Romantische kunstwerken tijdens Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival 2018 | Nieuws door

Tientallen internationale lichtkunstwerken op Amsterdam Light Festival 2018

29 november 2018 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland De dagen worden donkerder en kouder, maar Amsterdam lijkt alleen maar sfeervoller en lichter te worden. Vanaf 29 november 2018 verandert de hoofdstad in een spectaculair lichtfestijn tijdens Amsterdam Light Festival 2018. Ga voor een vaartocht, volg een wandelroute of fietsroute en bewonder tientallen lichtkunstwerken die de stad omtoveren tot een magisch winterdecor. Nieuw dit jaar: alle kunstwerken zijn tegelijkertijd verlicht tijdens het festival. Je kunt dus één tentoonstelling - ook wel route - varend, fietsend en wandelend beleven.

Foto 1. Beeld: Desire van UxU Studio, nog in de werkplaats. Foto: Amsterdam Light Festival.

The Medium is the Message

Het thema van Amsterdam Light Festival 2018 is The Medium is the Message, naar de beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. In totaal zijn er 29 kunstwerken in de historische binnenstad te zien die allemaal speciaal voor het festival werden gemaakt en elk op een eigen manier een verhaal in het thema delen. Zoals het werk 'Desire' uit Taiwan - een lichtgevende mond met een hartslag - en de projectie 'Neighbours' op de muur van de Hermitage. 'Neighbours' is een Japans kunstwerk dat in samenwerking met 750 Amsterdamse schoolkinderen is ontworpen.

Verhalen van licht

Amsterdam Light Festival zou Amsterdam Light Festival niet zijn zonder een maatschappelijke twist. Dit zie je goed terug in het lichtkunstwerk 'Absorbed by Light'. Drie figuren zitten op een bankje naast elkaar, voorovergebogen naar hun smartphones te staren. Ze zijn er, maar ze zijn niet aanwezig. Leuk detail: bezoekers mogen tussen de figuren gaan zitten om te ervaren hoe het voelt als je door dit soort figuren omgeven wordt. Op de gevel van het Scheepvaartmuseum prijkt 'Shadow Scapes'. Een lichtkunstwerk waarin schaduw de hoofdrol speelt. Natuurlijk zie je in de route ook typisch Nederlandse kunstwerken terug zoals 'Starry Night', een lichtkunstwerk versie van Van Goghs Sterrennacht.

Winterpret voor het hele gezin

Het Amsterdam Light Festival is leuk voor het hele gezin. Maak er een gezellig avondje van in een warme en knusse rondvaartboot of laat de kinderen van dichtbij kennismaken met kunst en wetenschap tijdens een wandeling of fietstocht. Naast de algemene route organiseert het festival ook tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen op verschillende plekken in de stad.

Praktische informatie

  • Amsterdam Light Festival 2018 is vanaf 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019;
  • Je hebt keuze uit een wandelroute, een fietsroute en een vaarroute in verschillende soorten boten;
  • Bekijk de verschillende arrangementen en aanbiedingen op de website van Amsterdam Light Festival en reserveer je tickets.
Foto 2. Artist impression: Light a Wish van OGE Group. Foto: Amsterdam Light Festival.
Foto 3. Beeld: Absorbed by Light van Gali May Lucas, in de werkplaats. Foto: Giovanna Melis, Amsterdam Light Festival.
Foto 4. Artist impression: O.T. 976 van Stefan Reiss. Foto: Amsterdam Light Festival.
Laatst gewijzigd: 2019-01-07 08:53:15 · Gepubliceerd: 2016-11-30 12:00:54 - 4617