1

Intergalactisch genieten bij STAR WARS Identities: The Exhibition

Stap in de wereld waar George Lucas rijk mee werd

Ga naar STAR WARS: The Exhibition Reportage door
Foto 1. Stormtroopers! Foto: Hanneke van Olst

archief oud artikel 29 september 2017 Toerisme Utrecht, Utrecht Ewoks, Wookiees en Bith's opgelet! De leukste expositie uit een galaxy far, far away is neergestreken in ons kleine kikkerlandje en Stormtroopers lossen de bebrilde tovenaarsexpositie van Harry Potter af. Wij brachten vlak voor de opening van de populaire expo alvast een bezoekje aan STAR WARS Identities: The Exhibition in CineMec Utrecht en konden wel duizend redenen bedenken waarom jij ook moet gaan. Zeven noemen we hier voor je. Om met Yoda te spreken: Gaan, jij moet!

1. Alles is echt gebruikt in de films

Alle tweehonderd tentoongestelde kostuums, tekeningen, ruimteschepen en andere memorabilia in STAR WARS Identities: The Exhibition zijn hartstikke echt. Dat houdt in: echt gebruikt in de films of in de voorbereiding op de films. Zelfs de paspoppen die de bekende slavenoutfit van Prinses Leia en outfits van Anakin en Luke Skywalker dragen, zijn gebruikt op de set. De tentoonstelling is daarom een feest van herkenning voor echte fans.

2. De tentoonstelling is interactief

"Educatie is ons eerste doel," vertelt Laela French van Lucasfilm, die in Amerika het archief van de Star Wars-films beheert. De makers van de expo mixen entertainment met educatie, waardoor de tentoonstelling ook leuk is voor minder grote Star Wars-fans. Daarom trommelden ze een team van genetica's, neuropsychologen en gezondheidsgeleerden op die een wetenschappelijke draai aan de expo geven. Het thema is namelijk identiteit: What forces shape you? Met een polsbandje om beantwoord je gaandeweg allerlei vragen over je uiterlijk, karakter en genen en maak je keuzes in situaties uit de Star Wars-sage. Aan het eind kies je voor de dark side of light side en zie je het nieuwste personage in het Star Wars-universum: jijzelf. Wat jammer is, is dat de optie dat je een robot bent, er niet tussen zit. Balen voor fans van C-3PO, R2-D2 en BB-8. Naast de 'identity quest' krijgen bezoekers ook een audiotour mee, die je door middel van infraroodsignalen op de juiste plekken van de juiste informatie voorziet.

3. Neem een kijkje in het hoofd van George Lucas

Hoewel er boeken en websites vol geschreven zijn over het Star Wars-imperium, blijven de hersenroerselen van grote bedenker, regisseur, producent en miljardair George Lucas altijd een beetje vaag voor fans. In deze expositie worden echter diverse tipjes van de sluier opgelicht. Wist je bijvoorbeeld dat het door de fans verafschuwde karakter Jar Jar Binks door Lucas is toegevoegd om wat kinderlijke humor toe te voegen? En dat Jedimeester Yoda er eerst uitzag als een ietwat vreemde kabouter? Trouwens, de ogen van de wijze Jedi baseerde Lucas op de ogen van de meest wijze persoon die hij kende: Albert Einstein. En de bekende Cantina scène (zie filmpje) is door Lucas bedacht om zijn publiek kennis te laten maken met een onbekende plek waar mensen buitenstaanders zijn en aliens gewoon een biertje dinken.

4. Alle films én de tv-serie zijn meegenomen

Of je nou kamp 'klassiekers' bent of kamp 'prequels'; de Star Wars-expositie is voor iedereen leuk. Er worden namelijk niet slechts attributen uit oude films getoond, maar bijvoorbeeld droid BB-8 uit de veel recentere film The Force Awakens is ook te zien. Ook de tv-serie Star Wars: The Clone Wars wordt niet overgeslagen: Anakins leerling Ahsoka Tano uit de serie wordt in de expositie uitgebreid tentoongesteld.

5. Neem een kijkje achter de schermen

Als trouwe fan levert de expositie veel 'dat meen je niet'-momenten op. Wist jij bijvoorbeeld dat het typerende gebrul van de sidekick van Han Solo, Chewbacca, gemaakt is door een opname van een beer en een walrus te mengen? En dat het kenmerkende vlieg- en schietgeluid van de Tie Fighter een combinatie is van een schreeuwende olifant en een auto op nat wegdek? En dat voor de dikke Jabba de Hut vijf poppenspelers nodig waren om zijn bewegingen realistisch over te laten komen?

6. Miljoenen fans gingen je voor

Wat is een overtuigender bewijs dan dat duizenden mensen je voorgingen naar de expositie? Voor deze neerstreek in Nederland, was de Identities-tentoonstelling te zien in het Canadese Montreal, Londen, Keulen en München en werd hier enthousiast ontvangen. In totaal reist de tentoonstelling in zes jaar langs twaalf landen. In Nederland is de tentoonstelling te zien van 30 september tot 11 maart 2018.

7. Galactische merchandise in overvloed

Net als alle andere grote kaskrakers, is de merchandise van Star Wars ook eindeloos. De giftshop aan het einde van de expositie is dan ook goed gevuld met van alles waar Star Wars-fans van dromen. Er zijn Darth Vadermaskers, t-shirts, posters en uiteraards lightsabers. Voor het meest speciale exemplaar moet je wel diep in de buidel tasten: deze kost 295 euro. Fans kunnen zich daarnaast laten vereeuwigen op een foto op iconische locaties uit de films, bijvoorbeeld op planeet Dagobah waar Yoda vandaan komt.

STAR WARS Identities: The Exhibition is van 30 september 2017 tot 11 maart 2018 dagelijks te zien tussen 09:30 uur en 18:00 uur. Op zaterdag sluit de expositie om 17:00 uur. De expo is te zien naast CineMec Utrecht. Voordeel: vanaf treinstation Utrecht Leidsche Rijn is het hooguit vijf minuutjes lopen en er is voldoende parkeergelegenheid. Tickets kosten € 20,- voor volwassenen en € 16,- voor kinderen. In het weekend, in de vakantie of in de premièreweken betaal je twee euro extra. Tip: bestel je tickets vooraf online. Uiteraard mag je als Ewok, Skywalker of Stormtrooper de expositie binnen, maar lightsabers komen er niet in. Wel kun je een exemplaar aanschaffen in de giftshop. Verkleden mag uiteraard wel. May the force be with you!
Foto 2. Darth Vader. Foto: Hanneke van Olst
Foto 3. Schetsen van Yoda in het beginstadium van Star Wars. Foto: Hanneke van Olst
Foto 4. Kies je personage. Foto: Hanneke van Olst
Foto 5. Bewonder echt gebruikte kostuums uit Star Wars. Foto: Hanneke van Olst
Foto 6. Voor de benen van de AT-AT Walker keken de makers van de films de kunst af van olifantenpoten. Foto: Hanneke van Olst
Foto 7. Kies waarden om je personage vorm te geven. Foto: Hanneke van Olst

Laatst gewijzigd: 2017-10-02 14:45:59 · Gepubliceerd: 29 september 2017 - 14553