1

Leuke evenementen dit weekend

Wat is er te doen op 16 en 17 september?

Bekijk alle evenementen van dit weekend Redactioneel door
Foto 1. Foodfestival Smaak Karavaan in Tilburg. Foto © Smaak Karavaan

archief oud artikel 14 september 2017 Toerisme Landelijk Trotseer de woeste Zeeuwse wind om je daarna behaaglijk onder te dompelen in de glitter en glamour van Film by the Sea. Dit weekend is je laatste kans! Of buik uit van foodfestival Rotterdamse Kost onder het genot van zachte deuntjes van Alain Clark. Op 16 en 17 september is er weer van alles te doen in onze Lage Landen. Wij zetten de leukste evenementen van het weekend op een rijtje.

Zoeter dan zoet bij Sticky Business

SCHIEDAM - Een museum waar het continu naar cola, chocola en fanta ruikt? Mmm. Bij de tentoonstelling Sticky Business, die zaterdag 16 september opent in het Stedelijk Museum Schiedam, draait alles om suiker en kunst. Twintig internationale kunstenaars exposeren kunst over of gemaakt van het witte goedje. Laat je verleiden tot een likje van de vrouwenbeelden van de Australiër Joseph Marr, waardoor deze door alle likjes in de loop van de tentoonstelling van vorm veranderen. Of geniet van een film over sploshing, de nieuwe party-trend waarbij mensen naakt in een taart gaan zitten. Na de tentoonstelling kun je te biecht gaan en al je zoete zonden bekennen, of er juist lekker van genieten tijdens een workshop bonbons maken.

Voor alle poëziefans: Nacht van de Poëzie

UTRECHT - "Nooit zal ik de achthoekigheid bereiken / waar jullie mij vanavond mee bekijken", dichtte de dichter Leo Vroman ooit over de Nacht van de Poëzie en de Grote Zaal in TivoliVredenburg, waar deze plaatsvindt. Dichtkunstliefhebbers halen hun hart op tijdens het grootste poëziefeest van het jaar in de nacht van 16 op 17 september. Vanwege het 35-jarig jubileum van ‘De Nacht', staan er poëzieveteranen zoals Abdelkader Benali en Neeltje Maria Min op de bühne, afgewisseld door lichtvoetig vermaak van Brigitte Kaandorp en de pianobroers Jussen. Voor kleine poëzieliefhebbers is er ‘s middags voor het eerst de KinderNacht van de Poëzie, met griezelige gedichten en raadselachtige rijmpjes van bekende dichters als Koos Meinderts, Diet Groothuis en Jaap Robben.

Een happie en een sappie op Rotterdamse Kost

ROTTERDAM - Ben jij een echte Rotterdammert? En hou je van typische 020-kost zoals Krotenmosterd (voor de niet-Rotterdammers onder ons, dat is mosterd met de smaak van rode bietjes)? Dan moet je zaterdag 16 en zondag 17 september absoluut in het Kralingse bos zijn, waar het foodfestival Rotterdamse Kost dit jaar is neergestreken. Een heerlijke relax foodfestival waarbij het beste van Rotterdam op één plek te vinden is. Qua muziek zit het ook wel goed, er komen grote namen als Jett Rebel, Alain Clark en Nielson.

Pak een film aan de Zeeuwse kust

VLISSINGEN/TERNEUZEN - Hier aan de kust, de Zeeuwse kust.. vind je een oer-Hollands filmfestival dat qua allure niet onderdoet voor Cannes. Snoep nog net het laatste staartje van de negentiende editie van Film by the Sea mee, want na zondag 17 september is het alweer afgelopen. Aanrader: de film ‘Patti Cake$', over een vrouwelijke rapper met een uitzichtloze thuissituatie die alles op alles zet om de hiphopwereld te veroveren. Deze film uit de Verenigde Staten kreeg de hoogste score tijdens de eerste dag van Film by the Sea.

Stomende campers bij Smaak Karavaan

TILBURG - Dit weekend staat de Tilburgse Spoorzone weer vol ‘stomende campers, gezonde vreetschuren op wielen, bakbrommers en rollende BBQ's', zoals de organisatie het zelf zegt. Op het grootste foodtruckfestival van het Zuiden, Smaak Karavaan, vind je 15, 16 en 17 september Brabantse producten én Brabantse gezelligheid. Alles wordt aan je geserveerd op een bedje van vermaak: er zijn obers op wielen, muzikanten, jongleurs, toneel en dans.

Parachutes kijken bij de Airborne

EDE - 1944. In het geheim bereidden de geallieerden Operatie Market Garden voor, de belangrijkste operatie in de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlanders. Het plan was om de oorlog te stoppen voor de koude winter zijn intrede zou doen en Arnhem te bevrijden vanaf de heide. De brug van Arnhem bleek echter een brug te ver. De parachutisten landden midden in het slagveld en meer dan 15.000 geallieerden kwamen om. Operatie Market Garden wordt jaarlijks herdacht tijdens de Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede. Zaterdag 16 september zijn er de hele dag door droppingen van parachutisten, afgewisseld door de herdenking bij het oorlogsmonument, optredens van muziekkorpsen vanuit de hele wereld en helikopterdemo's. Daarnaast zijn er voor de echte legerfreaks oude legervoertuigen te bewonderen en zijn er veteranen aanwezig.

Ook leuk dit weekend

Foto 2. Dichteres Anne Vechter op de Nacht van de Poëzie. Foto © Anna van Kooij
Foto 3. De parachutisten op de Airborne landing. Foto © Gemeente Ede

Laatst gewijzigd: 2017-09-18 09:02:55 · Gepubliceerd: 14 september 2017 - 837