1

Een ode aan de Nederlandse filmcultuur: het NFF 2017

Nederlands Film Festival verrast met 96 nieuwe films, docu's en series

Nederlands Filmfestival 2017 Nieuws door
Foto 1. Tijdens het NFF gaat Tulipani in première, een tragikomedie over een Zeeuwse boer die na de watersnoodramp in 1953 een nieuw bestaan in Italië begint. Foto: © Tulipani

archief oud artikel 16 september 2017 Cultuur Utrecht, Utrecht De première van kinderfilm Dikkertje Dap en Tulipani, een tragikomedie over een Nederlandse boer die na de watersnoodramp van 1952 een tulpenkwekerij in Italië begint. Deze films zijn slechts het tipje van de sluier, want het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht opent dit jaar weer een schatkist aan nieuwe films, documentaires, series en andere activiteiten. Kom langs en geniet van woensdag 20 september tot en met vrijdag 29 september van al het moois dat de Nederlandse filmindustrie ons te bieden heeft.

Bijna honderd producties in première

Het NFF trapt woensdag 20 september af met de première van Tulipani, de nieuwe film van Oscar- en Gouden Kalf-winnaar Mike van Diem. Tijdens het festival zijn er 42 speelfilms, 97 documentaires, 100 korte films, 22 televisiedrama's, 16 videoclips en 13 interactieve projecten te zien, waarvan er 96 in première gaan. De officiële premières vinden plaats in de Stadsschouwburg Utrecht maar van verschillende films is er ook een publiekspremière waar je bij aanwezig kunt zijn. Zo gaat de lieve kinderfilm Dikkertje Dap zondag 24 september in première voor het publiek om 12:15 uur in Pathé Rembrandt, compleet met rode loper. Ook de cast en crew zullen hierbij zijn voor een Q & A. Een andere nieuwkomer die leuk is voor kids is de film Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet. Deze gaat op zaterdag 23 september om 13:15 uur in Pathé Rembrandt in publiekspremière.

Bekijk de trailer van Tulipani

Documentaires en masterclasses

Tijdens het NFF zijn er zowel nieuwe als bestaande documentaires te zien. Bijvoorbeeld Wit is ook een kleur van Sunny Bergman die daarin de vraag stelt waarom blanken zo onwetend zijn van witte privileges en de documentaire Brommers kiek'n van Geertjan Lassche die een ode is aan de plattelandscultuur. Nieuwkomers in de Nederlandse documentairewereld zijn onder andere: Het papierparadijs over bureaucratische rompslomp om het strenge migratierecht te omzeilen en Het mysterie van de melkrobots over de strijd die melkveehouder Van Rijthoven levert om zijn bedrijf te redden. Naast genieten van al het moois dat de Nederlandse filmmakers ons te bieden hebben, kan je ook zelf aan de slag tijdens het NFF. Volg bijvoorbeeld een masterclass bij filmmaker Madja Amin over hoe ver je het kunt schoppen met een doe-het-zelf-mentaliteit of bij Junkie XL in de Stadsschouwburg Utrecht die je en kijkje in zijn muziekkeuken geeft.

Gouden Kalveren

Tijdens het NFF kun je ook op verschillende locaties in de stad Utrecht talkshows (met onder andere Art Rooijakkers als presentator), optredens en feestjes bezoeken. De ultieme afsluiter is natuurlijk de uitreiking van de grote filmprijzen van Nederland: de Gouden Kalveren op vrijdagavond 29 september. Dit evenement is alleen op uitnodiging toegankelijk.

Praktische informatie NFF

  • Het volledige programma van het NFF kun je bekijken op de website van het Nederlands Film Festival.
  • Het festival is van 20 september tot en met 29 september dagelijks geopend van 10:00 tot 1:00 uur en op vrijdag 23 en zaterdag 24 september tot 2:00 uur.
  • Tickets kun je online bestellen via de website van het NFF. Tip: met de Dagpas kun je voor €25,00 op één dag naar drie films.
Foto 2. Ook voor kinderen biedt het NFF leuke activiteiten en films. Foto: © Nederlands Film Festival | Nichon Glerum

Laatst gewijzigd: 2017-09-15 16:09:32 · Gepubliceerd: 16 september 2017 - 668