Ontspannend en leerzaam: dwaal door een botanische tuin

Bewonder eeuwenoude bomen en planten midden in de stad

De Oude Hortus Redactioneel door
Foto 1. Geniet van een wandeling door de Oude Hortus en bewonder de oude kassen. Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

16 april 2017 bijgewerkt: 7 september 2023 Natuur Utrecht, Utrecht Geniet op je vrije dag van een wandeling door een botanische tuin! Snuif de geur van bloemen, kijk hoe insecten hun weg vinden in een plantenparadijs en ontdek hoe sommige planten voor medicijnen gebruikt worden. In de Oude Hortus in Utrecht volg je bijvoorbeeld iedere zondag een nieuwe themawandeling. Bekijk alle tips.

Groene oase in Utrecht

De Oude Hortus is een plek van rust midden in de stad waar je even alle stress vergeet. Dwaal door het groen in deze voormalige botanische tuin van de Universiteit Utrecht en zoek de bijzondere bomen en planten. Je vindt hier onder meer een Ginkgo biloba van 260 jaar oud, de Pindakaasboom en de Vaantjesboom. Wist je dat de Pindakaasboom echt naar pindakaas ruikt? Geniet na een wandeling door de Oude Hortus van een kopje koffie en wat lekkers in het café.

Foto 2. Oude Hortus in Utrecht. Foto: Lize Kraan.

Bomen en planten uit de zeventiende eeuw

Nog zo'n fijne én fotogenieke tuin: de Hortus Botanicus in Amsterdam. Hier vind je 2% van de ongeveer 250.000 plantensoorten die er bestaan ter wereld. Even rekenen: dat zijn er dus zo'n vijf- tot zesduizend! Volg de speciale bomenroute langs meer dan 20 bijzondere bomen. De een heeft een wel heel opvallende stam en de ander is al honderden jaren oud. Ook de Hortus botanicus Leiden is prachtig om doorheen te struinen. Deze oudste botanische tuin van Nederland ligt in het centrum van Leiden en heeft een tropische plantencollectie die stamt uit 1700.

Meer uitjes in de natuur

  • Een goed excuus om die verrekijker weer eens te gebruiken: spot de mooiste vogelsoorten in het wild. Lees de tips voor leuke vogelexcursies.
  • In Nederland vind je de mooiste wandelroutes. Trek die veters maar strak aan en maak een mooie wandeling;
  • Loop door een exotische tuin terwijl overal om je heen eekhoorntjes dartelen... Je beleeft het in de Eekhoorn Experience. Deze eekhoorntuin is gratis te bezoeken.
Foto 3. Geniet van wonderschone natuur in een botanische tuin. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2023-09-07 09:44:54 · Gepubliceerd: 16 april 2017 - 9720