Bezoek de ark van Noach tot en met februari op Urk

De VerhalenArk | Nieuws door

Ga als David met z'n slinger het gevecht aan met de reus Goliath

27 november 2017 Opmerkelijk Urk, Flevoland De geur van hout, schapenvacht en uit hout gesneden bijbelse figuren gemaakt door de beste Tsjechische kunstenaars. In de VerhalenArk is het alsof je letterlijk in de Bijbel bent gekropen. Na vier jaar door heel Noord-Europa te hebben gereisd, is dit varende bijbelse museum, ook wel de kleine ark genoemd, weer terug in Nederland. "Het is de enige plek in Nederland waar je door de bijbelverhalen heen kunt lopen zonder een bijbel te hoeven kopen of naar de kerk te gaan", vertelt eigenaar Aad Peters.

Foto 1. De houten beelden zijn gemaakt door de beste beeldhouwwerkers uit Tsjechië. Foto: Bigship BV.

In gevecht met Goliath

De VerhalenArk, niet te verwarren met de honderdertig meter lange Ark van Noach, is maar liefst zeventig meter lang, dertien meter hoog en tien meter breed. Zodra je het schip binnenkomt krijg je meteen een soort knus boomhutgevoel. De geur van hout dringt je neus binnen. Een uit hout gesneden Adam en Eva laten je zien waar het allemaal begon. Dat alles gemaakt is van natuurlijke materialen en er geen gebruik wordt gemaakt van audiovisuele middelen, versterkt het gevoel dat je letterlijk duizenden jaren terug in de tijd bent. Omringd door grote kristallen, oud hout en schapenhuiden komen bijbelse figuren als Kaïn en Abel, koning Salomo, Mozes, Noach, Delilah, David en Goliath voor je neus tot leven.

Het alcoholprobleem van Noach

Alles in de VerhalenArk, ook wel Arc of Noah genoemd, gaat gepaard met een gezonde dosis humor. Dat kan ook niet anders met een eigenaar als Aad Peters die al veertig jaar actief is in de theaterwereld. Zo eindigt Noach met een alcoholprobleem, mogen kinderen net als David met een slingertouw het gevecht aangaan met de reus Goliath en maak je via lachspiegels kennis met 'de boom des levens' en het paasverhaal. Wat de VerhalenArk volgens Peters zo uniek maakt is dat het enerzijds de verhalen van de Bijbel brengt, maar geen evangeliserend karakter heeft. "We zijn een cultuurschip, geen religieus schip. Je ervaart de verhalen van de Bijbel door waanzinnige kunst." Het grootste gedeelte van de expositie mogen kinderen aanraken is er ook nog een speelgedeelte bovenop het dek. En er is zelfs een restaurant, dat met bepaalde gelegenheden geopend is.

Handige weetjes

  • De VerhalenArk reist van plek naar plek. Momenteel ligt de Ark op Urk. De bestemming erna is vooralsnog onbekend, maar zeker is wel dat de ark voorlopig in Nederland blijft.
  • In juni 2016 liep de VerhalenArk fikse schade op toen het in Oslo tegen een patrouilleboot van de Noorse kustwacht botste. Gelukkig is de boot nu hersteld.
  • Omdat het op sommige plekken donker is in de VerhalenArk, is dit uitstapje geschikt vanaf vier jaar oud.
  • Als je de ark bezoekt, ben je minimaal twee uur zoet.
  • Er is ook een groter exemplaar van de Ark van Noach die in tegenstelling tot de VerhalenArk een duidelijk evangeliserend karakter heeft en compleet los staat van de VerhalenArk.
Foto 2. Een bijbelse koning al chillend op zijn bed. Foto: Bigship BV.
Foto 3. Er is zelfs kristal gebruikt om de berg van Mozes mee te maken. Foto: Bigship BV.
Foto 4. Het verhaal van Kaïn en Abel. Foto: Bigship BV.
En natuurlijk het verhaal waarbij het allemaal begon... Adam en Eva. Foto: Bigship BV.
Laatst gewijzigd: 2018-01-09 11:29:02 · Gepubliceerd: 2017-03-21 11:48:22 - 6458