1

Schatrijke Mongolen en gouden graftombes in het Drents Museum

The Great Liao   Nieuws door
Foto 1. The Great Liao speelt zich af op de steppe in Centraal-Azië. Foto: Sake Elzinga

archief oud artikel 2 mei 2017 Cultuur Assen, Drenthe Wat duizend jaar geleden begon als een klein nomadenvolk langs de rivier de Liao in Mongolië, groeide uit tot een van de machtigste Aziatische rijken in de wereldgeschiedenis. Het Drents Museum neemt je in The Great Liao mee naar de uitgestrekte steppe in Mongolië en laat iets zien van het enorme Liao-imperium uit de tiende en elfde eeuw. Ontdek hun prachtige sieraden en kunst, loop door eeuwenoude graftombes en bewonder als hoogtepunt het dodengraf van de Mongoolse prinses van Chen.

Van yurts naar paleizen

Nog steeds zijn ze erg in trek bij campings: de Mongoolse yurts. Eeuwen geleden sliepen de nomaden 's nachts in deze traditionele ronde tent toen ze over de steppes in Centraal-Azië trokken. In het Drents Museum begeef je je op zo'n uitgestrekte steppe. Zand onder je voeten, om je heen het Altajgebergte met hier en daar een yurt in de verte. The Great Liao - Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië (907-1125) vertelt het verhaal over het boerse volk dat door militaire veroveringen, handel in luxegoederen en allerlei verdragen met buurlanden uitgroeide tot een schatrijk imperium. Er was geld om grote paleizen te bouwen en graftombes vol goud in te richten. Bewonder meer dan 145 objecten die bij opgravingen naar boven zijn gekomen zoals schorpioenachtige oorbellen, blinkend gouden servies en een waterspuwer in de vorm van een drakenkop.

Dodenmasker van de prinses

Een van de meest bijzondere vondsten die in Assen te zien zijn, is het graf van de prinses van Chen uit 1018. De prinses overleed toen ze zeventien jaar oud was en werd, vanwege haar koninklijke afkomst, begraven tussen allerlei pracht en praal. Zo werd haar gezicht bedekt met een gouden dodenmasker en aan haar voeten kreeg ze laarzen van verguld zilver. En dat eeuwenoude dodengraf bewonder je in het Drents Museum. Loop ook door de nagebouwde graftombes van de Zhang-familie; de personen op de levensgrote muurschilderingen lijken tot leven te komen.

Foto 2. Het dodengraf van de prinses van Chen: een gouden masker en zilveren laarzen. Foto: Sake Elzinga
Foto 3. Bewonder meer dan 145 archeologische vondsten. Foto: Sake Elzinga

Laatst gewijzigd: 2017-10-27 16:11:36 · Gepubliceerd: 2017-05-01 17:19:11 - 1110