Hollandse schone verrijkt Rijksmuseum

Rijksmuseum: een must voor iedereen | Nieuws door

Rijksmuseum koopt werk van Jean-Etienne Liotard van adellijke familie

22 december 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Onverstoorbaar zit ze aan de ontbijttafel, waar ze uit een gouden kannetje de koffie laat stromen. Het is haast een stilleven, het werk van Jean-Etienne Liotard, wat het Rijksmuseum deze week aan de collectie toevoegde. Vanaf januari is het Hollands meisje aan het ontbijt te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Foto 1. Fragment van: Jean-Etienne Liotard (1702-1789) 'Hollands meisje aan het ontbijt', ca 1756-57. Collectie Rijksmuseum.

De Britse overheid bracht het goede nieuws voor het Rijksmuseum: er is een exportvergunning voor het schilderij Hollands meisje aan het ontbijt! Het Rijksmuseum kocht het werk van Jean-Etienne Liotard van een Britse adellijke familie, die het al 240 jaar in bezit had. Al die tijd was het olieverfschilderij niet voor publiek te zien. Tot nu, want vanaf januari hangt het schilderij in de Eregalerij van het Amsterdamse museum. Na een poosje gaat de nieuwe aanwinst naar de 18e-eeuwse zalen. Het Hollandse meisje is niet het enige werk van Liotard in de collectie van het Rijksmuseum, maar wel een bijzonder werk.

Eén van Liotards' mooiste schilderijen

Hollands meisje aan het ontbijt is namelijk één van de mooiste schilderijen die Liotard ooit maakte. Geïnspireerd door de oud-Hollandse schilderkunst schilderde hij dit typisch Hollandse tafereel. Het is één van de maar dertig olieverfschilderijen die de kunstenaar maakte. Jean-Etienne Liotard staat vooral bekend om zijn pastels, waarvan hij er maar liefst 540 maakte. Daarbij maakte hij zelden een genrestuk, wat het Hollands meisje aan het ontbijt is, en zijn juist deze stukken het geliefdst.

Hollands meisje vs. Melkmeisje

Benieuwd naar deze Hollandse schone? Directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits is alvast enthousiast: "Hollands meisje aan het ontbijt straalt dezelfde rust, intimiteit en eenvoud uit als Het Melkmeisje van Vermeer. De schilder laat ons heel dichtbij komen. Aandachtig schenkt ze koffie. Ze laat zich niet afleiden door de miljoenen bezoekers die haar straks gaan zien."

Foto 2. Jean-Etienne Liotard (1702-1789) 'Hollands meisje aan het ontbijt', ca 1756-57. Collectie Rijksmuseum.

1 reactie

Laatst gewijzigd: 2019-02-20 16:15:22 · Gepubliceerd: 2016-12-22 10:26:01 - 648