Als trainee aan boord in de Offshore Experience

Dagje uit Rotterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Laat een helikopter landen op het dek en leer hoe je een windmolen plaatst

13 december 2016 Rotterdam, Zuid-Holland Begin aan een uitdagende zoektocht op zee. In het Maritiem Museum in Rotterdam beleef je hoe het is om als een echte offshore-medewerker aan de slag te gaan. Want daar komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken! Dus trek een veiligheidshesje aan, zet een helm op je hoofd en de Offshore Experience kan beginnen.

Foto 1. Kom aan boord van een platform aan zee. Foto: Maritiem Museum - Marco De Swart

Veiligheid voorop

Je ontdekkingstocht op de zee begint met een klok die aftelt. Het is tijd om aan boord te gaan van het platform midden op zee. Ervaar hoe het dagelijks leven van offshore-medewerkers, zoals boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten eruitziet. Luister goed naar de veiligheidsinstructies, dat moeten de offshore-medewerkers ook keer op keer. Het werken op zee is namelijk niet zonder gevaar. Veiligheid staat dus voorop! Wat moet je bijvoorbeeld doen als er brand uitbreekt en hoe trek je je overlevingspak aan? "Je gaat als het ware als een trainee aan boord en kunt testen hoe geschikt jij bent voor de offshore-sector," legt Judith Freijser van het Maritiem Museum uit. Dus zet je helm op, trek je veiligheidshesje aan en loop door een gang met veel helikoptergeluiden.

Laat een helikopter landen

Opeens bevind je je aan boord van een platform op zee. Op een scherm van 360 graden zie je vliegende helikopters en om je heen varen grote schepen. En dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Met twee marshall-stokken in de hand maak je bewegingen om een helikopter te laten landen op het dek. Je hoort dreunende geluiden en de helikopter die voor je staat is op ware grootte. Superspannend dus! Door de instructies op het scherm op te volgen, weet je precies wat je moet doen. Maar dat vergt wel wat concentratievermogen. Probeer ook met de windfinder om een windmolen op de juiste plek te plaatsen. Ondertussen klinkt er een stem: 'nee niet hier dit is Engels grondgebied', of 'nee hier zit je op een vaarroute'. Al deze interactieve activiteiten zijn niet alleen ontzettend leuk en spannend, je test er ook je vaardigheden mee. Aan het einde van de tentoonstelling krijg je te horen hoe hoog je gescoord hebt tijdens de opdrachten. Zo word je onder andere getest op oog-handcoördinatie en je beslissingsvaardigheid.

Een kijkje in de keuken van de offshore-sector

Wat de Offshore Experience zo uniek maakt? "Normaal gesproken kan je helemaal niet aan boord van een platform en heb je zestien weken training nodig." De Offshore Experience is een unieke kans om kennis te maken met een van de grootste en innovatieve sectoren van Nederland. De tentoonstelling is de komende zeven jaar in het Maritiem Museum te zien en is geschikt vanaf acht jaar oud.

Tip: Voorkom een lange wachtrij en boek je kaartjes vooraf voor het Maritiem Museum via DagjeWegTickets.
Foto 2. Laat zelf een helikopter landen. Foto: Maritiem Museum - Marco De Swart
Foto 3. Leer hoe je een windmolen plaatst. Foto: Maritiem Museum - Marco De Swart
Foto 4. Kom alles te weten over het werken op zee. Foto: Maritiem Museum - Marco De Swart
Lees je toegangskaartje uit en test je geschiktheid. Foto: Maritiem Museum - Marco De Swart

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:54:50 · Gepubliceerd: 2016-12-12 16:19:28 - 2398