk hebben de kerstdagen allerlei verschillende charmes en één daarvan is het lekkere eten en lange tafelen. In Valkenburg kun je daar ongegeneerd van genieten zonder je na die tijd schuldig te voelen. Je wandelt al dat eten er namelijk gewoon weer af! De Route d'Amuse is een culinaire wandelroute langs verschillende adresjes in Valkenburg. Zo bewonder je de mooi versierde stad en schuif je onderweg aan voor kerst-amuses. Kies uit drie routes, die allemaal andere eettentjes aandoen. Mogelijk vanaf 15 november tot en met 5 januari.

Winters Sprookjesbos

Hier krijgt kerst wel een héél magisch tintje: ontmoet Sneeuwwitje en ga op avontuur tijdens Winters Sprookjesbos. Maak een kerststukje, knutsel met een heks - een aardige - je eigen toverlantaarn in elkaar en ontmoet alle bewoners van het sprookjesbos. Stap vanaf 15 november tot en met 5 januari het betoverende bos binnen. Goed om te weten: dit sprookjesachtige uitje is niet alleen voor kinderen, maar voor jong en oud.

Magie in MergelRijk

MergelRijk is sowieso een magische beleving, maar tijdens de donkere dagen worden de gangenstelsels nog indrukwekkender met Kerst in MergelRijk. Van 15 november tot en met 5 januari vind je in de kerstgrot een grootse miniatuurwereld. Bewonder sfeervolle kerstdorpjes, maak je eigen kerstsouvenir van mergel en doe een speurtocht door de grotten. Het verkennen van de grotten is rond deze tijd van het jaar sowieso extra magisch, met alle mooie kerstversieringen, kerstbeelden, kerstmuziek en fonkelende lichtjes.

Santa's Village

Heb je je ooit afgevraagd waar de kerstman woont en hoe zijn woonplaats eruitziet? Geen zorgen, je bent niet de enige. Breng hem een bezoekje in Valkenburg! Zing mee met kerstliedjes, ga met de kerstman op de foto en smul ondertussen van oliebollen, crêpes en churros in winterse chalets in Santa's Village. Die village van Santa is trouwens meer een city: alleen de entreebogen zijn al gigantisch. Je bent welkom vanaf 15 november tot en met 31 december.

Bekijk nog meer gezellige kerstmarkten en winterse uitjes.
Foto 2. Winterse figuren en stralende ijskoninginnen pronken op de paradewagens van de Christmas Fairytales Parade. Foto: Kerststad Valkenburg.
Foto 3. Bewonder al het moois in Valkenburg en schuif aan voor feestelijke hapjes op de Route d'Amuse. Foto: Kerststad Valkenburg.
Foto 4. De grootste, zingende kerstboom van Europa staat op de gezellige kerstmarkt van Santa's Village. Foto: Kerststad Valkenburg.
De Christmas Fairytales Parade is een begrip in de betoverende stad. Grote en kleine kerstfiguren lopen en dansen door het centrum. Foto: Kerststad Valkenburg.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-11-05 14:00:26 · Gepubliceerd: 2016-11-25 12:16:56 - 23979