1

Meer dan duizend portretten op straat

Wie wonen er in postcodegebied 1018?

Tentoonstelling Het Gezicht van 1018 Persbericht door
Foto 1. Foto: Het Gezicht van 1018, Maria Heijendael

archief oud artikel 4 oktober 2017 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Ruim tweeënhalf jaar was fotografe Maria Heijdendael bezig met een fotoproject over de kracht van herhaling. Hiervoor fotografeerde ze 1018 mensen die wonen in postcodegebied 1018 in Amsterdam voor het project Het Gezicht van 1018. De foto's zijn vanaf vandaag te zien op de plek waar ze thuishoren: langs de grote straten van Amsterdam Centrum-Oost.

Van jong tot oud

Een postbode, haringman, cabaretière, oud-burgemeester, kinderen. Allemaal verschenen ze voor de camera van fotografe Maria Heijdendael. Het eindresultaat is tentoonstelling Het Gezicht van 1018, een kilometerslange tentoonstelling met alle foto's. Allemaal samen vormen ze een tijdsbeeld van een buurt. De foto's zijn te vinden achter ramen van honderden huizen, winkels en kantoren.

Terugbrengen naar de wijk

"Ik wilde de foto's niet op één plek in een galerie of museum hangen, maar ze weer terugbrengen naar de wijk waar ze zijn gemaakt", zegt Heijdendael. Ze kwam op het idee voor de fotoserie toen ze bedacht dat er dagelijks prachtige mensen langs haar huis lopen en je voor excentrieke portretfoto's helemaal niet ver hoeft te reizen. De buren zette ze als eerste op de gevoelige plaat. "Het is jammer dat we elkaar op straat niet meer gedag zeggen", meent de fotografe. "Dat is nu wel anders, door dit project zijn veel nieuwe contacten ontstaan. Tijdens de tentoonstelling bijvoorbeeld helpen mensen elkaar met het vinden van hun portret, over sociale cohesie gesproken." In het tijdsverloop van het fotograferen, dat ruim tweeënhalf jaar duurde, sloten steeds meer buurtbewoners zich vrijwillig bij het project aan, waardoor de expositie voor en door de bewoners van 1018 is.

De Het Gezicht van 1018 is van 4 tot 15 oktober te zien langs de grote straten van Amsterdam Centrum-Oost. De route loopt langs onder andere de Czaar Peterstraat, het Marineterrein, de UVA campus, de Weesperstraat en de Sarphatistraat in Amsterdam.

Wil je meer portretfotografie zien? De bewonderenswaardige portrettenserie van fotograaf Erwin Olaf van Koningin Máxima en de drie prinsessen zijn te zien in Museum Jan Cunen.

Of bezoek eens een galerie!
Foto 2. Foto: Het Gezicht van 1018

Laatst gewijzigd: 2017-10-04 14:34:19 · Gepubliceerd: 4 oktober 2017 - 411