Schaatsen op natuurijs doe je hier

Schaatsen als dagje uit |  deel via WhatsApp | Nieuws door

En nu maar hopen dat het blijft vriezen

22 januari 2019 Natuur Landelijk Er is niets mooier dan jezelf warm in te pakken, de ijzers onder te binden en het ijs te trotseren. Het ijs kraakt hier en daar misschien een beetje, maar op sommige plaatsen kun je toch echt schaatsen op natuurijs. Wees wel voorzichtig: de KNSB waarschuwt mensen weg te blijven van open water, omdat het ijs vaak nog niet dik genoeg is. Denk hierbij aan bevroren kanalen, sloten en meren. Maar waar kan het dan al wel? Wat tips en schaatslocaties op een rij.

Foto 1. Schaatsen op natuurijs. Fotograaf: EelkoL. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Soms open, soms dicht

Door de kwakkelende temperaturen zijn sommige ijsbanen 's ochtends en 's avonds maar een paar uurtjes open. Zodra de temperaturen stijgen en het ijs zacht wordt, worden ijsbanen uit veiligheid gesloten. Of een natuurijsbaan echt open is of niet, verschilt dus per dag. Natuurlijk kun je ook zelf het ijs op in natuurgebieden, zoals de Ryptsjerksterpolder in natuurgebied de Grutte Wielen bij Leeuwarden. Sommige ondergelopen weilanden zijn ook een optie - en dan zak je niet diep weg wanneer het ijs het toch niet houdt. Houd wel goed het weerbericht in de gaten.

Schaatstip: vroeg in de ochtend of 's avonds is het doorgaans veiliger om te schaatsen. Deze week dooit het overdag en koelt het 's avonds weer af. Hoeveel graden het vriest verschilt ontzettend per regio. Kortom: het blijft kwakkelen, dus doe voorzichtig.

Schaatsbanen in Nederland

Durf je het risico niet aan? Ga dan binnen schaatsen.

Foto 2. Pas op: op sommige plekken is het ijs nog niet dik genoeg. Fotograaf: EelkoL. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-01-08 15:59:02 · Gepubliceerd: 2017-01-23 11:37:23 - 3292