Dagje Leiden: 5x leuke bezienswaardigheden

Dit kun je doen tijdens een dagje uit in Leiden

Dagje uit in Leiden Nieuws door
Foto 1. Vanaf de Burcht heb je uitzicht over de hele stad Leiden, waaronder de Hooglandse Kerk. Foto: DagjeWeg.NL.

17 februari 2022 Toerisme Leiden, Zuid-Holland Ga je binnenkort een dagje weg naar Leiden? Eigenlijk is één dag in Leiden lang niet genoeg om alles te zien. Deze stad bruist namelijk van de boeiende activiteiten en bezienswaardigheden. Of je nu wilt winkelen, graag een museum bezoekt of liever cultuur opsnuift, in deze stad vind je alle ingrediënten voor een gezellig dagje uit. De redactie van DagjeWeg.NL bracht een bezoekje aan deze prachtige historische stad. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Leiden.

Leidse Burcht

Je moet even een paar trappen op, maar dan heb je ook wat! De Burcht in Leiden biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Het is een van de meest toonaangevende monumenten van Leiden. Eenmaal boven, loop je langs de ringmuur en zie je hoe de Rijn in het centrum van de stad samenvloeit. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht over de Pieterskerk en de Hooglandse Kerk en andere bijzondere gebouwen. Ook de Burcht op zichzelf is de moeite waard: het is een van de oudste en best bewaarde burchten in Nederland. Sterker nog, dit monument is ouder dan Leiden zelf en stamt uit circa 1150.

Hooglandse kerk

Eigenlijk is de Leidse Burcht de beste plek om deze prachtige gotische kerk te bewonderen: de zeventiende-eeuwse Hooglandse Kerk is een opvallende bezienswaardigheid in hartje Leiden. Maar ook de binnenkant van deze kerk is een bezoekje waard. Eenmaal binnen lijkt deze kerk immens groot, met name door de lichtval en lichte kleuren die gebruikt zijn op de muren. Hoewel de Hooglandse Kerk van oorsprong katholiek was, zie je daar nu niets meer van terug. Alle kunstvoorwerpen en archiefstukken die met het katholieke geloof te maken hadden, zijn tijdens de beeldenstorm in 1566 verwoest en sinds 1572 is de kerk in protestantse handen. Leuk weetje: er worden nog iedere zondag kerkdiensten in de Hooglandse Kerk gehouden.

Pieterskerk Leiden

Waar de Hooglandse Kerk nog steeds voor kerkdiensten wordt gebruikt, is dit in de Pieterskerk een heel ander verhaal. Hier worden vooral evenementen gehouden, zoals een modeshow, een bruiloft of een concert. En je kunt er tentoonstellingen bezoeken, waarbij je meteen de kerk zelf kunt bewonderen.

De vijfbeukige kruiskerk is gebouwd in laatgotische stijl en neemt een prominente plek in, in het hart van de stad. Van oudsher was deze kerk zelfs de hoofdkerk van de stad Leiden! We zijn onder de indruk wanneer we om dit immens grote gebouw heen lopen. Zeker wanneer we beseffen dat Rembrandt van Rijn, Winston Churchill, Nelson Mandela en koning Willem-Alexander allemaal in deze kerk zijn geweest! Interessant weetje: tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Pieterskerk niet alleen een plek om kerkdiensten te houden maar werden er ook onderduikers verstopt, verzetsgroepen getraind en belangrijke spullen van de universiteit in het graf van theoloog Coccejus verborgen.

Hortus botanicus Leiden

Verrassend, adembenemend en ontspannend. Of je nu wel of niet een plantenliefhebber bent, Hortus botanicus Leiden is sowieso een bezoekje waard. Deze prachtige plek in de binnenstad van Leiden mag zich de oudste botanische tuin van Nederland noemen. Het is bijzonder om te beseffen dat de kruidentuin al in 1590 is aangelegd en er planten en bomen groeien die al honderden jaren oud zijn. Dat stukje nostalgie voel en ruik je tijdens een bezoek aan Hortus. Tip: ga op rondleiding met een van de bevlogen rondleiders en kom leuke feitjes te weten over de tropische plantenwereld, over de geschiedenis van de botanische tuin en over al het moois dat hier in de gi-gan-tische kassen groeit. Lees meer over ons bezoek aan Hortus in: Hortus botanicus Leiden: hier word je spontaan verliefd.

Molenmuseum De Valk

Zo'n beetje overal waar je loopt in het centrum, doemt deze bekende molen op: Molenmuseum De Valk. Hier neem je een kijkje in het echte molenaarsleven met originele meubels, Delfts-blauwe tegeltjes en familieportretten aan de muur. Leer alles over het malen van graan en bewonder de verschillende expositieruimten in de molen. Zo vind je op de eerste verdieping de expositie 'De molen, symbool van Holland' en leer je op de tweede verdieping meer over molens in Leiden en over de geschiedenis van De Valk.

Nog meer uitstapjes in Leiden

Foto 2. Ontdek het echte molenaarsleven bij Molenmuseum De Valk. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. In Leiden vind je ontelbare pittoreske straatjes met schattige boetiekjes waar je hippe vintage spulletjes kunt scoren. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Maak een stadswandeling door de grachten en geniet van terrasjes en boottochtjes. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-02-17 11:48:57 · Gepubliceerd: 17 februari 2022 - 40986