Carnaval 2020: zotte optochten op een rij

Wat te doen met carnaval? |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

De mooiste carnavalsoptochten van het land

19 februari 2020 Cultuur Landelijk Oei, storm Ellen lijkt eraan te komen tijdens het carnavalsweekend. Het is nog niet duidelijk wat de wind gaat doen, maar het kan zeker nattigheid betekenen. Gelukkig is carnaval ook met een regenponcho of paraplu beregezellig. En het wordt in elk geval een aangenaam temperatuurtje. Voor wie wil weten waar het mooiste carnavalsfeest wordt gevierd heeft DagjeWeg.NL de beste carnavalsoptochten verzameld. Zo weet jij precies waar je naar toe moet gaan in het carnavalsweekend. Want het is altijd goed weer voor een carnavalsfeestje!

Foto 1. De leukste carnavalsoptochten op een rij. De praalwagen op deze foto is gemaakt door carnavalsvereniging De Pierewaaiers uit Kaaiendonk (Oosterhout). Fotograaf: Arend Vermazeren. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Achterveld
Op de rand van de Veluwe ligt het Utrechtse Achterveld. Op het eerste gezicht is het plaatsje misschien niet heel veelzeggend, maar dat verandert op carnavalszondag. Dan trekken de honderden leden van carnavalsvereniging De Puupenkoppen met de meest prachtige wagens door de dorpskern. De Puupenkoppen beweren de mooiste optocht van boven de rivieren te hebben. Op zondag 23 februari vanaf 13:00 uur.

Didam
In de Achterhoek vloeit het bier rijkelijk. Het 'gele goud' drijft de inwoners van Didam (maar vooral van het naburige Loil en Nieuw-Dijk) tot het maken van grootse carnavalswagens. Verschillende carnavalsverenigingen zetten er samen de schouders onder om de mooiste optocht uit de regio Didam neer te zetten. Zondag 23 februari vertrekt de optocht om 13:11 uur vanaf de Lupinestraat. Om 14:11 uur is er een defilé bij het voormalig gemeentehuis. De grote stoet met tientallen wagens zet Didam compleet ondersteboven. Een aanrader voor mensen die carnaval willen vieren in de Achterhoek.

Maastricht
Hoe zuidelijker het carnaval, des te vreemder de fratsen. In Maastricht begint het carnaval niet in februari, maar al in november. Dan wordt de opening van het carnavalsseizoen gevierd: de 11devande11de. Maar ook in februari is het één groot feest in de Nederlandse enclave onder de rook van België. Zondag 23 februari begint de optocht om 13:33 uur.

Eindhoven
Normaal is het altijd Eindhoven de gekste, maar binnenkort is het Lampegat de gekste! Eindhoven heeft één van de grootste optochten in Nederland. Op 22 februari - zotte zaterdag - start de optocht om 13:11 uur, maar vanaf 12:00 uur is er al van alles te beleven! Zoals de kinderoptocht, die start om 12:30 uur. De grote optocht komt 's middags aan bij De Effenaar, waar rond 18:00 uur de verschillende winnaars van de carnavalswagens bekend worden gemaakt. Tip: bekijk de optocht eens vanaf de Wal of het Stadhuisplein, waar je alle deelnemers goed kunt zien.

Helmond
Carnavalsverenigingen proberen elkaar af te troeven door zich de 'grootste optocht' te noemen. Stichting De Keiebijters organiseren de carnavalsoptocht in Helmond of, zoals ze het zelf noemen, 'de grootste optocht van het zuiden'. Deze titel is natuurlijk grappig en past geheel bij de traditie van carnaval, maar dit betekent niet dat de optocht in Helmond een lachertje is. Zeker niet! Op carnavalszondag is er genoeg te beleven in deze Noord-Brabantse stad. De optocht start zondag 23 februari om 13:30 uur in het centrum van Helmond.

's-Hertogenbosch
Winkels zijn gesloten, restaurants zijn dicht en niemand is aan het werk. Toch bruist Den Bosch tijdens het carnavalsweekend en daarna. Niet zo gek, want de Oeteldonkers hebben steevast één van de mooiste parades van Nederland met vele tienduizenden toeschouwers. De intocht vindt plaats op carnavalsmaandag 24 februari om 12:33 uur. Hopelijk kiezen de carnavalsverenigingen goede nationale thema's, zodat het voor toeschouwers uit andere provincies ook leuk en begrijpelijk is. En zo niet, dan is het nog steeds aangenaam om de kleurrijke creaties te bewonderen.

Kerkrade
Carnaval in Kerkrade is één groot feest! Op maandag 24 februari vertrekt om 11:11 uur de grote optocht door de stad. Vijf uur lang feest dankzij de Jroeëse Tsóg. Er doen jaarlijks veel groepen mee, dus er zijn ontzettend veel creaties te bewonderen. En daar is Kerkrade beretrots op. Ze hebben niet voor niets de leus: Het mooiste dat Onze Lieve Heer heeft voortgebracht, is ons stadje Kerkrade als het zingt en lacht.

Roermond
De optocht in Roermond lijkt wel een beetje op de optocht in Maastricht. De sfeer is gezellig, de mensen zijn vriendelijk en de wagens zijn gigantisch. De zogenaamde 'Vastelaovesoptoch Remunj' begint op maandag 24 februari om 13:11 uur. De wagens starten in de Roersingel en eindigen een paar uur later in de buurt van de Veldstraat. De prijsuitreiking vindt rond etenstijd plaats . Let op: parkeren is tijdens carnaval onmogelijk in Roermond. Als het even kan, neem dan de trein.

Tilburg
Tilburg verandert met carnaval in Kruikenstad. Zaterdag 22 februari arriveert de hoogheid in Tilburg. Welkom Prins Carnaval! Tijdens d'n Inhaol opent de hoogheid met zijn aanhang in Kruikenstad. Op zondag 23 februari barst het feest pas echt los. Hoogtepunt blijft d'n Opstoet, de carnavalsoptocht met heel veel mooie wagens en loopgroepen. Om 12:30 uur wordt het startsein gegeven.

Venlo
Venlo heet tijdens carnaval Venlo. Best normaal dus, maar de Venloërs zijn in het carnavalsweekend knotsgek! De jaarlijkse Groëten Optoch trekt maandag 24 februari vanaf 13:00 uur als ein bônt lint door de binnenstad van Venlo, met op de Kwartelenmarkt een defilé. Tientallen wagens, duizenden toeschouwers: fantastisch! Venlo is een geweldige stad om goed carnaval te vieren.

Prinsenbeek
De uitsmijter van alle carnavalsfeesten is de grote optocht van Prinsenbeek. Bij carnavalsvierders is deze plek beter bekend als Boemeldonck. De optocht is in het verleden gekozen als de allermooiste van Nederland! Reden genoeg dus om zelf een keertje te komen kijken. Trek een kiel aan geniet van de mooiste wagens. De tocht vindt plaats op zondag 23 februari. Vanaf 13:00 uur barst het feest los.Tip: Feestartikelen.nl! Hier kun je goedkoop een leuk carnavalspak scoren.
Foto 2. Bekijk zotte outfits en praalwagens tijdens carnaval. Fotograaf: Jac. Janssen. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.
Foto 3. In Oeteldonk (Den Bosch) is het op z'n zachtst gezegd gezellig druk tijdens carnaval. Fotograaf: inyucho. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-02-18 08:49:20 · Gepubliceerd: 2017-02-08 13:41:32 - 16660