1

Waarom de Efteling ook leuk is voor een twintiger

Hoi Pardoes! Tips voor een vriendinnendag in de Efteling

De Efteling   Reportage door
Foto 1. Redacteur Eline (links) concludeert: een dagje Efteling is ook leuk voor twintigers! Foto: Redactie DagjeWeg.NL

25 juli 2017 Toerisme Kaatsheuvel, Noord-Brabant Opa en oma kijken vertederd toe hoe hun kleinkind een propje papier in Holle Bolle Gijs gooit. Tieners krijsen de hele boel bij elkaar al voordat het Python-karretje is vertrokken en tienjarigen raken betoverd door de elfjes in de Droomvlucht. Maar hoe leuk is een dagje Efteling voor twintigers? De redactie van DagjeWeg.NL ging op onderzoek uit en concludeerde: je wordt minder betoverd dan vroeger, maar ziet meer hoe goed alles in elkaar zit qua verhaal en design. En stiekem is Holle Bolle Gijs gewoon hartstikke leuk. Lees over onze ervaringen!

"Is die krokodil echt?"

Al bij binnenkomst worden we warm vanbinnen. In themapark de Efteling liggen talloze herinneringen. Als klein kind hebben we er gehuiverd bij Hans en Grietje, gekrijst vanuit de buggy en ons slap gelachen om het Volk van Laaf. Ook nu de kleuters anno 2017 ons voor de voeten rennen en de tieners tegen elkaar op schreeuwen in de wachtrijen, genieten we van het prachtige park. Lantaarnpalen met prachtige krullen, goud-omrande wegwijsborden en Holle Bolle Gijzen in alle soorten en maten: als volwassenen zien we opeens hoe knap het allemaal gemaakt is. We begeven ons als eerste naar Fata Morgana, waar de minaretten vanuit de verte al in de lucht torenen. Deze darkride (of beter gezegd: dark-vaartocht) neemt ons mee in de wereld van 1001 nacht. Vanuit het bootje ontmoeten we zwervers, tijgers, tovenaars en sultans. De tandarts die vol overgave een tand trekt blijft indruk maken, net als de krokodillen die vanuit het water naar ons loeren. "Zijn die echt?!" vraagt een jongetje achter ons enigszins bang aan zijn opa. Wij glimlachen: dit hebben we onszelf zo'n twintig jaar terug ook horen zeggen.

Milkshakes en vermoeiende tieners

Tijd voor een milkshake, die halen we in het kraampje bij de Piraña. Mmmm, dit recept willen we ook wel! Aardbeien, yoghurt, banaan - wat zou er nog meer in zitten? Volledig geïnspireerd lopen we met de milkshake in onze hand richting Joris en de Draak, de houten achtbaan met twee verschillende routes die tegelijk starten: water en vuur. Waar veel mensen voor 'vuur' kiezen, gaan wij voor 'water': uit ervaring weten we dat die veel leuker is. We zijn enigszins moe, we hebben er immers een lange werkweek op zitten; maar de tieners voor en achter ons in de rij lijken onvermoeid. Gelukkig compenseren we een boel door hard te gillen tijdens de rit.

Selfie met Pardoes

De lange wachttijden zorgen ervoor dat we goed moeten kiezen welke attracties we verder nog bezoeken. We gaan voor Vogel Rok, de achtbaan in het donker. Gillen, lachen en tevergeefs proberen onze armen de hele rit omhoog te houden - het is een absolute aanrader. Ook de nieuwe attractie Symbolica slaan we uiteraard niet over. Lees wat we vonden van Symbolica. Onderweg lopen we Pardoes nog tegen het lijf; een selfie is natuurlijk onmisbaar. Waar wij onszelf redelijk volwassen vinden, lijkt die tovernar eeuwig jong te blijven... Een wereld vol wonderen, dat kunnen we als twintigers nog steeds beamen.

