Van Lichtstoet tot Ossenkop: feestvieren kunnen ze wel in België

Uitjes in België voor de hele familie |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

De leukste carnavalsoptochten van België op een rij

22 februari 2017 Cultuur Aalst, Oost-Vlaanderen Wordt het Trump, Mickey Mouse of toch de klassieke clown dit jaar? Zet je favoriete carnavalskraker alvast aan en bereid je voor op heel wat uren feestvreugde. In deze steden beleef je een onvergetelijke carnaval in België! Volg middeleeuwse reuzen in Aalst of bewonder magisch verlichte wagens in Neerpelt. Alaaf!

Foto 1. Wat trek jij aan dit jaar? Foto: Gert Swillens

Dagenlang feest in Oostende

In kustplaats Oostende blijft het niet bij één weekend, maar gaat het feest door tot en met het eerste weekend van maart. Op vrijdag 24 februari 2017 volg je vanaf ongeveer 13:00 uur de vrolijke optocht door de straten. Op zaterdag 25 februari kun je even uitslapen: dan vangt de parade aan om 14:00 uur. Word jij dit jaar Prins of Prinses Carnaval? Ontdek het op vrijdag 3 maart bij het Stadhuis. Daar wordt om 19:00 uur de carnavalsprijs uitgereikt, waarna je meeloopt met de lampionnentocht richting de Groentemarkt. Hier gaat het feest door tot in de laatste uurtjes. Op zaterdag 4 maart is er een speciaal programma voor kinderen en als je nog energie over hebt, loop je op zondag 5 maart vanaf 15:00 uur mee met de laatste stoet. Deze route begint bij Petit Paris en loopt via de Leopold II-laan richting het Wapenplein.

Aalst: loop mee met middeleeuwse Iwein en Lauretta

Aalst telt af tot zondag 26 februari: dan begint om 13:00 uur de 89e feestelijke carnavalsoptocht door de straten. Elk jaar trekt de stoet duizenden mensen. En dat is niet gek, want in Aalst weten ze hoe je een feestje bouwt! Vooraan in de stoet lopen Iwein en Lauretta, twee aluminium reuzen die gebaseerd zijn op Aalsterse figuren uit de middeleeuwen. Tijdens de tocht dansen ook zij lekker mee op de muziek. Op maandag 27 februari vindt een iets kleinere versie van de stoet plaats om 13:30 uur.

Tientallen culturen in Kapellen

In het stadscentrum van Kapellen, vlak boven Antwerpen, start op zondag 26 februari vanaf 14:00 uur de feestvreugde. Sluit je aan in de rij of bewonder langs de zijlijn de mooiste wagens en kostuums. De carnavalstoet heeft een internationaal thema. Hoeveel landen herken jij?

Wat een Weelde

Wekenlang hebben kinderen alles uit de kast gehaald om de mooiste praalwagens te maken. Allemaal kunstwerken op zich! Bekijk het resultaat op zondag 26 februari vanaf 13:30 uur en dans mee met de vrolijke muziek.

Ossenkoppen in Essen

Op zondag 26 februari barst het feestgedruis los in Essen. Om 14:00 uur start de 'Grootste Stoet van de Noorderkempen', georganiseerd door de altijd goedgemutste Ossenkoppen. Kom alvast in de stemming en leer het Ossenkoppenlied uit je hoofd!

Let op: de tekst gaat verder onder de video.

Magische Lichtstoet in Neerpelt

De carnavalstoet in het Limburgse Neerpelt is wel heel bijzonder: op zondag 26 februari begint om 19:30 uur de jaarlijkse Lichtstoet. Zodra het begint te schemeren, lichten de carnavalswagens op en verandert het centrum in één grote gezellige dansvloer. Kom het meemaken!

Brussel: wie heeft de dikste kop

Maak je carnavalsweekend extra lang en kom op dinsdag 28 februari 2017 naar het Willemsplein in de Brusselse wijk Laken. Hier start vanaf 13:00 uur het 'carnaval van de dikke koppen'. Loop mee met de stoet via de Maria-Christinastraat en de Stefaniastraat en zet Laken op z'n kop!

Carnaval in Nederland

  • Ook in Nederland wordt carnaval groots gevierd. Bekijk waar je moet zijn om een onvergetelijke carnaval 2017 in Nederland te beleven.

Foto 2. Carnaval in Aalst is één groot feest. Foto: Gert Swillens

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-03-01 10:42:08 · Gepubliceerd: 2017-02-22 10:30:09 - 453