1

Culturele must see: het Mauritshuis

Bewonder kamers vol Hollandse en Vlaamse meesters

Mauritshuis in Den Haag   Reportage door
Foto 1. Het Mauritshuis is een prachtig gebouw vol pareltjes. Linksboven: 'Portret van Michiel de Ruyter (1607-1676)', in 1667 door Ferdinand Bol. Foto: DagjeWeg.NL.

15 mei 2017 bijgewerkt: 9 februari 2019 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland De entree naast het Binnenhof is hypermodern met grijze stenen en glazen muren, maar de vertrekken in het museum zijn prachtig ouderwets. De redactie van DagjeWeg.NL bezocht het Mauritshuis. Hollands klassiek met een vleugje Jane Austen; met onze ogen dicht stellen we ons voor dat hier ooit dames in ruisende rokken door de zaal zwierden. Of dat écht zo was weten we niet, maar het pand ademt de Nederlandse romantiek en welvaart van vroeger.

Pareltjes van Oranje

In de zeventiende eeuw werd het gebouwd als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Sinds 1822 is het Mauritshuis een museum, van top tot teen gevuld met prachtige Hollandse en Vlaamse pareltjes. Werken van Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Frans Hals prijken aan de muren - die muren zelf zijn overigens ook prachtig om te zien. Je kunt niet anders dan uit ontzag fluisteren als je door het museum loopt. De ruimtes in het gebouw zijn prachtig, als iets uit een kostuumdrama. En als je op de eerste verdieping uit het raam kijkt, kun je je een beetje het uitzicht van onze minister-president vanuit het Torentje ernaast voorstellen.

Hoogtepunten uit de kunst

Op de website van het Mauritshuis werp je alvast een blik op de hoogtepunten uit hun collectie. Zelfs als je niet zo thuis bent in schilderijen en kunstenaars, zul je een hoop kunstwerken herkennen. Misschien ken je de schilderijen wel van een ansichtkaart, poster of postzegel. Het zelfportret van Rembrandt, een gezellig gezelschap aan de drank van Jan Steen. Ze roepen een vertrouwd gevoel op - en dat maakt ze ook zo bijzonder. In het museum lees je aan de muur allerlei interessante weetjes over de stukken. Zo is die ene schaterlachende man op het schilderij Jan Steen zelf en schilderde Rembrandt een van zijn moeilijkste stukken toen hij nog maar 25 jaar oud was. Met de Mauritshuis Tour app ontdek je nâg meer over alles wat je ziet. Geen smartphone? Dan haal je voor € 3,50 een audiotour aan de kassa.

Meisje met de parel is een tronie

Daar hangt ze dan, in zaal 15. Als je braaf alle nummertjes op volgorde volgt, kom je als een van de laatste kunstwerken 'Meisje met de parel' tegen. Een teleurstellend weetje over deze Nederlandse Mona Lisa: het is een tronie. Dat betekent dat het géén portret is, maar een fantasie. Dus voor iedereen die het romantische boek en de verfilming van het schilderij van Vermeer kent: nee, allemaal onzin. Ondanks dat blijft ze fascineren. Op wie baseerde Vermeer haar? Wat was het verhaal achter haar exotische kleding en die belachelijk grote parel in haar oor? Het schilderij is prachtig om in het echt te zien; haar ogen blijven je volgen en haar blik is niet te beschrijven.

Het Mauritshuis is zeven dagen per week open. Je vindt het museum naast het Binnenhof, naast het Torentje van de minister-president.

Tip: maak er een dagje Den Haag van en sla ook zeker Scheveningen niet over.
Foto 2. Het beroemdste schilderij in het Mauritshuis: 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer (1665-1667). Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Een stelletje bekijkt kunst en luistert naar de audiotour. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Bekijk schilderijen van grote meesters als Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Frans Hals. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Twee vrouwen bekijken 'Oude vrouw en jongen met kaarsen' van Peter Paul Rubens uit circa 1616-1617. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2019-02-09 10:45:17 · Gepubliceerd: 2017-05-15 14:53:26 - 5634

Activiteiten Mauritshuis

Nu te bezoeken

Roofkunst – 10 verhalen


Bezoekers worden meegenomen in verhalen rondom roofkunst uit drie periodes: koloniale roofkunst, de kunstroof door Franse revolutionairen in 1795 en door nazi’s geroofde kunst van Joodse eigenaren.

Who's that Girl


Hoe zag het Meisje met de parel er 300 jaar geleden uit? Je komt erachter in de gratis toegankelijke presentatie Who's that girl in het Mauritshuis.