Ondergewaardeerde attracties in de Efteling

Wie het over de Efteling heeft, zegt Symbolica, de Python, de Vliegende Hollander - en neuriet daarna vrolijk het liedje van Carnaval Festival. Maar je loopt zo snel langs andere attracties die je ââk geprobeerd moet hebben! Lees onze tips van attracties die wat minder voor de hand liggen, maar je zeker niet mag overslaan tijdens een dagje Efteling.
  • Vogel Rok. De enige achtbaan die volledig in het donker is. Al in de wachtrij hoor je de krijsende gieren over je heen vliegen. Het thema blijft verder vrij onduidelijk, maar één ding is zeker: de achtbaan gaat lekker hard en is extra spannend omdat je niet weet waar je naartoe gaat. Ook na vier keer niet.

  • Fata Morgana. Eerlijk is eerlijk, na ons bezoek aan Symbolica viel de meeslepende sfeer van Fata Morgana ons op. Waar je in Symbolica door vrij rustige kamers rijdt, vaar je in Fata Morgana langs drukke marktpleinen met slangenbezweerders en vliegende tapijt-verkopers, een sultan met buikdanseressen om zich heen en een slavendrijfhuis waar de opzichter met een zweep staat toe te kijken. Een prachtige beleving waarbij je iedere keer weer nieuwe dingen ontdekt. Wij hebben Aladdin alleen nog niet gespot.

  • De Stoomcarrousel. Een beetje vreemd in dit rijtje misschien, maar ook de Stoomcarrousel is een ritje waard. Deze bijzondere draaimolen werd in 1956 geopend en is volledig in de Anton Pieck-stijl. Klim op een vriendelijk lachend paard of stap in een koetsje en laat je meevoeren door de prachtig gedecoreerde zaal. Oké, je moet je een beetje over je gêne heen zetten - het overige publiek bestaat vooral uit grootouders en hun kleinkinderen. Vergeet niet naar de schilderijen op de muur te kijken, bomvol klassieke tafereeltjes.

  • De Pagode. Vrijwel overal waar je in het park loopt, zie je de Pagode boven de bomen uittorenen. Deze draaiende uitkijktoren is heerlijk om even in bij te komen na een intensieve achtbaanrit. Kijk hoe de Python als een echte python door het Ruigrijk kronkelt en zie de bootjes van de Gondoletta door de vijver dobberen.

  • Het Sprookjesbos. Waren we als klein kind nog behoorlijk bang voor de grote boze wolf die bij de zeven geitjes op de loer stond, met onze levenservaring van nu kunnen we dit soort verhalen een beetje relativeren. Opeens zien we hoe echt de slapende Doornroosje eigenlijk lijkt en springen de tranen in onze ogen als we de zeven dwergen om Sneeuwwitje in de kist heen ziet staan. Ook als volwassenen is een tour door het Sprookjesbos dus een absolute must.

Handige tips voor een dagje Efteling

  • Neem een rugzak mee. Zo verdeel je het gewicht over beide schouders en voorkom je nekpijn halverwege de dag.
  • Hoe leuk die suikerspinnen en poffertjes er ook uitzien, zorg dat je niet alle maaltijden op je dagje moet aanschaffen in het park zelf. Het eten is namelijk vrij duur. Onze tip voor een lekkere lunch is een broodje Unox uit de kraam naast Carnaval Festival.
  • Bezoek je de Efteling op een drukke dag in een populaire periode? Bereid je dan voor op lange wachtrijen voor de achtbanen. Zoek af en toe rust en bezoek bijvoorbeeld Fata Morgana of de Pagode, hier loopt het vaak redelijk goed door.
Foto 2. Redacteur Eline poseert net iets te blij voor Vogel Rok. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. Zeg nou zelf; waar vind je zulke prullenbakken? Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. Al bij de ingang begint het te kriebelen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2020-01-14 16:15:25 · Gepubliceerd: 2017-07-24 13:27:07 - 4800